Šport > Nogomet
21 ogledov

Srbski huligani pred sodnika

Huligan Igor Bogdanov ob aretaciji v Genovi. Danes gre pred sodnika. (Foto: Reut Žurnal24 main
Pet srbskih huliganov, ki so bili med pobudniki nasilja na stadionu Luigi Ferraris na nogometni tekmi med Italijo in Srbijo, bo danes stopilo pred sodišče v Genovi. Med njimi bo tudi vodja Ivan Bogdanov.

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug je srbski konzulat v Milanu že stopil v stik z odvetniki, ki branijo omenjene ekstremne navijače. Hkrati pa italijanska tiskovna agencija Ansa na široko poroča in napoveduje sodni proces proti srbskim huliganom ter posebno pozornost posveča Ivanu Bogdanovu. Vodja navijačev Crvene zvezde naj bi še s peterico somišljenikov pripotoval v Italijo preko Avstrije. V nekem večjem mestu na severu Italije se je sestal z drugimi navijači, ki so šli na tekmo v Genovo, in pripravil "bojni načrt". Bogdanov je v Genovi kupil vse potrebno za izgrede na tekmi: nože v Ikei, signalne rakete oziroma bengalke v neki trgovini z navtično opremo ter še nekatere druge predmete, ki pa so mu jih zasegli ob vstopu na stadion.

Medtem ko se bo dopoldne v Genovi začelo zaslišanje – po poročanju Anse naj bi navijači zagotovo dobili desetletno prepoved vstopa v Italijo –, se bo v Beogradu danes sestal izvršni odbor Srbske nogometne zveze. Seznanil se bo s poročilom, ki ga je pripravil delegat tekme Gruzijec David Petrijašvili, in zavzel stališče v zvezi z dogodki v Genovi. Srbska nogometna zveza mora svoje stališče posredovati Evropski nogometni zvezi do 25. oktobra, Uefa pa bo odločitev oziroma kazen sporočila v četrtek, 28. oktobra.

Srbska vlada medtem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa načrtuje spremembo zakonodaje, s katero bi pristojnim oblastem omogočili, da bi lahko nogometnih razgrajačem sodili zaradi organiziranega kriminala. Nov zakon naj bi sodiščem dovoljeval zaplembo premoženja vodjem nogometnih razgrajačev in podaljšanje pripora, ki trenutno lahko znaša največ šest mesecev. Poleg tega naj bi omogočili pričanje tistih, ki bodo privolili v sodelovanje s policijo. Doslej so bili ti ukrepi predvideni samo za posebna sodišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.