Šport > Nogomet
10 ogledov

Sretenović v Rusiji ostal brez 360.000 €

Sreten Sretenović je zdaj branilec Olimpije. (Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
V ruskem klubu Kuban naj bi po navedbah ruskih medijev prisilili v prekinitev pogodbe zdaj člana Olimpije Sretena Sretenovića in bivšega člana Gorice in Domžal Nikolo Nikezića. Klub zanika obtožbe.
Sreten Sretenović, bivši član Rada, Benfice, Lubina, Timisoare in Kubana, je o verjetno najbolj šokantni točki svoje kariere dejal: "Veljavno pogodbo sem imel še za eno sezono. Kuban pa je želel prekiniti pogodbo. Tretjega januarja 2011 smo se dogovorili, da s svojim zastopnikom pridem v klubske prostore. Zastopnika je v svojo pisarno poklical direktor, jaz pa sem bil v drugem prostoru. Športni direktor Kubana Sergej Dorončenko je tedaj prišel, skupaj z dvema krepkima neznancema. Začeli so me siliti, da podpišem dokumente za prekinitev pogodbe in da plačam klubu še 60 tisoč evrov. Podpisal sem iz strahu, povedal pa nisem nikomur, ker sem v preteklosti že bil deležen groženj različnih članov kluba."

Tako osemindvajsetletni Nikola Nikezić kot dve leti mlajši Sreten Sretenović sta v sezoni 2010 branila barve drugoligaša Kubana iz Krasnodarja, ki sta mu nato pomagala do vrnitve v prvo ligo. Oba sta imela pogodbo do 30. novembra 2011, toda Kuban je želel prekiniti sodelovanje z igralcema. V klubu so najprej igralca prosili, da prekineta pogodbi, toda oba sta to možnost zavrnila. Zatem pa so v Krasnodarju uporabili prisilne metode in dosegli svoj cilj.

Nikezića sta dva orjaka 20 minut tepla. Ker se je zbal za življenje, je podpisal sporazum o prekinitvi pogodbe in tako ostal brez 230 tisoč dolarjev. Grozili so mu, da se bo nekaj slabega zgodilo njegovi družini, če o tem ne bo molčal, so danes sporočili iz Mednarodnega sindikata poklicnih nogometašev (FIFPro).

Sretenović pa se je odločil podpisati sporazum o prekinitvi po verbalnih grožnjah. Po "sporazumni prekinitvi" je ostal brez zasluženih 300 tisoč evrov, še več, namesto tega je moral plačati 60 tisoč evrov, da so ga izpustili. Pri Kubanu so vse te obtožbe zanikali: "To so samo laži."

Pri mednarodnem sindikatu nogometašev ocenjujejo, da je takšno vedenje kluba povsem nesprejemljivo. "Ti nasilni incidenti nimajo nič opraviti s športom. To je navadno kriminalno dejanje, ki ga morajo obravnavati lokalni in nacionalni organi pregona. Zahtevamo, da se ruske oblasti zganejo in zagotovijo varnost vseh, ki živijo ali delajo v Rusiji," so v sporočilu za javnost zapisali pri FIFPro in dodali, da imajo nogometaši svoje pravice in da se lahko pogodbe prekinejo le z dejanskim sporazumom, ne pa s prisilo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.