Šport > Nogomet
9885 ogledov

Srbi kot Hrvati: "Tega ne bomo nosili!"

mavrični kapetanski trak Reševalni pas/Twitter
Pred svetovnim prvenstvom v Katarju je veliko govora o kapetanskih trakovih.

Novembra se bo začelo letošnje svetovno prvenstvo v nogometu, na žalost brez Slovenije. Zato pa bosta tam Hrvaška in Srbija, ki bosta dopolnjevali kvoto trinajstih evropskih reprezentanc.

V zadnjem obdobju športna in predvsem nogometna prizorišča postajajo platforma za takšna in drugačna politična sporočila. Tako je na Nizozemskem vzniknila ideja, da bi vsi evropski kapetani nosili trak v mavričnih barvah, v počastitev kampanje Ena ljubezen, ki se bori proti diskriminaciji.

Poleg Nizozemske so projekt podprle Francija, Nemčija, Švica, Anglija, Wales, Belgija in Danska. Kapetan Poljske Robert Lewandowski je sporočil, da bo nosil trak v barvah ukrajinske zastave.

Ostale štiri reprezentance ne bodo podprle kampanje oziroma njihovi kapetani ne bodo nosili mavričnega traku. Tako so se odločili v vrstah Srbije, Hrvaške, Portugalske in Španije.

"Bili smo povabljeni k tej akciji. Vse, kar bi lahko izzvalo provokacijo ali bilo kakorkoli videno kot politizacija, je za nas nesprejemljivo. Držimo športno in politično nevtralno pozicijo," je dejal generalni sekretar Srbske nogometne zveze (FSS) Jovan Šurbatović.

"Univerzalna sporočila tipa 'Ustavite vojno' ali 'Mir' smo vedno podprli. Vprašanje mavričnega traku pa je zelo občutljivo za našo družbo. Med našimi navijači je veliko ljudi iz različnih družbenih in verskih skupnosti (...) To niso teme, ki pritičejo nogometu in stadioni niso mesto za takšne stvari," je dodal Šurbatović.

Olivier Giroud Liga narodov Šport Svetovni prvaki naposled zmagali, uspešna tudi Hrvaška

Svetovno prvenstvo v Katarju se bo začelo 20. novembra. Srbija bo v skupini G igrala proti Braziliji, Švici in Kamerunu.

Komentarjev 8
  • jakec1575 19:41 23.september 2022.

    Bojijo se obicnih seljacin med navijaci. Latetnih toplih med svojimi. Dost zalostno. Da jih je vseh strah ljudi, ki jim sploh nic nocejo kaj sele morejo. Obicne latentne p......

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 16:32 23.september 2022.

    Pa še na pamet naj se naučijo himno od Ukrajine ???? mi že preseda ta Ukrajina

  • Avatar _lolekbolek_
    _lolekbolek_ 14:57 23.september 2022.

    Bravo, je treba ustaviti to LGBTQPEEPEEPOOPOO agendo.