Šport > Nogomet
19 ogledov

Srbija ujetnica huliganov: reši jo le angleški recept

Grobari grobarji veselje proslavljanje zmaga navijaci jug Reuters
Srbski mediji še vedno poročajo o "sramoti", ki jo je državi povzročilo dogajanje na sobotnem večnem derbiju med Crveno zvezdo in Partizanom.

Besede državnega sekretarja ministrstva za mladino in šport, nekdanjega boksarja Nenada Borovčanina, zdaj prenaša tudi agencija Reuters, potem ko je Borovčanin dejal, da bi morala Srbija v boju s huliganizmom slediti zgledu Velike Britanije.

Sobotni večni derbi na Marakani so spet pokvarili neredi na tribunah, ki so povsem zasenčili nezanimivo dogajanje na zelenici, kjer je po zaslugi avtogola slavila domača Crvena zvezda. Navijači Partizana so s pomočjo plastičnih transparentov na južni trubuni zakurili več ognjev.

Država mora pokazati, da je močnejša od huliganov

"Odziv države mora biti močen, tako kot je bil v Veliki Britaniji, ko so umaknili ograje in jih nadomestili s strožjimi kaznimi za vse prestopnike," je za RTS dejal 34-letni Borovčanin. "Če bodo oblasti delovale usklajeno in z željo, da se ta težava reši, potem ni možnosti, da se bo kaj takega, kar smo videli v soboto, še kdaj zgodilo; ampak država mora pokazati, da je močnejša od huliganov."

Nasilje na angleških zelenicah v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja je na Otoku že dolgo časa stvar preteklosti, že ena prižgana bakla pa je incident brez primere, ki ga takoj razišče policija. Ta se zanaša tudi na posnetke videokamer in prestopnike s tribune odpelje že med tekmo, tja pa se izgredniki praktično ne morejo več vrniti.

Zažiganje stalna praksa

Beograjska policija je imela v soboto spet polne roke dela, saj sta se že pred tekmo na obrobju mesta spopadli dve navijaški skupini, zaradi ognja med navijači Partizana pa je glavni sodnik obračun prekinil za slabih deset minut. Na tribuni so posredovali zgolj gasilci, ki so jim navijači Partizana preprečevali posredovanje pred tribuno, nekateri so kazali celo zadnjice.

Sedeže so iz varnostnih razlogov tokrat na Marakani odstranili, a to Grobarjem ni preprečilo, da bi zažgali vse, kar jim je prišlo pod roko. To je le novo poglavje v dolgem epu izgredov na beograjskih mestnih obračunih. Maja so navijači Crvene zvezde zažigali stole na stadionu Partizana, čigar avtobus so tudi kamenjali. Po pretepih v mestu so aretirali 92 navijačev.

Črna zgodovina derbijev

Leta 1999 je bakla iz Partizanove tribune ubila navijača Crvene zvezde, seznam prestopkov pa se daljša iz leta v leto, toda neodločna posredovanja številnih odgovornih, ki so se v srbskem političnem vrhu izmenjali v zadnjem desetletju, so težave še poglobili.

Srbijo so pred očmi celega sveta osramotili tudi navijači na famozni kvalifikacijski tekmi v Genovi, ki so jo po nekaj minutah odpovedali zaradi uporabe pirotehničnih sredstev in grožnje vdora zamaskiranih huliganov na igrišče. Navijači Crvene zvezde so takrat vdrli tudi na reprezentančni avtobus in grozili vratarju Vladimirju Stojkoviću, ki je prestopil k Partizanu, na Marakani pa je za črno-bele branil tudi v soboto.

"Majhne kazni ne bodo delovale"

Že v letošnji sezoni so navijači Partizana po tekmi vzeli kapetanski trak napadalcu Marku Šćepoviću, zdaj že igra za Olympiakos, pri rdeče-belih pa so navijači zahtevali, da jim "nevredni" igralci predajo svoje drese po porazu z Voždovcem.

"Klubski in vladni uslužbenci, ki so vključeni v šport, morajo pokazati pravo predanost pri spopadanju s temi težavami, njihovo posredovanje pa mora biti močno in odločno, da bi vodje na tribunah z najzvestejšimi navijači odvrnili od tega, da nadaljujejo te incidente. Majhne kazni ne bodo delovale, ker to le podžge vodje, ki jih je treba ločiti od pravih navijačev," še pravi Borovčanin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.