Šport > Nogomet
20 ogledov

Srbi izgubili, sledil pretep - Angleži ogorčeni

Srbija pretep Youtube
Mladi srbski nogometaši do 21 let niso znali prenesti poraza pred domačimi navijači v Kruševcu proti Angliji (0:1). Potem ko so dobili gol v 94. minuti tekme, je sledil pretep nogometašev in strokovnega vodstva. Tekmo je zaznamovalo tudi več kot očitno rasistično vzklikanje srbskih navijačev.

Angleži se z gostovanja v Srbiji vračajo z zmago (1:0), ki jih je popeljala na evropsko prvenstvo do 21 let. Odločilni gol so dosegli v 94. minuti v prazno mrežo po protinapadu, ko je vratar Srbije po izvajanju kota ostal v kazenskem prostoru nasprotnika.

Angleži so slavili zmago, gledalci pa so na igrišče začeli metati razne predmete. Takoj po golu je sledil množični pretep, v katerem je poleg nogometašev sodelovala trenerska ekipa. Sodnik je vsaki strani podelil po en rdeč karton.

Na vprašanje angleških novinarjev, ali se bodo Srbi za incident opravičili, je trener srbske reprezentance U21 odgovoril: "Zakaj? Za pretep sta vedno potrebna dva. Bodite srečni, da ste se uvrstili na Euro. Govorimo o nogometu." Selektor Anglije Stuart Pierce je Srbijo prijavil Evropski nogometni zvezi (Uefa) in dejal: "S tribun smo poslušali rasistične vzklike proti našim nogometašem. Srbija bo morala take stvari urediti. To, kar se je zgodilo, je sramota, prava sramota za Srbijo."

Pierce je dodal, da je po tekmi v njihovo garderobo prišel tehnični direktor ekipe Savo Milošević in se za incident opravičil.

Angleži ogorčeni nad obnašanjem Srbov

Angleška nogometna zveza in britanska vlada sta Uefi poslala pismo, v katerem izražata ogorčenje zaradi dogodkov na tekmi, zaradi rasističnih izpadov srbskih navijačev pa zahtevata ostre sankcije.

Srečanje, ki se je končalo z zmago Anglije z 1:0, je minilo v pogostem zmerjanju temnopoltih angleških igralcev, končalo pa s splošnim pretepom na zelenici. "Prizori so bili obžalovanja vredni. Rasizem na športnih prizoriščih je nesprejemljiv in treba ga je ustaviti tako ali drugače," je v pismu zapisal britanski minister za šport Hugh Robertson.

Angleška zveza (FA) je bila še ostrejša. "Uefa mora Srbiji prepovedati udeležbo na evropskem prvenstvu do 21 let, kaznovati pa bi morala tudi člansko reprezentanco," je med drugim zapisala angleška zveza.

Mladi angleški igralec Danny Rose je pripisal, kaj je doživel v Kruševcu. "Vsakič, ko sem se približal tribunam, sem slišal gledalce, ki oponašajo glasove opic," je zapisal. Ob koncu tekme je prišlo do vsesplošnega pretepa, ki ga opisuje časnik Daily Mail. "Prizor je bil strašen. Trener vratarjev Martin Thomas je dobil brco v zadnjico, pomočnika glavnega trenerja Steva Wigleyja so udarili v trebuh, v vratarja Jacka Butlanda pa je priletel stol."

Angleški mediji so še toliko bolj ogorčeni, ker se po razen Miloševića ni opravičil nihče iz srbske nogometne zveze. To ni prvi tovrstni rasistični incident, ki se je zgodil na tekmah teh dveh reprezentanc. Leta 2007 na evropskem prvenstvu do 21 let na Nizozemskem so srbski navijači žalili angleškega reprezentanta Neduma Onuoho, zato je bila srbska zveza kaznovana s 16.000 funti.

Angleški mediji so ogorčeni tudi nad poročilom Uefa s tekme, saj incident ni omenjen niti z eno besedo.

Takole je ob koncertu opičjih zvokov izgledalo zapuščanje zelenice angleške reprezentance:

Komentarjev 2
  • Mio Mondo 10:12 17.oktober 2012.

    ne nabiji bober!

  • bober123 08:59 17.oktober 2012.

    Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja: http://www.zurnal24.si/pravno-obvestilo#kodeks_komentiranja Uredništvo zurnal24.si