Šport > Nogomet
22 ogledov

Stara dama kot mlada punca: Juve na -2

Capuan Ibrahimović
1/19
Reuters
Inter Milan je na prvi tekmi novega trenerja Andree Stramaccionija pripravil novo grozljivko za navijače na San Siru, na koncu pa proti Genoi slavil s hat-trickom Diega Milita (5:4). Josip Iličić je ob zmagi Palerma pri Bologni zabil tretji ligaški gol sezone, ki so ga kasneje pripisali domačemu branilcu (3:1). Juventus po zmagi nad Napolijem spet blizu (3:0).

Juventus je na razigranem domačem stadionu bolje začel tekmo, saj se je Napoli dolgo časa vklapljal v igro pri rožnatih. Andrea Pirlo je že v peti minuti v priložnost poslal Marca Borriella, a nepriljubljeni napadalec ni uspel resneje ogroziti gola Morgana De Sanctisa. Na drugi strani je bil Gianluigi Buffon prvič resneje na preizkušnji v 14. minuti, ko je prebral namero Mareka Hamšika, ki je iz oči v oči z italijanskim vratarjem namesto strela iskal kontakt in enajstmetrovko, izkušeni italijanski kapetan pa je svojo roko še pravočasno umaknil in priložnost Napolija je splavala po vodi.

V polčasu z malo pravimi priložnostmi se je zadetku najbolj približal Arturo Vidal, ki je petnajst minut pred koncem prvega dela za las zgrešil s strelom z glavo po prostem strelu Pirla. Gostujoči trener Walter Mazzarri je moral pet minut prej opraviti prvo prisilno menjavo, saj je igrišče zapustil poškodovani kapetan Christian Maggio, ki ga je Mazzarri zamenjal z Andreo Dosseno. Pirlo je do konca polčasa s prostima streloma še dvakrat ogrel dlani De Sanctisa, a sta ekipi po dokaj nezanimivi predstavi v slačilnici odšli pri 0:0.

Stara dama srečno do vodstva

De Sanctis je bil po začetku nadaljevanja hitro spet na preizkušnji, ko je Pirlov prosti strel z glavo preusmeril eden izmed soigralcev, a je italijanski vratar spretno reagiral in poslal žogo daleč od svojih vrat. Domači navijači so postajali vedno bolj neučakani in z žvižgi izražali nezadovoljstvo predvsem nad predstavo Borriella, ko je nova podaja Pirla končno prinesla vodilni gol - žoga se je najprej srečno odbila na nogo Mirka Vučinića, črnogorski napadalec pa je s svojim strelom zadel Leonarda Bonuccija, od katerega se je žoga odbila za hrbet De Sanctisa.

Vučinić je že v enem naslednjih napadov povišal na 2:0, a so sodniki njegov gol razveljavili zaradi prepovedanega položaja, ki ga po vsej verjetnosti sploh ni bilo. Do zasluženega povišanja vodstva je ob vedno boljših gostih stara dama prišla 15 minut pred koncem. Vidal si je z izvrstnim "Denilson" preigravanjem pripravil strel z levico in neubranljivo zadel ob daljšo vratnico, kapetan Alessandro Del Piero pa je takoj po vstopu v igro zrežiral še tretji gol svojega moštva, ko je našel Fabia Quagliarello za velikih 3:0. Poleg tega, da je Juve dobil generalko letošnjega finala italijanskega pokala, se je vodilnemu Milanu spet približal na le dve točki zaostanka.

"Strama" začel zmagovito in infarktno

Če ima novi trener Interja Milana, Rimljan Andrea Stramaccioni, slabo srce, potem se mu na stadionu Giuseppeja Meazze do konca sezone ne obeta nič dobrega. Donedavni trener Interjeve primavere, s katero je pred kratkim osvojil tudi prestižni NextGen mladinski turnir, je svojo epizodo kot glavni trener Nerazzurrov začel z zmago na infarktni tekmi, kjer so gledalci videli devet golov, dva rdeča kartona in štiri enajstmetrovke.

Stramaccioni Inter Milan Milano Genoa Serie A Italija italijanska liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Stramaccioni je svojo prvo člansko tekmo začel z identično napadalno postavitvijo, s katero je navduševal njegov mladi Inter. V postavitvi 4-3-3 so v konici napada začeli Diego Milito, Mauro Zaráte in Diego Forlán. Vse je potekalo kot po maslu, saj je Inter z dvojčkom Milita in enim golom njegovega rojaka Walterja Samuela vodil že s 3:0, a je Genoa tik pred polčasom znižala in se do konca tekme kar dvakrat približala na le gol zaostanka.

Pristaniščniki so z Valterjem Birso na klopi najprej na 2:3 znižali v 59. minuti, ko je enajstmetrovko zaradi roke kapetana Javierja Zanettija izkoristil Rodrigo Palacio. Zárate je z izvrstnim golom spet povečal prednost črno-modrih, a je njihov vratar Julio César nato za rdeč karton podrl Palacia v svojem kazenskem prostoru, novo najstrožjo kazen pa je izkoristil Alberto Gilardino. Drame je bilo navidez konec, ko je Milito z bele točke zadel po prekršku in izključitvi Fernanda Belluschija, po novi najstrožji kazni pa je Gilardino postavil končnih 5:4.

Iličiću vzeli zadetek, poraz Sarminega Udineseja

Josip Iličić očitno rad zabija Bologni, saj je ekipi Reneja Krhina zabil že drugega od letošnjih treh ligaških zadetkov, s katerim je Palermo prišel do pomembne gostujoče zmage (3:1). Kasneje so ga vseeno pripisali branilcu domačih Archimedu Morleu. Iličić je tekmo začel na nenavadnem položaju napadalca skupaj z Urugvajcem Abelom Hernándezom, medtem ko je Krhin začel na sredini v paru z mladim soigralcem Saphirjem Taiderjem. Domači so povedli na začetku drugega polčasa, ko je Krhina že zamenjal Panagiotis Kone, pod zadetek pa se je podpisal danski branilec Frederik Sørensen.

Povratek Palerma je v 23. minuti nadaljevanja začel Hrvat Ivan Budan, ki je z glavo izenačil po prostem strelu, Hernández pa je že čez dobrih pet minut zadel za prvo vodstvo rožnatih. Iličić je potem, ko je Palermo že igral brez izključenega Andree Mantovanija, štiri minute pred koncem tekme uničil upe Bologne po hitrem protinapadu Hernándeza in brezhibnem zaključku, pri katerem je imel očitno večji delež nesrečni branilec Morleo.

Udinese je s Samirjem Handanovićem zapravil priložnost, da bi se na 51 točkah izenačil s tretjim Laziem, saj so varovanci Francesca Guidolina izgubili na gostovanju pri Sieni (0:1). Edini gol na tekmi je Handanoviću po spletu srečnih okoliščin zabil Mattia Destro. Pri Fiorentini je Boštjan Cesar odigral celo tekmo za Chievo (medtem ko Bojana Jokića ni bilo v ekipi), Verončani pa so v zaključku tekme slavili z golom Luce Rigonija.

Spodrsljaj Milana pri Catanii

AC Milan je na gostovanju pri Catanii zapravil dve pomembni točki v boju za naslov prvaka. Po zadetku Robinha v 34. minuti se je vse zdelo, da bodo rdeče-črni brez večjih težav prišli do pete zaporedne zmage v prvnestvu, toda domači se s tem niso strinjali. V 57. minuti je namreč izenačil Nicolas Spolli, kar eden od sedmih Argentincev v prvi postavi Catanie. V dramatičnem zaključku srečanja bi si obe ekipi lahko zagotovili celoten izkupiček, a so številne priložnosti ostale neizkoriščene.

Capuan Ibrahimović | Avtor: Reuters Reuters
Milan ima sedaj pred Juventusom pet točk prednosti, ki jih stara dama lahko zmanjša zgolj na dve, če bo v nedeljo uspešna proti NapolijuRoma je na Olimpicu s 5:2 premagala Novaro in jo pahnila na rob izpada v Serie B. Novara je sicer po 17. minutah celo vodila, a so gostitelji spreobrnili izid in do konca dosegli pet golov, ki so jih povsem približale četrtemu in petemu mestu.

Panucci: "Iličić je ferrari, vozi kot fiat 500"

"Moj cilj je rasti skupaj s klubom in ekipo," je za časnik Corriere dello Sport razlagal Christian Panucci. Nekdanjega branilca Real Madrida in Rome je Palermov predsednik Maurizio Zamparini še pred koncem sezone pripeljal za posrednika med klubom in prvim moštvom, dolgoletni italijanski reprezentant pa naj bi kmalu kot trener tudi zamenjal trenutnega stratega Bortola Muttija, ki je že ob sprejemu službe postal "bivši" trener Sicilijancev.

"Izbral sem Palermo, ker je prihodnost tukaj," je nadaljeval Panucci. "Zgledovali se bomo po modelih Udineseja in Napolija. Lahko bom dal tudi nekaj nasvetov fantom: bil sem igralec in spoštovanje do našega dela je ključnega pomena. Iličić? Je ferrari, ampak ne more se voziti kot fiat 500 ..."

Italijanska liga, 30. kolo:

Catania : AC Milan 1:1 (0:1)
Spolli (57); Robinho (34)

Parma : Lazio 3:1 (2:1)
Mariga (6), Floccari (12, 72); Scaloni (36)

AS Roma : Novara 5:2 (2:1)
Marquinho (25), Osvaldo (34), Simplicio (55), Krkic (61), Lamela (90); Caracciolo (17), Morimoto (78)

Bologna : Palermo 1:3 (0:0)
Sørensen (51); Budan (69), Hernández (76), Morleo (86/a.g.)
RK: Mantovani (81/Palermo)
Krhin
(Bologna) je igral do 45. minute, Iličić je igral celo tekmo, Bačinovića (oba Palermo) ni bilo v ekipi.

Cagliari : Atalanta 2:0 (1:0)
Conti (11), Pinilla (55)

Fiorentina : Chievo 1:2 (0:1)
Ljajić (71); Pellisier (24), Rigoni (88)
Cesar je igral celo tekmo, Jokića (oba Chievo) ni bilo v ekipi.

Inter Milan : Genoa 5:4 (3:1)
Milito (13, 27, 85/11-m), Samuel (38), Zárate (74); Moretti (45), Palacio (59/11-m), Gilardino (80, 90/obe 11-m)
RK: César (79/Inter); Belluschi (84/Genoa)
Birsa
(Genoa) je bil na klopi.

Lecce : Cesena 0:0

Siena : Udinese 1:0 (0:0)
Destro (70)
Handanović (Udinese) je branil celo tekmo.

Juventus : Napoli 3:0 (0:0)
Bonucci (53), Vidal (75), Quagliarella (83)
RK: Zuniga (86/Napoli)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.