Šport > Nogomet
31 ogledov

Španci o "defektih" vijolic, Tavares še visi

Sevilla Maribor Evropska liga šestnajstina finala šali klubska trgovina Jan Krstovski
Nastop Marcosa Tavaresa bo pred tekmo Maribora in Seville vprašljiv vse do zadnjega, ko lahko vijoličasti namesto Brazilca na klop (ali v prvo postavo) uvrstijo katerega od rezervistov.

Tako so nekaj po 11. uri na dan tekme med Sevillo in Mariborom na bližnjem stadionu Ramón Sánchez Pizjuán potrdili odgovorni pri vijoličastih, ki so opravili sestanek pred povratnim obračunom šestnajstine finala.

Marcosa Tavaresa naj bi že nekaj časa mučila stegenska mišica leve noge, zaradi katere je zadnji trening pred četrtkovo tekmo večinoma prehodil, Brazilčeva poškodba pa bi pomenila veliko težav za trenerja Anteja Šimundžo.

Zdi se, da bodo Mariborčani v vsakem primeru tekmo začeli previdno, zbrano in kompaktno, pred napovedanimi 28.000 gledalci (nekaj več kot 60 odstotkov kapacitete) pa glede na rezultat napadli v nadaljevanju, ko bi lahko v igro znova prišel Dare Vršič.

Zahoviću ne diši zelena

Vzdušje je vsaj med neigralskim delom slovenskih prvakov dobro – športni direktor Zlatko Zahović in njegova desna roka Miran Pavlin sta veselo pozdravljala novinarje pred hotelom, Zahoviću je v oči padla tudi zelena majica enega izmed pripadnikov sedme sile. Najboljši strelec slovenske reprezentance si je v šali zaželel, da jo kolega nosi zgolj zaradi podpore Betisu ...

V nadaljevanju si boste lahko prebrali hiter pregled španskih medijev, predvsem lokalni Diario de Sevilla je današnjima tekmama Seville in Betisa namenil kar nekaj pozornosti. Tekmo Seville je napovedal z naslovom "Dolg do navijačev", ki naj bi ga rdeče-beli poravnali prav na tekmi z Mariborom. Še kako živ je namreč sramotni izpad iz letošnjega španskega pokala, kjer jih je izločil obubožani tretjeligaš Racing Santander.

"Kot bi šlo za kontinentalni 'clásico'"

"Klub iz Nervióna ima le en dolg, mora prositi odpuščanja in poravnati račune le z nekom: s svojimi navijači. Sramotni izpad proti Racingu iz Santanderja v pokalu je pustil rano, katere brazgotina še kar skeli. Današnja tekma pa je podobna tisti decembrski," pišejo kolegi iz Diaria.

"Najboljši način, da se poravna ta dolg, je danes priti na igrišče z vso zbranostjo, spoštovati NK Maribor, kot bi šlo za kontinentalni 'clásico', in rešiti napredovanje v osmino finala z nogometom in goli."

Rakitić Vad Maribor Sevilla Evropska liga šestnajstina finala Ljudski vrt | Avtor: EPA EPA

Jasni defekti v ekipi Maribora

Španski kolegi opozarjajo, da je Sevilla v domačem prvenstvu od 12 tekem le petkrat osvojila popoln paket treh točk, vse zmagovite obračune pa so odigrali proti ekipam, ki se potegujejo za obstanek. Kredit trenerja Unaija Emeryja hitro kopni, dodajajo.

"Maribor je na prvi tekmi z velikim zanosom in intenzivnostjo s hitrimi prenosi odigral presenetljiv prvi polčas. Preveč igralcev je bilo 'na off'. Logično je, da je Maribor ekipa z jasnimi defekti, ki so sami po sebi na plano prišli med tekmo. Šibka obramba ni nudila odpora (Ivanu) Rakitiću in Marku Marinu, katerih kakovost je v drugem polčasu obrnila tekmo," so še zapisali.

Niso Juventus ali Tottenham

Po njihovem prepričanju bi današnjo tekmo lahko začel Vicente Iborra, ki je bil konec tedna komično izključen v prvenstvu, medtem ko je z zdravniki zapuščal igrišče zaradi domnevne poškodbe, glavni sodnik pa mu je pokazal rumeni karton. Če bo igral Iborra, bo Ivan Rakitić igral globlje v zvezni vrsti, to pa bi pomenilo, da bo tekmo začel tudi Marko Marin.

"Danes na zelenico Nervióna ne bo stopil Juventus ali Tottenham, toda da bi si odprli vrata in te možnosti, je treba Maribor gledati tako, kot da bi bila ena od teh ekip. Samo tako se bo čez dva tedna nadaljevala evropska avantura proti Rubin Kazanu ... ali Betisu," so še zapisali in posebej pod drobnogled vzeli Tavaresa, "kapetana in veliko referenco Maribora v napadu".

"Maribor je brez dvoma ena izmed najšibkejših od 32 ekip, ki so v letošnji sezoni Evropske lige še ostale žive. Zadovoljen je že s tem, kar je dosegel, odsotnost pritiska pa ga dela nevarnega za povratno tekmo," so zaključili.

Tavares Sevilla Maribor Evropska liga šestnajstina finala karikatura časopis | Avtor: Jan Krstovski Jan Krstovski

AS: Emery z vsemi silami

Eden izmed dveh glavnih madridskih dnevnikov, AS, je napredovanje Seville označil za "nujo", za trenerja Emeryja pa da je v igri veliko več kot samo preživetje v tekmovanju. Andaluzijci namreč konec tedna gostijo Real Sociedad, enega izmed glavnih tekmecev v boju za Evropo. Madridčani tako kot seviljski kolegi v prvo postavo uvrščajo nekdanjega člana Real Madrida in Arsenala Joséja Antonia Reyesa, ki ga v Ljudskem vrtu ni bilo niti na klopi.

"Emery ne zaupa v rezultat 2:2 in bo udaril z vsemi silami," v komentarju piše AS. "Maribor je Sevilli odprl oči po tem, ko je trpela na stadionu Ljudski (vrt). Emery je odkril celo vrsto dobrih igralcev (Viler, Bohar, Mendy, Tavares in novega člana ekipe Vršiča) in borbeno ekipo, ki se ne preda.To je ohranilo pozornost Seville na povratno tekmo. Čeprav je 2:2 dober rezultat, je logično, da bo trener previden. Njegova ekipa, ko igra dobro, ne zmaguje, ko zmaguje, pa ne igra dobro. Maribor tekmo jemlje z vso resnostjo in je v Jerez prispel dva dni prej, skupaj z legijo svojih nevarnih privržencev."

Dnevnik iz Seville:

Evropska liga, šestnajstina finala, povratna tekma:

Ob 19.00:
Sevilla – Maribor /2:2/

Verjetni postavi

Sevilla: Varas; Figueiras, Fazio, Carriço, Moreno; Iborra, Rakitić, Reyes, Marin, Vitolo; Gameiro

Maribor: Handanović; Milec, Rajčević, Arghus, Viler; Filipović, Mertelj, Mezga, Bohar, Dervišević; Mendy

Sodnik: Luca Banti (Italija)

/X:Y/ – v poševnicah je rezultat prve tekme

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.