Šport > Nogomet
28 ogledov

Stara dama slavi, ampak kateri naslov že?

Juventus San Carlo bakla bakle trg slavje naslov prvaka scudetto navijači
1/11
EPA
To ne bi bila Italija, če si Juventus v nedeljo zvečer na dramatičen in na trenutke tudi kaotičen dan nogometa ne bi zagotovil 28. naslova italijanskega prvaka oziroma 30., če štejemo tudi oba odvzeta v letih 2005 in 2006. Po tekmi v Trstu je kapetan Gianluigi Buffon naslov posvetil vsem, ki so skupaj z njim odigrali sezono v drugi ligi.

Juventus si je prvi naslov po devetih sezonah zagotovil po novem dramatičnem in (spet) kontroverznem kolu v Serie A. Nepremagana stara dama je po zmagi nad Cagliarijem v Trstu slavila svoj 30. oziroma 28. naslov prvaka (kakor vam drago), poleg drame in spornih sodniških odločitev pa je zadnje kolo zaznamovala tudi sprememba urnika tekem v zadnjem trenutku.

Naslov je Juventusu pripadel potem, ko je AC Milan ob isti uri na San Siru izgubil milanski derbi z Interjem, tudi na tej tekmi pa so gledalci lahko videli tri enajstmetrovke, hat-trick Diega Milita, dva gola Zlatana Ibrahimovića in še en nepriznan zadetek, pri katerem je žoga prečkala golovo črto, a ga sodniki niso videli. Po zadnjem sodnikovem žvižgu so navijači Juventusa zasedli tržaško zelenico, takoj pa so se začele razprave o tem, koliko naslovov so dejansko osvojili.

"To je naš 30. scudetto," je bil jasen športni direktor Juventusa Giuseppe Marotta. "Na vseh steklenicah šampanjca imamo številko 30 in osvojili smo 30 naslovov." Uradno je bil to 28. naslov v Serie A za belo-črne, kar je v vsakem primeru nov italijanski rekord, čeprav sta v srcih navijačev ostala tudi odvzeta naslova iz let 2005 in 2006, ko je klub po aferi Calciopoli izpadel tudi v drugo ligo.

Buffonova zvestoba do groba

"Igrišče pravi, da jih je Juve osvojil 30 in jaz pet, ampak pripisali so mi samo tri in amen ..." je po tekmi povedal kapetan Gianluigi Buffon, s staro damo prvak tudi v letih 2002 in 2003. Buffon je bil eden izmed mnogih igralcev, ki kluba niso zapustili kljub deložaciji v Serie B. Milan se je po njegovi napaki na tekmi z Leccejem belo-črnim dve koli pred koncem približal na vsega točko zaostanka, a to na koncu ni drago stalo novih italijanskih prvakov.

"Po svetovnem prvenstvu leta 2006 je to zame največje veselje. Naslov moramo posvetiti mnogim, najprej Alessandru Del Pieru, s katerim sem delil te zadnje dni, po katerih je prišla odrešitev. Potem (Mauru) Camoranesiju, (Davidu) Trezeguetu, (Pavlu) Nedvedu, ki bi si zaslužili biti junaki te sezone, potem pa še moji družini, ki mi je vedno stala ob strani. Mnogo sem pretrpel, ampak temu veselju ni enakega," je še pristavil Buffon.

Conte: "Zgodovinsko, če ostanemo nepremagani"

Klubski idol Antonio Conte se je v srca navijačev vpisal že kot izjemen vezist, kot trener pa je v prvenstvu še vedno nepremagano ekipo popeljal do težko pričakovanega naslova in začel delirij na torinskem trgu San Carlo. Conte lahko skupaj z igralci ponovi dosežek Arsenala iz sezone 2003/04, ko je ekipa, ki so jo kasneje preimenovali v "Invincibles" (Nepremagljivi, op. a.), prvenstvo osvojila nepremagana.

"Prvi občutki? Nekaj lepega, fantastičnega, neverjetnega. Veseli smo, da smo kronali to neverjetno leto," so bile prve trenerjeve besede po zmagi v Trstu. "Ti fantje so si to zaslužili, kot tudi navijači, ki so vedno verjeli v nas. Pomerili smo se z močnim nasprotnikom, kot je Milan. Da bi prvenstvo končali nepremagani, bi bilo res nekaj zgodovinskega."

"Od raja do pekla in na koncu spet nazaj v raj," je bila po veliki zmagi biblična prispodoba klubskega predsednika Andree Agnellija, medtem ko je kapetan Buffon še dejal, kako so ga nogometaši Milana znervirali, ko jim je na začetku sezone dejal, da bo Juventus spet osvojil naslov.

"Dan po odprtju novega stadiona sem rekel, da bomo osvojili scudetto. Avgusta sem to rekel enemu reprezentantu, ki igra za Milan, in smejal se mi je v obraz. To me je znerviralo," je še pristavil Buffon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.