Šport > Nogomet
39 ogledov

Sramotni derbi: ubogi zmaji padli sredi incidentov

Sport 23.02.14, Maribor Olimpija, vecni derbi, nogomet, foto: Nino Verdnik
1/23
Nino Verdnik
Maribor je z lahkoto dobil prestavljeni derbi četrtega kola in v Stožicah še dodatno pobegnil na vrhu lestvice (3:0). Zaradi sramotnega obnašanja skupine Green Dragons tekma večkrat prekinjena, slišali so se tudi rasistični vzkliki.

Navijači Olimpije so že od prve minute dali jasno vedeti, da bodo Daretu Vršiču, nekdanjemu kapetanu zeleno-belih, žvižgali ob vsakem dotiku z žogo. Vršič je v postavi Maribora ravno na večnem derbiju začel prvo tekmo po prestopu iz Austrie, po katerem je zabil dva gola na dveh evropskih tekmah s Sevillo. Skupina Green Dragons je na severni tribuni zažgala lutko z njegovim dresom in skandirala "j**i se Vršič" ter "pi**a prodana".

Kapetan vijoličastih Marcos Tavares si pričakovano ni opomogel po poškodbi stegenske mišice, je pa za razliko od tekme v Španiji v napadu poleg Jeana-Philippeja Mendyja začel tudi bosanski napadalec Nusmir Fajić.

Arghus "zlomil" Šporarja

Zmaji so z debitanti Matijo Škarabotom, Markom Zalaznikom in Miroljubom Kostićem začeli vzpodbudno in si priigrali prvi kot. Medtem, ko so se štajerski privrženci še zbirali na južni tribuni, je Maribor brez težav držal zmaje na varni razdalji, Vršič pa je ob žvižgih s prostim strelom z ogromne razdalje poskusil presenetiti Aleksandra Šeligo, a bil daleč od želenega cilja. 

Podobno blizu (oziroma daleč) je bil tudi strel Andraža Šporarja v 12. minuti, ki mu ga je po slabem izbijanju omogočil nervozni Arghus. Brazilec v prvih minutah le po čudežu ni dobil rumenega kartona Damirja Skomine, tudi takrat, ko je po sicer čistem startu na žogo z načetim gležnjem v 16. minuti obležal najnevarnejši posameznik zmajev Šporar, ki je moral zapustiti igrišče.

Petarde spet pozdrav Handanoviću

In ravno v 22. minuti, ko ga je zamenjal Dejan Djermanović, so ljubljanski navijači začeli z obveznim pirotehničnim "šovom", ki je pomenil prvo prekinitev. Petarde so pokale kot za stavo, morda tudi v čast 22-ici, ki jo je nekoč v Stožicah nosil Vršič. Skomina sicer tik pred menjavo ni sankcioniral niti grobega starta Željka Filipovića nad Gabrielom Etemejem.

Green Dragons so se s transparentom poklonili tudi "super klubski viziji", kot so zapisali, okoli katere je "samo sr**je in apatija". Po tem, ko so znova resno preizkusili pripravljenost bobničev Jasmina Handanovića v severnem golu, se je tekma le nadaljevala. Maribor je praktično prvič na tekmi vsaj približno zapretil v 30. minuti, ko je Fajićev prodor s hitrim izletom ustavil prisebni Šeliga.

Mendy nerešljiva uganka za zmaje

Kot to rad stori na tekmah z Olimpijo, je Maribor neusmiljeno udaril deset minut pred iztekom rednega dela polčasa. Vse je opravil Mendy, ki si je najprej lepo ustavil žogo po podaji Aleša Mertlja in prodrl v kazenski prostor, kjer je s slastno žogo po tleh našel Damjana Boharja, nekdanji član Mure pa je mimo nemočnega Šelige zabil že svoj drugi gol na dveh večnih derbijih.

Olimpija Ljubljana Maribor Prva liga slovenska prvenstvo Stožice Vršič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Mendy je povzročal celo vrsto težav zeleno-belim in kmalu bi lahko pripravil že drugi gol vijoličastim, ko je po skorajda identični akciji našel Boharja, slednji pa Vršiča, a ga je v matni situaciji z blokom pred Šeligo ustavil Nemanja Mitrović, Mendyjev strel pa je iz prepovedanega položaja zatresel zunanji del mreže.

Zmaji končno tudi v okvir gola

To je bilo tudi vse, kar se je zanimivega na zelenici zgodilo v zaradi pirotehnike štiri minute daljšem prvem polčasu. Olimpija ni niti enkrat ustrelila v okvir gola, kar ni moglo razveseliti navijačev na zares spodobno obiskanem obračunu. Eteme je takoj po začetku drugega polčasa zapretil golu vijoličastih, ko ga je lepo našel Matic Fink, a med branilci slovenskih prvakov streljal preslabo, a vsaj prvič v okvir gola.

Maribor je hitro odgovoril in v 50. minuti je Vršič pripravil lepo priložnost Fajiću, ki pa je s težkega položaja z zunanjim delom nogometnega čevlja zatresel zunanji del mreže. Pravo obsedno stanje se je na tribuni z ljubljanskimi navijači začelo pet minut kasneje, ko je ob prerivanju s policisti in reditelji eden izmed navijačev stekel proti Vršiču, a je vse ostalo le pri grožnjah. Skomina se je po novem posvetu ob dimni zavesi, ki se je vallila izza severnega gola, odločil tekmo nadaljevati.

Nogometaši v slačilnico, zadnje opozorilo

Novega "padalca" so po tragikomičnem vdoru na zelenico nato le prijeli, sledila je nova prekinitev. Ko so v kazenski prostor priletela nova pirotehnična sredstva, eno izmed njih je za trenutek celo oslepilo Olimpijinega vratarja Šeligo, je Skomina tekmo prekinil in igralce poslal v slačilnico. Na tribunah so tekmo nemočno spremljali tudi slovenski selektor Srečko Katanec in njegov pomočnik Aleš Čeh, ljubljanski župan Zoran Janković, ...

Igralci so po prekinitvi prišli nazaj na zelenico, a so navijače prek zvočnikov opozorili, da bo glavni sodnik Skomina v primeru ponovitve ekscesov tekmo dokončno odpovedal. Nekaj iskric je ob robu igrišča poletelo v 70. minuti, ko sta po dvoboju obležala Mendy in Fink, oba pa sta dobila rumeni karton. Težave so se v Stožicah nadaljevale, Skomina je iz neznanega razloga tekmo znova prekinil za dobro minuto.

Fajić postavil piko na i

Enega redkih poskusov je v 75. minuti proti golu domačih sprožil Mertelj, Šeliga pa je imel veliko težav in gostom poklonil kot, po katerem je dobro z volejem meril tudi Martin Milec, a za nekaj metrov nenatančno. Handanović je bil na mestu po strelu Škarabota s prostega strela, na drugi strani pa je Fajić odločil tekmo.

Vršič si je v 78. minuti priigral nekaj prostora za predložek na drugo vratnico, kjer je Fink povsem pozabil na najvišjega napadalca Maribora, ki mu z glavo ni bilo težko zadeti za 2:0. Obe ekipi sta le še čakali, kdaj se bo iztekel kar desetminutni podaljšek, ki pa bi bil lahko še kako vroč, če ne bi Handanovića v 92. minuti rešila vratnica.

Navijači največjo sramoto prihranili prav za konec

Aleksander Rajčević je izbijal žogo pred Škarabotom, ki ga je iskal Djermanović, žoga pa se je srečno odbila od vratnice nepremičnega Handanovića. Da je bila sramota Olimpije popolna, so seveda znova poskrbeli domači navijači, ki so Mendyja po golu za 3:0 nagradili z opičjimi vzkliki. Skomina je, pohvalno, tekmo nemudoma prekinil, čeravno je Mendy reagiral zelo pozitivno in Dragonsom poslal celo poljubček.

Po krajši prekinitvi so morali domači navijači požreti še trojno mariborsko menjavo, igrišče je ob žvižgih zapustil tudi Vršič, medtem ko je na zelenico pritekel še sin osovraženega Zlatka Zahovića – Luka Zahović. Olimpija je bila sicer blizu častnemu golu, a Djermanoviću po podaji s prostega strela proti golu ni uspelo poslati nevarnejšega strela. Povsem nemočna Olimpija je s 26 točkami ostala na šestem mestu, medtem ko je Maribor na vrhu Luki Kopru pobegnil na pet točk razlike.

Prva liga Telekom Slovenije, prestavljena tekma 4. kola:

Olimpija Ljubljana : Maribor 0:3 (0:1)
Bohar (35), Fajić (76), Mendy (90)

Postavi

Olimpija: Šeliga; Jović, Delamea, Mitrović, Škarabot; Zalaznik (od 55. Valenčič), Eteme (od 87. Čeh), Kostić, Fink, Vukčević; Šporar (od 23. Djermanović). Na klopi: Džafić; Bajrić, Kapun, Trifković.

Maribor: Handanović; Milec, Rajčević, Arghus, Viler; Mertelj, Filipović, Bohar (od 90. Mejač), Vršič (od 90. Cvijanović); Fajić, Mendy (od 90. Zahović). Na klopi: Cotman; Tavares, Vuklišević, Dervišević.

Sodnik: Damir Skomina (Koper).

8. in 9. marca:
Gorica – Domžale
Maribor – Luka Koper
Celje – Rudar Velenje
Triglav – Zavrč
Olimpija Ljubljana – Krka

Komentarjev 10
  • Žurnalček 07:55 05.marec 2014.

    Poglejte koliko je na tribuni navijačev , tolk je Ljubljančanom tudi do NK Olimpija . Štajerci , z Olimpijo vred niste INTERESANTNI , zaradi mene ste lahko Evropski prvaki al pa tudi izpadete v consko ligo , z Olimpijo vred ...prikaži večd , men in vsem LJ dol visi vaško balkanski fuzbal !

  • axl 20:23 02.marec 2014.

    Približno toliko kot čmaribor.

  • Zvonko Bohar 18:12 02.marec 2014.

    axl,kolk šans pa je imela olimpija ? sranje od čefurov