Šport > Nogomet
19 ogledov

Spins grozi s stavko nogometašev

Športniki v kiolektivnih športih so se znašli v veliki finančni krizi sporoča pr IFP
Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (Spins) je čez 14 dni napovedal stavko slovenskih poklicnih nogometašev, ki ne bi odigrali tekem prve lige. Pismo o nameri je podpisalo 211 od okrog 225 poklicnih igralcev.

Predsednik sindikata Dejan Stefanović je dejal, da je pismo o nameri podpisalo 211 od okrog 225 poklicnih igralcev, ker želijo opozoriti na kršenje statuta Nogometne zveze Slovenije (NZS).

Kot je dejal Stefanović, je sindikat dal NZS enotedenski rok, da odgovori na zahteve sindikata. Upravni odbor Spins ter po trije delegati klubov, skupaj 40 nogometašev, se bo nato sestali prihodnji ponedeljek. Stavke ne bo, če bo prišlo do kompromisa z NZS.

"NZS je že novembra leta 2009 spremenila statut in obljubila ustanovitev neodvisne arbitraže za reševanje sporov nogometašev. To se ni zgodilo in mnogi igralci so se znašli v zelo težkih razmerah. Tako je vodstvo Gorice avgusta 2011 iz športnih razlogov prekinilo pogodbo s Tinetom Kravanjo. Prvostopenjska komisija združenja prvoligašev je določila, da mora klub plačati igralcu 500 evrov, drugostopenjski organ, v katerem je pet predstavnikov klubov, pa je razsodbo razveljavil. Klubi lahko podpisujejo pogodbe z igralci pogodbe o delu, ki so dejansko neveljavne, saj ne vsebujejo finančnih pogojev. Še slabše je v drugih športih, kot sta košarka in hokej, to pa dokazuje tudi najnovejši pravilnik Smučarske zveze Slovenije. Zato napovedujemo širitev stavke na nogometno reprezentanco in na druge športe," je dejal Stefanović.

Spins je leta 2008 stavko odpovedal, sredi leta 2009 pa napovedal opozorilno stavko, ki pa ni bila izvedena, igralci pa so kljub napovedi odigrali ligaške tekme. "Tedaj smo se dogovorili z združenjem prvoligašev, da glede rešitve neodvisnega reševanja sporov počakamo na NZS. Ta je novembra leta 2009 spremenila statut, vendar potem ni ustanovila neodvisne arbitraže. Iz političnih razlogov zavlačujejo, da lahko kršijo pravice slovenskih nogometašev," je pojasnil Stefanović. Dejal je, da je vprašanje pravic igralcev v Sloveniji na repu v Evropi, stanje na stari celini pa je porazno na vzhodnem delu celine.

Mednarodno združenje profesionalnih igralcev (FIFpro) in Evropska nogometna zveza pa bosta 19. aprila v Bruslju podpisala memorandum o sodelovanju in prvo kolektivno pogodbo v Evropski uniji nasploh. Pogoje za zaposlitve nogometašev, ki ne bodo več dovoljevale statusa samostojnih podjetnikov, bo Uefa po besedah Stefanovića potem razširila med vseh 53 članic, rok za spremembo statutov nacionalnih zvez pa bo trileten.

Spins bo 14. maja v unionski dvorani v Ljubljani pripravil 11. izbor najboljšega nogometaša, na slovesnem večeru pa pričakujejo okrog 150 nogometašev in drugih gostov. Nominiranci bodo znani 8. maja, dosedanji izbor pa bodo razširili z razglasitvami najboljšega vratarja, obrambnega igralca, napadalca, trenerja, mladega upa ter najboljšega oskrbovalca travnate površine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.