Šport > Nogomet
7 ogledov

Stadion do leta 2009

Temeljni kamen za stožiški stadion naj bi po županovih načrtih položili konec le Žurnal24 main
V galeriji Vžigalica je na ogled razstava 27 projektov biroja Sadar Vuga Arhitekti pod skupnim naslovom Formula Nova Ljubljana. Tudi Športni park Ježica. "Nogometni stadion v Stožicah je mogoče zgraditi v 16 mesecih," pravi Boštjan Vuga.

Na razstavi, ki bo na ogled do 9. decembra, je med drugim predstavljen tudi idejni projekt za Športni park Ježica. Zgrajen naj bi bil do konca leta 2009. "Ta projekt sestoji iz treh objektov, ki se združujejo skupaj; to so stadion, športna dvorana in nakupovalno središče. Vse to objema športni park, ki je rekreativna površina celotnega mesta. Da prideš tja tudi, če nimaš namena obiskati dvorano, trgovino ali stadion," je za žurnal24.si razložil Boštjan Vuga.

 

Športna dvorana

Idejni projekt za športno dvorano je nastal že pred desetimi leti, ko je bil razpisan natečaj za športno dvorano. To je objekt "stisnjenega kontejnerja". "Znotraj minimalnega volumna je možno zagotoviti čim več različnih površin za čim več različnih aktivnosti," je razložil Boštjan Vuga.

Projekt je sicer še v idejni fazi. Nogometni stadion bo sprejel 16.000 ljudi in bo narejen tako, da bo popolnoma odprt proti avtocesti, na drugi strani pa ga proti notranjosti parka zapirajo objekti za medije, VIP-prostori z gospodarskimi ložami in druge dejavnosti, ki jih sodoben stadion potrebuje. Vse z ločenimi vhodi. "Stadion je z ene strani vtopljen v park in je del parkovne površine, ki se širi na streho stadiona, z avtoceste pa se kaže kot ukrivljen lok." Prav streha bo nekaj posebnega. "Ta bo zelena. Gibanje po njej bo možno za vse obiskovalce," pove Vuga, ki teži k funkcionalnosti objekta. Spremljevalni program zajema medicinski center, wellness klub, fitnes klub, raznolike prodajne lokale in restavracije.

Boštjan Vuga. Biro Sadar Vuga Arhitekti je lani predstavljal Slovenijo na 10. beneškem arhitekturnem bienalu. © Dejan Mijović

 
"Stadion je mogoče zgraditi v 16–18 mesecih, če so seveda  izpolnjeni vsi pogoji," nadaljuje naš sogovornik in pravi, da je tak objekt možno hitro sprojektirati in hitro zgraditi. Poleg terena gradnjo narekuje veliko dejavnikov: zahtevnost objekta, konstrukcija, organiziranost ekipe in vodje projekta. Tako univerzitetna športna dvorana kot stadion sta umeščena na sever območja, tako da tvorita nekakšna vrata v območje in prostor za vetrni koridor. "Lok je dovolj odprt in kaže, da se za tem delom odkriva park, neka aktivnost. Puščamo pa možnost, da si zgradbi vsakdo interpretira po svoje." Parkovni program je razpršen. Deloma je namenjen pasivni rekraciji (sprehajanje), deloma novim oblikam urbane rekreacije. "Park naj bi napolnil dvorano in stadion ," pravi Vuga.

Stadion v Celovcu, ki bo eno od osmih prizorišč EP v nogometu prihodnje leto, je po velikost primerljiv s stadionom v Stožicah. © UEFA

 
"Projekt je narejen tako, da bo večnamenski. Samo to lahko omogoči, da stvar v celoti funkcionira," je dejal Vuga, ki so mu sicer bliže individualni športi. Biro Sadar Vuga Arhitekti je sicer 90 odstotkov svojih projektov ustvaril v Sloveniji, od tega 80 odstotkov v Ljubljani. Za idejo o stadionu v Stožicah je pokukal tudi prek meja. "Nov in svež je stadion Wembley v Londonu. Stožice pa so po velikosti primerljive s stadioni v Innsbrucku, Baslu in novima stadionoma v Salzburgu in Celovcu." O tem, da se Ljubljani v bližnji prihodnosti obetata kar dva nova nogometna stadiona, pa meni: "Raje dva kot nobeden."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.