Šport > Nogomet
53 ogledov

'Španski' BBC proti italijanskemu BBC-ju

real madrid celta de vigo EPA
V soboto ob 20.45 bo v Cardiffu na sporedu vrhunec evropske klubske sezone. V finalu lige prvakov se bosta merila branilec naslova Real iz Madrida in Juventus iz Torina. Na stavnicah je rahel favorit madridski klub, ki bi z zmago postal prvi z ubranitvijo naslova v zdajšnji obliki lige prvakov, uvedeni v sezoni 1992/93.

Mnogi pred velikim finalom pravijo, da bo šlo za boj najboljšega napada proti najboljši obrambi. Realov napad je v tej sezoni lige prvakov zabil 32 zadetkov, na drugi strani je Juventus, ki išče prvi naslov v tem tekmovanju po 21 letih, na 12 tekmah prejel zgolj tri zadetke.

Zanimivo, na obeh straneh mediji radi uporabljajo kratico BBC. Pri Realu to velja za napad, sestavljen iz v Cardiffu rojenega Garetha Bala, Karima Benzamaja in Cristiana Ronalda, pri Juventusu pa za izkušeno obrambo z Leonardom Bonuccijem, Andreo Barzaglijem in Giorgiom Chiellinijem.

"Oni ne dobivajo veliko zadetkov, mi pa jih veliko dosegamo. Toda to ne bo vplivalo na to, kaj se bo zgodilo," je dejal trener Reala in nekdanji nogometaš Juventusa Zinedine Zidane in dodal: "Bo pa tekma zelo lepa."

Finale, ki si ga bodo ljubitelji nogometa lahko ogledali praktično po vsem svetu, bodo zaznamovali tudi dvoboji brazilskih bočnih branilcev Marcela (Real) in Danija Alvesa (Juventus) ter nemških vezistov Tonija Kroosa (Real) in Samija Khedire (Juventus). Ob tem bosta Juventusova Khedira in Gonzalo Higuain igrala proti nekdanjemu klubu, na drugi strani pa to velja za Alvara Morato.

Rekorder po številu naslovov Real meri na 12. tovrstno lovoriko, Juventus pa na tretjo, doslej je bil najboljši v letih 1985 in 1996, a je ob tem izgubil kar šestkrat v finalih, nazadnje leta 2015 proti Barceloni.

Juventusova zmaga bi pomenila, da bi vratar Gianluigi Buffon, svetovni prvak iz leta 2006, dobil praktično še zadnjo lovoriko, ki se mu je doslej izmikala, hkrati pa bi pri 39 letih postal najstarejši zmagovalec tega tekmovanja.

"Pred dvema letoma so vsi mislili, da je bil tisti moj zadnji finale. Toda verjeti moraš svojim sanjam," je dejal Buffon po polfinalni zmagi proti Monacu. Kapetan Reala Sergio Ramos je Buffona označil za legendo, Chiellini pa je o svojem soigralcu dodal: "Počaščen sem, ker celotno kariero igram za Juventus in z vratarjem Gianluigijem Buffonom."

Juventus Serie A | Avtor: Profimedias Profimedias

Chiellini je dodal, da Juventusova obramba ni samo trio BBC, hkrati pa je previdno optimističen, da lahko stara dama premaga Real, tako kot ga je v polfinalu 2015. "Moč Reala je napad. To ni skrivnost. Moramo držati žogo čim dlje od našega gola. Počutimo se močnejši in bolje pripravljeni kot pred finalom pred dvema letoma. Kakovostno smo zrasli," je še povedal Chiellini.

Trener Juventusa Massimiliano Allgeri si prav tako zelo želi prvi trojček v zgodovini Juventusa. Državni in pokalni naslov je v tej sezoni že osvojil, manjka še liga prvakov. "V finale gremo s prepričanjem, da lahko domov prinesemo tudi to lovoriko," pravi Allegri. Ta je za favorita imenoval Real, a poudarja, da je bila prav samozavest tista, ki jih je pripeljala čez Barcelono v četrtfinalu.

"V tekmo moramo iti ponižno, a hkrati pokazati pravi odnos in karakter. Pokazati moramo, da smo boljši. Juventus je izjemna ekipa, ampak mislim, da smo mi boljši," pa pravi Ronaldo in dodaja, da je v dobri formi in da se dobro počuti. "Tudi ekipa je v dobri formi in to moramo unovčiti," še meni Ronaldo, ki bi s sobotnim uspehom četrtič postal zmagovalec lige prvakov po slavju leta 2008 z Manchester Unitedom ter 2014 in 2016 z Realom.

Oba trenerja sicer nimata večjih težav s poškodovanimi igralci, čeprav je nastop Bala v začetni postavi pri Realu še pod vprašajem. "Gareth je pripravljen, je z nami in zelo motiviran, posebej zaradi igranja doma. Prav tako so motivirani drugi igralci in le to me zanima," je povedal Zidane. Bale pa ga je dopolnil: "Počutim se dobro, popolnoma sem okreval. To bo poseben finale, bo v mestu, kjer sem bil rojen. Zdaj smo le še korak od druge zaporedne zmage v ligi prvakov."

V Cardiffu bodo poskrbeli za največjo varnostno operacijo doslej, 6000 varnostnikov bo na stadionu, na katerem bo sploh prvič v zgodovini finale lige prvakov pod zaprto streho. Stadion Millenium je sicer največji zaprti stadion v Evropi in drugi na svetu, večji je le tisti od ekipe Dallas Cowboys iz lige ameriškega nogometa NFL.

Tekmo bodo sodili Nemci na čelu s Felixom Brychom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.