Šport > Nogomet
4872 ogledov

Šok: slovenska nogometna reprezentanca tik pred razpadom?

NZS Saša Despot
Bo Slovenija septembra sploh še imela žensko nogometno reprezentanco? Po aferi z odprtim pismom nogometašic se zadeve v reprezentanci še zaostrujejo.

31 deklet se je podpisalo pod pismo, pod kup obtožb, ki segajo od homofobije do alkoholizma, danes poroča osrednji štajerski časnik Večer. Spomnimo: nogometašice so se sprva s pismom obrnile le na Nogometno zvezo Slovenije ter tako želele rešiti težave za zaprtimi vrati, a ker so naletele na gluha ušesa, so se odločile, da odprto pismo posredujejo tudi slovenskim medijem. In tako se je po "primeru Gliha" v mladi članski moški reprezentanci začela nova velika afera slovenskega nogometa.

Ta, tako kot tista v primeru Glihe, meče zelo slabo luč na vodstvo Nogometne zveze. Ta je kljub ostrim obtožbam podprlo selektorja in mu dala polno podporo. A nekaj je jasno: aktualne reprezentantke pod vodstvom tega selektorja ne bodo nadaljevale z delom v reprezentanci.

"V takšnem stanju, kot je sedaj, si res ne predstavljamo nadaljevanja s tem selektorjem," je v pogovoru za Večer izpostavila Sara Agrež, 22-letnica, ki igra za Wolfsburg v nemški bundesligi in velja za eno najbolj perspektivnih slovenskih nogometašic. Ali to pomeni, da reprezentantk, če bo selektor ostal Jarc, na zbor pred tekmo 22. septembra, ko Slovenija gosti Češko, sploh ne bo, so se vprašali pri Večeru. "Čakamo na pravi odziv zveze. Čakamo na spremembe," je sporočila Agreževa.

A čeprav sprva ni ponudila konkretnega odgovora, je nato zatrdila, da bodo, če ne bo sprememb (torej če bo Jarc ostal selektor),"šle do konca". A na NZS vztrajajo, da reprezentantke "to zahtevajo v času najboljših rezultatov ženske reprezentance". In da "ne bodo dovolili, da igralke ali kdorkoli drug odloča o izbiri in načinu dela strokovnega vodstva, saj sprejemanje teh odločitev ni v njihovi pristojnosti". 

V odprtem pismu hude obtožbe, za njimi stojijo

"Povedale smo svoje, pa se nič ni spremenilo. Pa saj to ni nič frišnega. Par let traja. Usedle smo se tudi s selektorjem, pa nič," je še dodala za Večer. Sledilo je odprto pismo, ki je zaokrožilo po slovenskih (in tujih) medijih. V njem so reprezentantke navedle cel niz težav. Omenile so takšne žaljivke, kot so "igrate preko ku*ca", "igrate kot divje svinje", "pi*ka vam materna", "mamo ti vidim", do homofobnih opazk.

V pismu so omenile tudi težave z alkoholom, ki naj bi šle tako daleč, da je v Turčijo v torbi z dresi igralk trenerski štab "uvozil" pločevinke piva Union, se odprtega pisma še spominja Večer. Za odziv na zares hude obtožbe so se štajerski novinarski kolegi obrnili tudi na Jarca, a jim je ta odvrnil le to, da je trenutno na dopustu. 

Kot vse kaže, bo do naslednjega reprezentančnega zbora še zelo pestro. Sploh, če obe strani ne bosta pripravljeni stopiti niti koraka nazaj. Tako se lahko zgodi, da ostanemo brez (vrhunske) ženske nogometne reprezentance.  

Nogometašicam zdaj ostane le upanje, da jih bodo pri NZS vzeli resno. "Pa saj menda ne mislijo, da smo si vse skupaj izmislile. Ja, seveda, ker nimamo kaj drugega za delat v življenju ..." je zaključila Sara Agrež.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Idioti 11:53 29.julij 2023.

    Tale Rdenkoviću misli , da je nogomet njegov in ne državni . Če misliš tole voditi kot svojo PRČIJO - v tvojem jeziku , da boš razumel - se goni nazaj u zavićaj !

  • Idioti 11:51 29.julij 2023.

    Ne boste ve tole bando in kliko na NSZ razdrle . Če bo potrebno , bomo Jarcu pjancu našli že kakšno šolsko reprezentanco . Tiste iz Horjula so dobre !

  • sršen 16:19 28.julij 2023.

    Skinit Jarca in Radenka, pa bo mir...