Šport > Nogomet
36 ogledov

Srbi pristali v Zagrebu: obsedno stanje

Mihajlović Hrvaška Srbija kvalifikacije za SP 2014 Zagreb
1/6
Igor Kralj/PIXSELL
Srbska nogometna reprezentanca je v četrtek s prihodom na zagrebško letališče povzročila izredne razmere, ki so za okrog 60 minut paralizirale promet do središča mesta. Srbe so z izjemno močnim policijskim spremstvom pospremili do hotelov Esplanade in Sheraton, kjer bodo igralci in vodstvo ločeno pričakali petkovo tekmo.

Ob "neviđenih" varnostnih ukrepih, kot so jih poimenovali hrvaški mediji, je srbska nogometna reprezentanca v četrtek prispela na zagrebško letališče Pleso, od koder jo je močno policijsko spremstvo varno "dostavilo" do hotelov Esplanade in Sheraton v središču mesta.

Hrvaška in Srbija se bosta na visokonapetostnem obračunu, prvem po letu 1999, ko so Srbi takrat še kot del ZR Jugoslavije s "pomočjo" Črnogorcev prvič po koncu vojne gostovali na Maksimirju, v petek pomerili v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014.

Srbska reprezentanca bo na zagrebškem stadionu ob 17. uri imela še z novinarsko konferenco, ob 18. uri pa bodo varovanci Siniše Mihajlovića kljub želji selektorja trenirali za zaprtimi vrati, saj jim odprtega treninga organizatorji niso mogli zagotoviti.

Policisti na vsakih sto metrov

Varnostne službe so prihod srbske reprezentance v četrtek varovale že na pristajalni stezi zagrebškega letališča, dogajanje pa je nadziral tudi policijski helikopter. Policijske enote so bile na poti do letališča nameščene na vsakih sto metrov, poostrena varnost pa je tudi okrog obeh hotelov v člani srbske ekipe.

Srbi so z letalom iz Beograda pristali brez zamude ob 10.45, selektor Mihajlović pa je po poročanju hrvaških medijev "mrko" obvozil novinarje in se pogovarjal po telefonu. Nasmehnil se je le ob pozdravu z nekdanjim glavnim tajnikom Hrvaške nogometne zveze (HNS) Zorislavom Srebrićem, ki ga je pričakal na letališču.

"Odprti trening je stvar selektorja. Če bodo vaše oblasti to dovolile, potem ne bo težav, ker morajo navijači nogometa gledati nogomet," je na letališču novinarjem povedal predsednik Srbske nogometne zveze (FSS) Tomislav Karadžić. "Tako, kot smo govorili v zadnjem času, bo tudi jutri, v povezavi z nogometom. Pričakujem dober nogomet, dobro tekmo, 'fair play' in dobro atmosfero na stadionu. Upamo na dober rezultat. Velikokrat govorimo s HNS. Našega prijateljstva ena tekma ne bo ogrozila."

Štimac: "Nihče ne more reči, da je Srbija boljša od nas"

Hrvaški selektor Igor Štimac je na zadnji novinarski konferenci pred veliko tekmo zatrdil, da pri svojih nogometaših ni zaznal nervoze, in da nihče ne more reči, da je reprezentanca Srbije v tem trenutku boljša od Hrvaške.

"Govori se o napetosti, ampak jaz je ne čutim, niti je ne opazim pri svojih igralcih. Pred nami je velika tekma, toda imam igralce, ki takšne tekme igrajo vsak dan. Mogoče napetost obkroža tiste, ki bodo napolnili tribune Maksimirja, kar je redkost tako na Hrvaškem kot v Srbiji," je uvodoma povedal Štimac, ki se bo ob 17. uri na zadnjem treningu družil tudi s hrvaškimi navijači, ki jih je pozval naj pridejo v čim večjem številu.

"Tu ni nikogar, ki bi rekel, da je Srbija boljša od Hrvaške, ampak to na koncu pokaže rezultat. Mi od tega ne bežimo, toda to ne pomeni ničesar. Vse je odprto, mi moramo zmago še zaslužiti," je nadaljeval Štimac, ki je na kratko pokomentiral tudi delegiranje kontroverznega sodnika Cüneyta Çakirja. Turek, ki je v osmini finala Lige prvakov izključil Portugalca Nanija, je po mnenju Štimca eden najboljših sodnikov na svetu.

"Igralci so dobili direktna navodila, naj se pazijo. Çakir je eden od najboljših sodnikov na svetu, ampak ne kalkulira s kartoni in splača se biti pazljiv. Ekipo sem maksimalno oddaljil od trošenja z zunanjimi zadevami. Ne smemo iskati izgovorov niti glede igrišča, dežja ali snega. Ni alibijev. Ampak vse, na kar se pripravljamo, bo padlo v vodo, ko se spomnimo na to, kako poln bo Maksimir in nakšna bo atmosfera. Napadli bomo takoj, ko se bo tekma začela in z enim pametnim pristopom lomili nasprotnika, dokler ne bodo padli goli," je še napovedal Štimac.

Savičević: "To bo kot Milan-Inter, težko je napovedati"

Izmed nekdanjih legend jugoslovanskega nogometa, ki se pred obračunom večnih rivalov oglašajo od vsepovsod, je zdaj za Sportske novosti spregovoril tudi Dejan Savičević. Črnogorec, zdaj predsednik Črnogorske nogometne zveze (FSCG), je prav tako igral na zadnji vroči tekmi na Maksimirju, kjer se je takratna ZR Jugoslavija z remijem (2:2) uvrstila na Euro 2000.

"Mislim, da ni več takšnega naboja, kakršen je bil leta 1999, zdaj je mnogo manj napetosti, ki nimajo zveze s športom," je pred petkovo tekmo napovedal Savičević. "Verjamem, da bo hrvaška vlada, oblasti in policija v sodelovanju z nogometno zvezo zagotovile kakovostne pogoje, da vse mine v športnem ozračju. Konec koncev menim, da je dobro, da sta se zvezi dogovorili, da gostujočih navijačev ne bo."

Savičević, ki so ga navijači AC Milana v najboljših letih poimenovali "Il Genio" (Genij, op. a.), je prepričan, da na zagrebškem Maksimirju občinstvo ne more igrati takšne vloge, kot morda na kakšnem drugem objektu.

"Navijači na začetku tekme ustvarijo določen pritisk, ampak potem, ko 'premerite' nasprotnika, vse to izgine. Maksimir je stadion velikih dimenzij, z atletsko stezo, navijači niso takoj poleg zelenice in tisti oster navijaški pritisk se niti ne more ustvariti. Vsaj jaz sem tako doživljal atmosfero na takšnih stadionih. Odgovarjalo mi je igrati na takšnih gostujočih igriščih," je še dodal Savičević.

"Hrvaška je favorit, ampak težko je napovedovati takšne dvoboje. To je nekako kot Milan-Inter. Za Srbijo je zagrebški dvoboj na nek način odločilen, zato mislim, da bo to dobra tekma, ker se srbska ekipa ne bo branila, ne bo niti prostora za neka določena taktična navodila. Kako se spominjam tekme iz leta 1999? To so bili povsem drugi časi, velik naboj se je čutil povsod. Mislim, da je Hrvaška zgrešila, ko je začela slaviti že pred samo tekmo, kar se ji je na koncu maščevalo ..."

Za vse nostalgike - dokumentarec Vuka Janića o zadnji Jugoslovanski nogometni ekipi in tekmah Hrvaška-Jugoslavija v kvalifikacijah za Euro 2000:

Komentarjev 1
  • dragec 16:36 21.marec 2013.

    kako se bodo tepli????