Šport > Nogomet
19 ogledov

Spurs tudi letos brez Lige prvakov: Fergie odšel s 5:5!

(Tottenham Hotspur - Arsenal)
1/26
Reuters
Na zadnji dan angleške Premier League si je četrto mesto in s tem kvalifikacije za Ligo prvakov priboril Arsenal, ki je v dvoboju živcev s Tottenhamom zdržal za odločilno zmago proti Newcastle Unitedu (1:0). Tudi zmaga Spursov nad Sunderlandom je bila tako premalo (1:0). Sir Alex Ferguson je v pokoj odšel na tekmi sezone pri WBA (5:5).

Pred začetkom svoje zadnje tekme na trenerski klopi Manchester Uniteda je Sir Alex Ferguson dobil še en "špalir" pri West Bromwich Albionu, kjer je na zelenico bivšega kluba nekdanjega slovenskega reprezentanta Roberta Korena prišel ob ovacijah.

Navijači domačega WBA s podjetniško žilico so za kar nekajkrat višjo ceno prodali svoje vstopnice navijačem rdečih vragov, ki so želeli biti priča zgodovini in Škota pospremiti na njegovi zadnji tekmi. Klubska maskota Baggie Bird mu je pred prvim sodnikovim žvižgom izročil paket žvečilnih gumijev.

Ferguson jih ni imel časa še niti odpreti, ko je njegovo moštvo že vodilo z 0:2. Po lepi podaji Javierja Hernándeza, v ekipi zaradi rojstva drugega otroka spet ni bilo Wayna Rooneyja, je z neposredne bližine za vodstvo zadel Šindži Kagava, že v enem naslednjih napadov pa je Jonas Olsson v lastno mrežo preusmeril podajo Antonia Valencie.

Po golu Lukakuja petarda Uniteda

Po akciji Toma Cleverleyja in Hernándeza je tekmo po točno 30 minutah igre z močnim strelom z neugodnega položaja odločil Alexander Büttner. Ali pač? Nekaj veselja domačim navijačem in malce lažji odhod na pivo ob polčasu je najprej prinesel gol Jamesa Morrisona, ki je v 40. minuti v mrežo preusmeril podajo s strani.

Z izvrstnim zadetkom je WBA na le gol zaostanka po le nekaj minutah igre popeljal rezervist Romelu Lukaku. Posojeni član Chelseaja je premagal vratarja Andersa Lindegaarda z lepim strelom od daleč, a to je le prebudilo United, ki jim je zabil petardo in pobegnil na 2:5. Toda to še ni bil konec, saj je Lukaku do konca tekme zabil hat-trick in pomagal WBA do neverjetnega izenačenja.

A tudi to ni pokvarilo, verjetno zgolj še olepšalo slovo Fergusona, ki se je od klopi Uniteda poslovil na verjetno eni najbolj razburljivih tekem zadnjih let (v igro je zadnjič v 69. minuti poslal tudi Paula Scholesa), potem ko je njegovo moštvo že pred tedni tudi matematično osvojilo jubilejni 20. naslov prvaka. Sira Alexa so ob aplavzu z igrišča pospremili navijači obeh moštev.

V bitki za Ligo prvakov prvi udaril Arsenal

Na najpomembnejših tekmah nedeljskega popoldneva v prvem polčasu ni bilo večjih razburjenj. Še najbolj je "pogrelo" Andréja Villasa-Boasa, potem ko je trener Tottenhama vročekrvno protestiral ob odločitvi glavnega sodnika Andreja Marrinerja, da po prekršku Sebastiana Larssona v kazenskem prostoru pokaže rumeni karton za simuliranje Garethu Balu, čeprav se je Šved "naslonil" na njegov hrbet.

Bale Marriner Tottenham Hotspur Sunderland Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: Reuters Reuters
Topničarji pri Newcastle Unitedu niso blesteli, a pri klubu, čigar predsednik je ob morebitni zmagi napovedal milijonsko nagrado vsem nenogometnim zaposlenim pri črno-belih, povedli v drugem polčasu.

Vratarja Steva Harperja, ki je branil na svoji zadnji tekmi po 20 letih na St James' Parku, je takoj resno preizkusil Theo Walcott, topničarji pa so kmalu tudi zatresli njegovo mrežo. Prav Walcott je podajal s strani, podaja pa je po odboju prišla do osamljenega Laurenta Koscielnyja, ki je žogo akrobatsko poslal v mrežo.

Navijači Tottenhama izgubljali živce

Spurs so medtem v Londonu zapravljali bolj in manj neverjetne priložnosti - Scottu Parkerju je strel na golovi črti blokiral Jack Colback, ki je nato v okvir gola preusmeril še poskus Aarona Lennona. Podobna usoda je doletela tudi strel kapetana Michaela Dawsona, navijači ostrog pa so postajali iz minute v minuto bolj obupani.

Priložnost jim je 15 minut pred koncem z neumnim startom, ki je bil vreden drugega rumenega kartona, ponudil David Vaughan. Z izjemnim zadetkom je norišnico na White Hart Laneu začel Gareth Bale, a tudi to bi bilo premalo za Spurs, če bi Arsenal zmagal na severovzhodu države.

Walcott je globoko v prvi minuti sodnikovega podaljška prodrl vse do vratarja Harperja in imel na nogi odločilen zadetek v bitki za Ligo prvakov, a zadel vratnico. Začelo se je nervozno odštevanje sekund navijačev iz Londona na najvišji tribuni v Newcastle upon Tynu, njihovi ljubljenci pa so brez večjih težav zdržali za veliko slavje.

Slovesa: Carragher z Anfielda v studio

Največji rivali, Tottenham, so po njihovi zaslugi še drugo leto zapored ostali brez uvrstitve v Ligo prvakov. Spurs so v lanski sezoni sicer osvojili četrto mesto, a je namesto njih v najelitnejše evropsko tekmovanje odšel Chelsea, ki je osvojil naslov v Münchnu. Kdo bi bil navijač Tottenhama ...

Med poplavo sloves je David Moyes, bodoči trener Manchester Uniteda, z Evertonom na svoji zadnji tekmi izgubil pri Chelseaju, ki mu je domačo zmago prinesel Fernando Torres (2:1). Nepriljubljeni trener Rafael Benítez ni sodeloval pri paradiranju nogometašev na zelenici, medtem ko so navijači modrih raje peli pesmi o Joséju Mourinhu.

Zadnjo tekmo za Liverpool je odigral tudi legendarni branilec Jamie Carragher. Reds so se od nekdanjega kapetana na Anfieldu poslovili z minimalno zmago proti bodočemu drugoligašu Queens Park Rangers (1:0). Carragher se bo po upokojitvi že za naslednjo sezono pridružil ekipi televizije Sky Sports, kjer se je odlično znašel njegov nekdanji rival Gary Neville.

Kar malce prikrito je nogometne čevlje na klin obesil tudi Michael Owen, ki je odigral zadnjih 15 minuti za Stoke City pri Southamptonu (1:1). Nekdanji član Liverpoola, Real Madrida, Newcastle Uniteda in Manchester Uniteda je v spominu angleških navijačev ostal predvsem po zadetkih za reprezentanco, pri kateri je na svetovnem prvenstvu leta 1998 prodrl na veliko sceno z izjemnim zadetkom proti Argentini.

Angleška liga, 38. kolo:

Chelsea : Everton 2:1 (1:1)
Mata (8), Torres (76); Naismith (14)

Liverpool : Queens Park Rangers 1:0 (1:0)
Coutinho (23)

Manchester City : Norwich City 2:3 (1:1)
Rodwell (29, 59); Pilkington (26), Holt (55), Howson (65)

Newcastle United : Arsenal 0:1 (0:0)
Koscielny (55)

Southampton : Stoke City 1:1 (0:0)
Lambert (57); Crouch (47)

Swansea City : Fulham 0:3 (0:1)
Kačaniklić (22), Berbatov (77), Emanuelson (90)

Tottenham Hotspur : Sunderland 1:0 (0:0)
Bale (89)
RK: Vaughan (75/Sunderland)

West Bromwich Albion : Manchester United 5:5 (1:3)
Morrison (40), Lukaku (50, 81, 86), Mulumbu (81); Kagava (6), Olsson (9/a.g.), Büttner (30), Van Persie (53), Hernández (63)

West Ham United : Reading 4:2 (2:0)
Nolan (23, 79, 87), Vaz Tê (34); McCleary (53), Le Fondre (55)

Wigan Athletic : Aston Villa 2:2 (2:1)
Boyce (21), Baker (45/a.g.); Bent (4), Vlaar (60)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.