Šport > Nogomet
34 ogledov

Solskjær sprejel izziv: novi trener Cardiffa

Tan Solskjaer Arsenal Cardiff City Premier League Anglija liga prvenstvo Reuters
Nekdanji napadalec Manchester Uniteda Ole Gunnar Solskjær se v Premier League vrača kot trener Cardiff Cityja, je v četrtek sporočil velški klub.

Strelec nepozabnega gola v finalu Lige prvakov leta 1999, ki je Manchester Unitedu prinesel evropski naslov proti münchenskemu Bayernu, se je po treh letih vodenja Moldeja poslovil od domovine in vrnil v Premier League.

Z Moldejem, kjer je med letoma 1995 in 1996 tudi igral, je Ole Gunnar Solskjær državno prvenstvo osvojil dvakrat zapored, lani pa razočaral in sezono končal šele na šestem mestu, a s pokalno trofejo v vitrini. Nekdanji napadalec norveške reprezentance je v živo spremljal že sredino ligaško tekmo Cardiff Cityja pri Arsenalu (0:2).

Čaka te pošta

"Cardiff City FC z zadovoljstvom sporoča, da se mu je pridružil trener Ole Gunnar Solskjær," so Valižani zapisali v izjavi za javnost. 40-letnik bo pri klubu, kjer je registriran tudi slovenski napadalec Etien Velikonja, nadomestil nedavno odpuščenega škotskega stratega Malkyja Mackaya.

Kontroverzni malezijski lastnik kluba Vincent Tan je Mackayu najprej poslal elektronsko sporočilo, kjer ga je pozval k odstopu, nato pa ga je kljub protestom navijačev odslovil po visokem domačem porazu proti Southamptonu (0:3). City se je v sredo dobro upiral vodilnemu Arsenalu in klonil šele po golu Nicklasa Bendtnerja v 88. minuti, Solskjær pa ga prevzema na 17. mestu, točko nad mesti, ki vodijo nazaj v drugo ligo.

Pogled proti največjim rivalom

"Želim si, da bi sezono zaključili višje kot Swansea, to mora biti eden od ciljev ... To bo pomembno za vse tukaj," se je najbolj gorečim navijačem že na svoji prvi novinarski konferenci prikupil Norvežan.

"Je res, da me je Sir Alex Ferguson skušal prepričati, da naj ne sprejmem ponudbe? To je absolutni nesmisel. Dal mi je svoj nasvet in mi zaželel vse najboljše. Fantastičen izziv je biti tukaj, to je zame v tem trenutku pravi korak. Kar je Cardiff pokazal v zadnjih treh ali štirih sezonah – bili so v playoffu, napredovali in igrali v nekaj pokalnih finalih. To pomeni, da so pripravljeni na naslednji korak in upam, da bom jaz tisti, ki ga bo lahko storil s svojo nogometno filozofijo.

Pri Cardiffu me je pritegnila tudi strast navijačev in dejstvo, da ljubijo svoj klub. Podpirajo svoje heroje. Če želiš trenirati nogometni klub, potem si res želiš te strasti. Izvrstno je biti spet takoj v igri, v Premier League. Kakšna zagotovila sem dobil? Izvrstno sem se pogovoril z (predsednikom Dalmanom, op. a.) Mehmetom, včeraj sem se spet srečal z lastnikom in prepričala sta me, da si me želita na čelu kluba, ki bi ga popeljal naprej. Kaj več od te potrditve niti ne potrebujem."

Konec meseca že na Old Traffordu

Moštvo je po odhodu Mackaya vodil začasni trener David Kerslake, Solskjær pa tako zapušča vrste dvakratnih norveških prvakov, ki jih je na državni vrh popeljal prvič (in drugič) v stoletni zgodovini. Bolj kot naslovi ga v vrstah "drozdov" čaka reševanje pred izpadom iz Premier League, kamor se je klub letos vrnil po 51-letni odsotnosti.

Solskjær bo na vroči klopi sedel že na sobotni tekmi proti Newcastle Unitedu v pokalu FA, kmalu pa ga čaka tudi čustven povratek na Old Trafford (28. januar). Deset dni prej ga bodo na nož verjetno pričakali tudi privrženci Manchester Cityja na stadionu Etihad.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.