Šport > Nogomet
35 ogledov

SP 2026 onkraj Atlantika

Epa
ZDA, Kanada in Mehika bodo gostile nogometno svetovno prvenstvo leta 2026, je na zasedanju v Moskvi odločila kongres Mednarodne nogometne zveze (Fifa).

V odločilnem glasovanju je skupna severnoameriška kandidatura prejela več glasov kot kandidatura edinega protikandidata Maroka - izid je bil 134:65.

Prvenstvo 2026 je prvo, o katerem so na glasovanje odločale vse članice Fife namesto izvršnega odbora. Gre za spremembo, uvedeno po številnih korupcijskih škandalih, ki so Fifo zaznamovali pri prejšnjih izborih gostiteljev. Obenem je to prvo SP, na katerem bo nastopilo kar 48 držav, ter prvo v ZDA, ki bodo gostile večje število tekme, po letu 1994.

Mehika je SP že gostila leta 1970 in 1986, Kanada pa še nikoli. Maroko na drugi strani se je že petič neuspešno potegoval za organizacijo SP in prvenstvo 2010 v Južnoafriški republiki ostaja zaenkrat edino na afriškem kontinentu. Kljub temu so Maročani po glasovanju tekmecem športno čestitali za zmago.

 | Avtor: Epa Epa

Na SP 2026 bodo reprezentance odigrale kar 80 namesto dozdajšnjih 64 tekem. 48 ekip bo razdeljenih v 16 predtekmovalnih skupin s po tremi reprezentancami, 32 ekip pa bo napredovalo v drugi del na izpadanje.

Kot rečeno, bodo ZDA gostile največ tekem, kar 60, Mehika in Kanada pa po 10. Na dan odprtja bodo tekme na sporedu v vseh treh državah gostiteljicah, prizorišče finala pa še ni določen, a morebitni kandidati so Dallas, Los Angeles in New York.

Na dodeljeno prvenstvo se je že odzval ameriški predsednik Donald Trump, ki je bil velik podpornik projekta. "Čestitke. Velik rezultat zelo dobrega dela," je na Twitterju zapisal Trump. Ta je šel v predvolilnem boju celo tako daleč, da je posameznim državam celo grozil z odvzemom podpore, če ne bodo glasovali za kandidaturo ZDA. Zaradi tega je bil na kongresu tudi tarča kritik.

Bržkone ni skrivnost, da so v Fifi prevladali tudi finančni interesi, saj je severnoameriška trojica organizatorjev obljubila velikanske prihodke v primerjavi s skromnim Marokom. Gre za skoraj 15 milijard dolarjev, kar je še enkrat več, kot lahko ponudi severnoafriška država . "Nedvomno smo našli zelo močne in solidne partnerje," je ob čestitkah ZDA, Kanadi in Mehiki dejal predsednik Fife Gianni Infantino, ki je danes napovedal, da se bo na naslednji volilni skupščini še drugič potegoval za mesto prvega moža Fife.

Kaj si kdo misli o predstavitvi kandidatur, ostaja odprto. Mehika, ZDA in Kanade so se predstavile kot odprte države, tudi za migracije. Delegate pa je nagovoril reprezentant Alphonso Davies, ki se je rodil v Liberiji, od koder je zbežal v Gano.

Letošnje SP se jutri začenja v Rusiji, čez štiri leta pa bo najboljše izbrane vrste na svetu gostil Katar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.