Šport > Nogomet
14 ogledov

Španci okusili brazilsko moč: na Maracani le samba

Brazilija Španija pokal konfederacij finale Rio de Janeiro Maracana
1/51
Reuters
Brazilija je v velikem slogu končala triletni niz nepremagljivosti Španije in aktualne svetovne ter evropske prvake premagala v finalu pokala konfederacij na Maracani (3:0). Domačini prihajajočega mundiala so turnir z goli Freda in Neymarja osvojili še tretjič zapored.

Prvi finale na Maracani po nesrečnem letu 1950, ko je na zadnji tekmi takratnega svetovnega prvenstva Urugvaj šokiral celotno državo in osvojil naslov prvaka, bi Brazilci težko začeli bolje. Že v drugi minuti je namreč karnevalsko vzdušje na legendarnem stadionu preraslo v vsesplošno evforijo, ko je po podaji s strani in zmedi pred vrati Španije za vodstvo domačih zadel Fred.

Slabo je pred Ikerjem Casillasom posredoval Gerard Piqué, žoga pa se je od Álvara Arbeloe odbila do Freda, ki jo je iz ležečega položaja poslal prek španskega kapetana v mrežo za 1:0. Le centimetri so od novega zadetka v osmi minuti ločili Oscarja, ki je v kazenskem prostoru sprejel lepo podajo Freda s peto in ob okamenelem Casillasu streljal mimo gola.

Brazilci so s hudim pritiskom na španski polovici povsem omrtvičili njihovo prepoznavno igro, Paulinho pa je z delikatnim lobom v 13. minuti skušal presenetiti Casillasa, a je španski čuvaj mreže še pravočasno ujel žogo pod prečko.

Arbeloa ušel (pre)zgodnji prhi

Ogromno sreče je imel dve minuti kasneje Arbeloa, ki je kot zadnji branilec na sredini igrišča s ciničnim prekrškom ustavil Neymarja, slednji mu je ušel in bi po dolgi žogi stekel sam proti golu, sodnik Björn Kuipers pa je branilcu Real Madrida pokazal le rumeni karton, ob čemer se je začelo prerivanje številnih nogometašev, ki pa se je končalo brez posledic.

Aktualni evropski in svetovni prvaki, ki jim za popolnitev zbirke naslovov manjka le še slavje na pokalu konfederacij, so nato vzpostavili ravnotežje, a razen strela od daleč Andrésa Inieste se zadetku niso resneje približali.

Špansko obrambo so Brazilci spet povsem izigrali v 28. minuti, ko so po prekršku Sergia Ramosa nad Oscarjem na robu kazenskega prostora Brazilci spet glasno zahtevali karton rdeče barve, a jih Kuipers ni uslišal.

Luiz v zadnjem trenutku rešil Brazilce

Fred je imel v 32. minuti na nogi svoj drugi zadetek večera, ko ga je po novi bliskoviti akciji med španskimi branilci našel Neymar, a je nekdanjega člana Lyona z refleksnim posredovanjem izvrstno ustavil Casillas in ohranil svoje rojake med živimi.

Torres Luiz Brazilija Španija pokal konfederacij finale Rio de Janeiro Maracana | Avtor: EPA EPA
Le izjemen start Davida Luiza je v 41. minuti preprečil izenačenje Špancev. Juan Mata je pobegnil po levem boku in na drugi strani zaposlil Pedra Rodrígueza, strel napadalca s Kanarskih otokov pa je že premagal Júlia Césarja, a je prisebni Luiz, ki je spremljal akcijo, žogo izbil z golove črte in preprečil gotov zadetek.

Ovacije s tribun Maracane se še niso povsem polegle, ko je "verdeamarelha" povedla že z 2:0 − Oscar je preigraval na robu kazenskega prostora in lepo počakal na Neymarja, ki se je pomaknil iz prepovedanega položaja in z levico silovito zabil žogo pod prečko bodočega klubskega rivala Casillasa. Novi član Barcelone je tako zabil že svoj četrti gol na turnirju.

Fred dokončal delo, Ramos v vratnico z enajstih metrov

Drugi polčas je selektor Španije Vicente del Bosque začel z menjavo na desnem boku obrambe, kjer je nadaljnjega smešenja rešil Arbeloo, ki ga je zamenjal s Césarjem Azpilicueto. Tuda prav Azpilicueta je bil že v prvem napadu tisti, mimo katerega je žoga v mrežo Casillasa poletela že za neverjetnih 3:0.

Fred je tako kot v prvem polčasu prišel do žoge v kazenskem prostoru Španije, tokrat sicer po lepi akciji, in jo poslal proti daljši vratnici, kjer se jo je sicer dotaknil Casillas, a spet premalo, da bi preprečil že tretji zadetek večera v španski mreži.

Aktivacija Jesúsa Navasa, ki je zamenjal Mato, se je Del Bosqueju izplačala po le nekaj sekundah, saj je novi član Manchester Cityja izsilil prekršek Marcela za najstrožjo kazen. Žogo je na belo točko nastavil Ramos, a strel poslal v vratnico in tako zapravil verjetno zadnjo priložnost za epski povratek.

Piqué "zlomil" Neymarja za rdeč karton

Na drugi strani bi kaj lahko bilo že 4:0, ko je obrambi Španije ušel Hulk, a ga je z izletom daleč iz svojih vrat nekako uspel ustaviti Casillas, prazna vrata pa so s pravočasnim izbijanjem rešili njegovi soigralci.

Španci so poleg vseh težav z brazilskimi napadalci ostali še brez izključenega Piquéja, ki mu je sodnik Kuipers kar malce strogo pokazal direkten rdeči karton za ciničen prekršek nad novim soigralcem Neymarjem, ki ga je preigral na robu kazenskega prostora in krenil proti golu.

Neymar je bil nato po samostojnem prodoru blizu svojemu drugemu zadetku, a mu je v zaključku akcije zmanjkalo moči, Fred pa je deset minut pred koncem zapustil zelenico ob stoječih ovacijah. Takoj zatem, ko ga je zamenjal , je novo priložnost Špancev zastreljal Pedro, ki mu je strel po tleh izvrstno ubranil César.

Neymarju "zlata žoga"

Član londonskega QPR je bil na mestu tudi ob strelu rezervista Davida Ville in Špancem ni dovolil doseči niti častnega zadetka. Slavje se je v drugi minuti sodnikovega podaljška lahko začelo.

Pred podelitvijo pokala je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) podelila tudi nagrade najboljšim posameznikom turnirja: pričakovano je naslov najboljšega nogometaša, tako imenovano zlato žogo, osvojil Neymar, srebrno je dobil Iniesta, bronasto pa Paulinho. Nagrado za najboljšega strelca je prejel v finalu nevidni Fernando Torres, najboljši vratar ali "zlata rokavica" pa je postal Júlio César.

Ramos: "Nismo 'mašine'"

"So dnevi, ko ti ne uspe nič, to pa se je nocoj dogajalo od prve minute. Zadeli so zelo hitro in se razleteli. Potem je bilo veliko razdalje med našimi vrstami. Potrebno je čestitati Braziliji, ker je znala igrati s Španijo," je po tekmi dejal španski branilec Ramos.

"Ko izgubiš, se potegnejo drugačni zaključki kot takrat, ko zmagaš. Možno je, da smo čutli utrujenost, ampak tudi oni so imeli dan pred nami težko tekmo in se bolje regenerirali. Enajstmetrovka? Rekel sem že, da so dnevi, ko ti ne gre nič. Bil sem samozavesten. Do konca sem čakal vratarja, želel sem se prilagoditi in žoga je končala zunaj. Opravili smo veliko delo in moral je priti dan, ko nismo zmagali, ker nismo 'mašine'. Imamo čisto vest, ker vemo, da smo dali vse od sebe."

Pokal konfederacij, finale (Rio de Janeiro, stadion Maracanã):

Brazilija : Španija 3:0 (2:0)
Fred (2, 47), Neymar (44)
RK: Piqué (68/Španija)
Ramos (Španija) je v 55. minuti zapravil enajstmetrovko.

Postavi

Brazilija: Júlio César; Alves, Silva, Luiz, Marcelo; Oscar, Gustavo, Paulinho (od 88. Hernanes); Hulk (od 73. Jadson), Fred (od 80. Jô), Neymar. Na klopi: Jefferson, Cavalieri; Dante, Filipe, Jean, Réver, Fernando, Moura, Hernanes, Bernard, Jadson.

Španija: Casillas; Arbeloa (od 46. Azpilicueta), Piqué, Ramos, Jordi Alba; Busquets; Xavi, Iniesta, Pedro, Mata (od 52. Navas); Torres (od 59. Villa). Na klopi: Valdés, Reina; Albiol, Martínez, Fàbregas, Soldado, Monreal, Cazorla, Silva.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.