Šport > Nogomet
47 ogledov

Spins: Simić je užaljen

Spins meni, da je Simić užaljen. (Foto: Žurnal24l) Žurnal24 main
Sindikat poklicnih igralcev nogometa Slovenije (Spins) se je odzval na napd predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS) Ivana Simiča.
Simič je po Spinsu "udaril" 5. novembra in takrat dejal, da Spins zanj ni sindikat, saj je njegovo poslovanje nenavadno, da Spins in Stefanović iščeta samo samopromocijo in dodatni vir zaslužka. Zbodlo pa ga je tudi to, da so nogometni reprezentanti za pogajanje z NZS pooblastili prav Spins. Tem je zato odvzel 230.000 evrov nagrade za igranje na SP 2010, saj se naj namreč ne bi držali dogovora, da v razgovore ne bodo vključevali Spinsa in Stefanovića.

Predsednik sindikata Spins Dejan Stefanović je Ivana Simića okaral za osebna obračunavanja.

"Predsednik NZS mora nastopati in ravnati kot predsednik NZS, ki predstavlja in zastopa interese slovenskega nogometa, ne pa kot Ivan Simič kot užaljena fizična oseba!" je med drugim na novinarski konferenci v Ljubljani povedal Stefanović in dodal: "Predsednik NZS je dolžan izpolnjevati svoje obveznosti in dolžnosti in nič več kot to. Osebni in pravni nivo je treba jasno ločiti."

"Če so reprezentanti pooblastili Spins, so to storili legitimno in v skladu z veljavno zakonodajo. Osebna obračunavanja v teh pogajanjih nimajo mesta, tudi iz tega razloga ne bomo odgovarjali na zlonamerne izjave in podtikanja predsednika NZS zoper predsednika Spinsa,"
pravi Stefanović, ki glede "problematike" nagrad še danes pričakuje tudi kakšen odziv iz reprezentančnih vrst.

Spins je sicer 23. septembra letos na skupščini spremenil statut. Po novem članstvo v sindikatu ni več pogojeno s triletnim rokom od zadnje registracije nogometaša, število članov upravnega odbora pa se je povečalo s štiri na osem (štirje predstavniki so izvoljeni s strani aktivnih nogometašev za mandatno obdobje dveh let, ostali štirje člani UO pa so izvoljeni za mandatno obdobje štirih let).

Prav tako pa je Spins ponudil dve podpredsedniški mesti v upravnem odboru aktivnim članom slovenske A-reprezentance, kar naj bi predstavljalo neke vrste vezni člen in delegata v reprezentanci. "S tem imamo željo dokazati večjo povezanost med reprezentanti in sindikatom," menijo pri Spins.

Upravni odbor sindikata pa je na ponedeljkovi seji sprejel spremembo pravilnika o solidarnostni pomoči. "Vsako tekmovalno leto se iz plačanih članarin nameni 20.000 evrov za plačilo neizplačanih pogodbenih obveznosti s strani nesolventnih klubov do članov Spinsa, ki izpolnjujejo vse pogoje iz tega pravilnika in imajo poravnano članarino. O načinu razdelitve sredstev po koncu tekmovalne sezone odloči Upravni odbor Spinsa. V primeru oblikovanja jamstvenega sklada se šteje zgoraj omenjena vsota za vložek slovenskih nogometašev za navedeni namen," po novem piše v 13. členu pravilnika.

Stefanović pojasnjuje, da so navedeno spremembo sprejeli, ker je trenutni predsednik NZS večkrat obljubil, da bo ustanovil garancijski sklad, a tega komisija za predpise ni pripravila, kot je bilo prvotno dogovorjeno. Predlog namreč po Spinsovem mnenju ni v zadostni meri ščitil nogometašev, saj jim je zagotavljal največ 2000 evrov izplačila.

"Po dogovoru s predsednikom NZS smo pripravili drug predlog na podlagi predloga komisije za predpise, ki pa je bil spet zavrnjen iz nam neznanih razlogov, saj nismo dobili nobenega obvestila," še dodajajo v sindikatu in upajo, da bo njihov vložek v višini 20.000 evrov prepričal tudi ostale slovenske nogometne klube, da storijo enako, saj so vseskozi zatrjevali, da se s tovrstnim zavarovanjem in solidarnostjo med klubi strinjajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.