Šport > Nogomet
27 ogledov

Španska desetica Tahitiju, Urugvaj še upa na polfinale

Španija Tahiti pokal konfederacij Rio de Janeiro Maracana
1/36
EPA
Španija je z najvišjo zmago v zgodovini tekmovanja na pokalu konfederacij premagala Tahiti (10:0). Štirje goli Fernanda Torresa, ki je zapravil še enajstmetrovko. V boju za polfinale še vse odprto po zmagi Urugvaja nad Nigerijo (2:1).

Španska nogometna reprezentanca se je kot svetovni in dvakratni evropski prvak po 63 letih vrnila na mitski stadion Maracanã, kjer jo je leta 1950 domača reprezentanca na svetovnem prvenstvu ponižala z 1:6.

Tahiti je, zanimivo, otvoritveno tekmo pokala konfederacij proti Nigeriji izgubil z identičnim rezultatom, pred obračunom z dominantno silo evropskega nogometa pa so si zaželeli, da bi slednji v lovu za rekordno zmago pokazali nekaj usmiljenja.

Otočani so med pozdravljanjem z zvezdniki svetovnega nogometa vsakemu izmed Špancev okrog vratu nadeli posebne ogrlice, njihovi rezervisti pa so na podoben način pozdravili tudi vse zbrane na klopi.

Odpor otočanov zdržal le en napad

Tam je tekmo začelo kar deset nogometašev, ki so tako navdušujoče odigrali otvoritveni obračun z Urugvajem, a je ekipo s Sergiem Ramosom, vratarjem Pepejem Reino, vezisti Santijem Cazorlo, Davidom Silvo in Juanom Mato ter napadalcema Davidom Villo in Fernandom Torresom nemogoče označiti za "rezervno".

Španci so povedli že iz prve prave priložnosti, ko je v kazenski prostor v peti minut prodrl Torres in matiral slabo postavljenega tahitijskega vratarja s strelom na bližnjo vratnico. Toda to ni začelo toče golov, saj je kombinirana španska postava le stežka prihajala do pravih priložnosti, Tahiti pa se je dobro branil.

Neizbežni drugi zadetek je padel v 31. minuti, ko je Villa v prostoru lepo zaposlil Silvo, njegov nekdanji soigralec iz Valencie pa je zadel z lepim strelom na drugo vratnico. Že v naslednjem napadu se je rezultat spet spremenil − Torres je pobegnil obrambi po dolgi žogi, obšel vratarja na robu kazenskega prostora in zadel v prazno mrežo.

Villa še povečal rekordni izkupiček

Silva je Villi za nov lahek gol uslugo vrnil sedem minut pred koncem polčasa, ko je s strani lepo našel napadalca Barcelone, ki je žogo "sprehodil" v mrežo za 4:0. Asturijec je s tem svoj rekordni izkupiček zadetkov v dresu državne reprezentance povišal že na številko 54. Rekord je še izboljšal v četrti minuti drugega polčasa, ko ga je samega pred vrati za drugi gol večera našel Nacho Monreal.

Azpilicueta Villa Španija Tahiti pokal konfederacij Rio de Janeiro Maracana | Avtor: EPA EPA
V 57. minuti je Torres zaključil svoj hat-trick, po podobni akciji kot pri golu za 5:0 pa mu je tokrat z drugega krila lepo podal rezervist Jesús Navas. Po tem, ko je napadalec Chelseaja kot prvi nogometaš zabil hat-trick na dveh različnih pokalih konfederacij, je po katastrofalni napaki tahitijskega vratarja svoj tretji gol večera zabil še Villa.

Za 8:0 se je po napaki otoške obrambe do gola sprehodil še Juan Mata in Špance na le pet zadetkov približal rekordni zmagi iz leta 1933, ko je s 13:0 padla Bolgarija. Torres je po igri z roko enega izmed Tahitijcev imel na voljo tudi najstrožjo kazen, a jo na navdušenje gledalcev poslal v prečko, kljub vsemu pa je nato še v isti minuti pobegnil obrambi nasprotnikov, preigral vratarja in popravil napako za 9:0.

Rekordi, rekordi, rekordi, ...

To je bilo najvišje število zadetkov, ki jih je v zgodovini tekmovanja uspelo zabiti kateri izmed reprezentanc, a se je v predzadnji minuti rednega dela še povišalo na deset, ko je svoj drugi gol večera po novi podaji Navasa in lepem obratu zabil Silva.

Osmi gol Mate je bil tudi rekorden za stadion Maracanã, ki v 63-letni zgodovini na reprezentančni tekmi še ni gostila bolj razpoložene reprezentance (prejšnji rekord je bila zmaga Brazilije na prijateljski tekmi s Čilom leta 1959 − 7:0).

Zmaga z 10:0 je tudi zmaga z najvišjo razliko v vseh tekmovanjih, ki so jih kdajkoli odigrali pod okriljem Fife. Padel je namreč rekord Madžarske, ki je na SP 1982 premagala El Salvador z 10:1.

Forlán ohranil Urugvaj med živimi

Evrogol Diega Forlána je v protestniško razpoloženem Salvadorju Urugvaju prinesel prvo zmago na turnirju, Nigeriji pa po lahki zmagi nad Tahitijem zadal prvi poraz. Potem, ko je pred stadionom med hudimi spopadi protestnikov in policije spet letel tudi solzivec, so Južnoameričani povedli z golom kapetana Diega Lugana.

Nigerijci so izenačili še pred polčasom, ko je mrežo z enim redkih golov v karieri zatresel John Obi Mikel, zmagoviti zadetek Urugvaja pa je po hitri akciji Luisa Suáreza in Edinsona Cavanija s fantastičnim strelom pod prečko zabil Forlán.

34-letni napadalec je podajo Cavanija spustil na svojo levico in žogo z leve stani kazenskega prostora neubranljivo poslal mimo nigerijskega vratarja. Nekdanji napadalec Manchester Uniteda, Villarreala in Atlético Madrida je tako na najboljši možni način proslavil svoj stoti nastop v dresu reprezentance.

Afričani so do konca tekme pritiskali za izenačenje, a so se Urugvajci ubranili za prvo zmago, ki jih vrača v igro za polfinale.

Pokal konfederacij, drugi krog:

Španija : Tahiti 10:0 (4:0)
Torres (5, 33, 57, 78), Silva (31, 89), Villa (38, 48, 64), Mata (66)
Torres (Španija) je v 78. minuti zapravil enajstmetrovko.

Nigerija : Urugvaj 1:2 (1:1)
Obi Mikel (39); Lugano (19), Forlán (51) 

Komentarjev 1
  • Pucela Fichajes 02:22 22.junij 2013.

    Rukavina changges club:http://rumoresfichajespucela.blogspot.com.es/2013/06/las-novias-de-rukavina-valencia.html