Šport > Nogomet
24 ogledov

''Sramota za HNS in celo Hrvaško''

poljud split igriče zelenica svastika EPA
Hrvaška nogometna zveza (HNS) je ostro obsodila incident na zelenici splitskega stadiona Poljud, kjer so nepridipravi pred tekmo z Italijo vžgali nacistični simbol.

Hrvaška in Italija sta se v petek pomerili na kvalifikacijski tekmi za nastop na Euru 2016. Obračun je potekal pred praznimi tribunami, saj je Evropska nogometna zveza (Uefa) našo južno sosedo kaznovala zaradi neredov v Milanu in rasističnega škandala na obračunu z Norveško.

Čeprav na Poljudu ni bilo gledalcev, pa so huligani našli način, kako tudi na tej tekmi pustiti svoj pečat. Na zelenici so s pomočjo kemikalije izsušili svastiko, kar dan po tekmi odmeva v vseh največjih medijih doma in po svetu.

Hrvaška nogometna zveza je dejanje označila za sabotažo in hudodelstvo, kritikam pa se je pridružil tudi hrvaški politični vrh. ''Kolikor smo uspeli izvedeti, je bil simbol vtisnjen od 24 do 48 ur pred začetkom tekme, da bi bil lahko viden med obačunom. To je sabotaža in hudodelstvo, zato pričakujemo, da bo policija izsledila storilce. Uefo smo obvestili o incidentu. Sramota, ne samo za HNS, temveč za celotno Hrvaško. Ne trener ne igralci ne bodo komentirali,'' je sporočil tiskovni predstavnik Tomislav Pacak.

Oglasil se je tudi predsednik zveze in nekdanji napadalec Real Madrida in Arsenala Davor Šuker. ''Žalosten sem, ker bi to lahko bil spektakel, a ni bil," je dejal nekdanji napadalec madridskega Reala.

"Žal mi je za trenerje in igralce in zahtevam od vlade, da stori karkoli je v njeni moči, da pomaga nogometu. Zdaj moramo spet pred disciplinsko komisijo. Upam, da huligani ne bodo zmagali, želimo si nekoga, da bi ščitil nogomet, Hrvaško in mesto Split."

Potezo navijačev je obsodila tudi hrvaška vlada. ''Takšno ravnanje nam prinaša veliko sramoto in škoduje ugledu Republike Hrvaške, katere državne institucije se zavzemajo za demokratične, evropske in antifašistične vrednote. Enaka škoda je bila prizadejana hrvaški nogometni reprezentanci. Vlada je razočarana nad malomarnostjo organizatorja, ki ni naredil vsega, kar je potrebno, da bi preprečil takšen incident,'' je sporočil državni politični vrh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.