Šport > Nogomet
16 ogledov

Spursi vstali od mrtvih proti Young Boys

David Degen Benoit Assou-Ekotto Assou Ekotto
1/21
Žurnal24 main
Švicarska senzacija Young Boys so doma proti Tottenhamu vodili že s 3:0, a so gostje do konca dvakrat zabili (3:2). Pred drugo tekmo ni nič odločenega niti med Dinamom Kijev in Ajaxom (1:1).

Z goli Senada Lulića, Henrija Bienvenuja in Xavierja Hochstrasserja so švicarski Young Boys po vsega pol ure nogometa na videz že končali evropsko pot Tottenham Hotspurs. Kljub vsemu so se Spursi pobrali in pri "mladih fantih" v Bernu na koncu iztržili več kot ugodnih 2:3 pred povratno tekmo na White Hart Lanu.

To je nogomet! Navijači Tottenhama so se ob žrebu nasmihali nad "lahkostjo" nasprotnika in se že videli v Ligi prvakov, kjer so nazadnje igrali v sezoni 1961/62. In v prvi polovici srečanja se je zdelo, da je v tisti sezoni ostala kar vsa ekipa. Poletni Švicarji so jih kot za šalo odpirali na vse strani − najprej je Bosanec Lulić zadel vratnico, a že v naslednjem napadu (iz prepovedanega položaja) prvič matiral nemočnega Heurelha Gomesa. Po kardinalnih napakah ožje obrambe in sprehajanju domačinov je bilo po 30 minutah že 3:0 in Tottenham je gledal v prepad. Trener Harry Redknapp se je odzval in v igro poslal Toma Huddelestona, kar je hitro prineslo rezultat. Po podaji Garetha Balea iz kota je najvišje skočil Sebastien Bassong in znižal tik pred polčasom.

Priložnosti so se tudi v nadaljevanju vrstile na obeh straneh, več pa so jih spet imeli Švicarji. Zato je logično sledila kazen − hitra akcija Vedrana Ćorluke in Robbieja Keana je v priložnost potisnila Romana Pavljučenka. Rus, ki je bil vso tekmo praktično neviden, je v svojem slogu zabil iz edine prave priložnosti in žogo iz neugodnega položaja kot raketo poslal pod streho domačega gola. Lahko Tottenham dvakrat odigra tako slabo? Na White Hart Lanu verjetno ne! Čeprav govorimo o Tottenhamu ...

Zenit doma premočen za Auxerre
Gol Aleksandra Keržakova že po nekaj minutah igre je hitro presekal Auxerre na gostovanju v Sankt Peterburgu in do konca polčasa bi lahko bilo še huje. Kljub vsemu so svoje priložnosti imeli tudi Francozi, Valter Birsa je z nekakšnimi "polškarjicami" streljal prek vrat. Pred povratno tekmo je še vedno vse odprto, a dejstvo je, da se Birsa in družba domov vračajo s porazom, in kar je najpomembneje, brez gola v gosteh.

Tekma bi se za Auxerre težko začela slabše in vse priprave so šle skozi okno že po treh minutah igre. Udarila je povezava dveh novincev − Srb Danko Lazović je zaposlil Rusa Keržakova in slednji je z glavo matiral vratarja Olivierja Sorina. Birsa takrat verjetno ni razmišljal o dejstvu, da je bil ravno Keržakov tisti, ki je v Mariboru pred slabim letom dni začel potop ruske reprezentance z ostrim startom nad vratarjem Samirjem Handanovićem in rdečim kartonom ... Vezist Danny je povzročal malo morje težav na obeh krilih in pripravljal priložnosti soigralcem, po eni izmed takih je Roman Širokov zgrešil prazna vrata iz nekaj metrov, Keržakov pa je že čez nekaj minut s prostega strela skorajda presenetil Sorina za 2:0. Auxerre se je prebudil šele v 42. minuti, ko je Dennis Oliech izkoristil nesporazum branilcev in stresel prečko, Birsa pa je nato iz "polškarjic" streljal prek vrat.

Tudi drugi polčas je bil podobno živahen in domači so si hitro pripravili novo gromozansko priložnost, spet pa je Širokov zgrešil iz nekaj metrov oziroma ga je v zadnjem trenutku ustavil vratar Sorin. Francozi so nato imeli dve zlati priložnosti za zlata vreden zadetek v gosteh, ko je Ireneusz Jelen pobegnil branilcem in dolgo žogo nato poslal prek vratarja Vjačeslava Malafejeva, a tudi prek vrat. Isti igralec se je že v naslednjem napadu znašel v novi priložnosti, a ga je Malafejev spet ukanil. Birsa je tekmo zapustil v 70. minuti, ko ga je zamenjal Roy Contut. Nekaj nevarnih poskusov Zenita, med drugim prosti strel Bruna Alvesa, na koncu ni prineslo novega zadetka, ki bi še pred povratnim srečanjem verjetno odločil potnika v Ligo prvakov.

Kvalifikacije za Ligo prvakov, 4. kolo:

Zenit St. Petersburg : Auxerre 1:0 (1:0)
Keržakov (3)
Birsa (Auxerre) je igral do 70. minute.

Dinamo Kijev : Ajax Amsterdam 1:1 (0:0)
Gusev (66); Vertonghen (57)
RK: Gamaš (57/Dinamo)

Rosenborg : FC Köbenhavn 2:1 (1:0)
Iversen (23), Henriksen (57); Grønkjær (84)

Sparta Praga : Žilina 0:2 (0:0)
Ceesay (51), Oravec (73)

Young Boys Bern : Tottenham Hotspurs 3:2 (3:1)
Lulić (4), Bienvenu (13), Hochstrasser (29); Bassong (42), Pavljučenko (83)

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.