Šport > Nogomet
55 ogledov

Spopad dveh nogometnih konceptov

messi guardiola
1/8
EPA
V zadnjih sedmih finalih Lige prvakov je vedno sodeloval nemški ali angleški predstavnik. V soboto bodo v Münchnu nogometaši Bayerna in Chelseaja poskušali svoji državi priboriti najbolj prestižno klubsko lovoriko.

Do najpomembnejše klubske tekme v sezoni sta ostala le še dva dneva. Kot najbrž že veste, se bosta v finalu Lige prvakov v Münchnu pomerila Bayern in londonski Chelsea. Bluesi se bodo potegovali za svoj prvi evropski naslov v več kot stoletni zgodovini, Bavarci pa za prvi preboj na evropski prestol po letu 2001. Pokalu so bili v zadnjem obdobju bližje Nemci, a le zato, ker se po običaju trofeja dva meseca pred finalom postavi na ogled v mestu, kjer bo odigran finale.

Znameniti pokal je imel pred tem domovinsko pravico v Barceloni, ki je v lanskem finalu na Wembleyju premagala Manchester United s 3-1. Enako ji je uspelo dve leti prej v Rimu, ko so bili boljši od rdečih vragov z 2-0. Z dvema uspehoma v treh letih so Katalonci španski klubski nogomet spravili na vrh po številu evropskih naslovov. Vmes so v madridskem finalu leta 2010 nogometaši milanskega Interja ugnali prav Bavarce z dvema zadetkoma Diega Milita.

Pravo dramo smo spremljali v finalu 2008 v Moskvi. V angleškem obračunu Chelseaja in Manchester Uniteda so bili po streljanju enajstmetrovk uspešnejši slednji. Sloviti zdrs kapetana modrih Johna Terryja pri odločilnem strelu je Londončane stal prve zmage v elitni Ligi prvakov.

Eno leto prej smo videli zmagoslavje Italijanov, Milan je do svoje sedme najprestižnejše lovorike prišel po zmagi proti Liverpoolu, junak zmage z 2-1 je bil legendarni Fillipo Inzaghi, ki je dosegel oba zadetka za zmagovalce. S tem so se rossoneri maščevali Angležem za šokanten poraz po enajstmetrovkah v Istanbulu dve leti prej, ko so Milančani "uspeli" zapraviti vodstvo s 3-0 ob polčasu. Vmes smo leta 2006 v finalu videli še en poraz angleškega predstavnika. Tokrat je bil žrtev Barcelone Arsenal, ki je klonil z 2-1.

Zanimiv je podatek, da so v zadnjih sedmih finalih sodelovali predstavniki Anglije ali Nemčije, a nikoli nismo videli neposrednega obračuna teh dveh nogometnih konceptov, ki sta si tako različna. Letos smo le dočakali spopad predstavnikov dveh držav, ki imata dolgo zgodovino nogometnega in tudi političnega rivalstva. Če že ne bomo mogli uživati v odprtem nogometu, pa smo lahko prepričani, da bo tekma polna emocij, ki nas bodo za dve uri (morda tudi več) prikovale pred televizijske sprejemnike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.