Šport > Nogomet
19 ogledov

Starček Eto'o kot mladenič: Chelsea beži na vrhu

Mancehster United
1/15
Reuters
Chelsea je na derbiju kola visoko premagal londonske sosede Tottenham in na vrhu lestvice Premier League še dodatno pobegnil (4:0). Manchester United že zgodaj popoldne slavil pri WBA (3:0).

Prav nič ni šlo po načrtih Chelseaja v zadnjih minutah pred in prvih minutah po začetku tekme s Tottenhamom. Londonski derbi bi moral v konici napada začeti Fernando Torres, a se je Španec poškodoval na ogrevanju, njegovo mesto pa je zavzel Kamerunec Samuel Eto'o.

José Mourinho je na klopi pustil svoja brazilska igralca navdiha Oscarja in Williana, že v prvi akciji pa bi kmalu ostal še brez Eto'oja, ki je obležal po ostrem startu Huga Llorisa. Sodniki so, neupravičeno, akcijo sicer ustavili zaradi prepovedanega položaja, večno mladi Eto'o pa bi v nasprotnem primeru seveda priboril izključitev francoskega čuvaja mreže.

Hazard zgrešil (skoraj) prazna vrata

Ta je neuspešno "izletel" tudi v peti minuti, ko je Tottenhamovi obrambi po podaji Eto'oja ušel Eden Hazard, po preigravanju Llorisa pa je svoj strel poslal v zunanji del mreže. Spursi so se nato le izvili iz modrega primeža in v 14. minuti prvič resno zapretili, ko je mladi Nabil Bentaleb, ki se je alžirskim navijačem med tednom prvič predstavil na tekmi s Slovenijo, prodrl v kazenski prostor, a z levico streljal mimo daljše vratnice.

Sandro je v 23. minuti prvič reseneje preizkusil zbranost vratarja Petra Čecha, a je češki vratar silovit volej z razdalje ustavil s prisebno reakcijo ob svoji bližnji vratnici. Po poletnem začetku se je igra spremenila v šahovsko partijo med lisjakom Mourinhom in neizkušenim Timom Sherwoodom, ki je za tekmo na Stamford Bridgu najavil večji napad, toda z 0:0 ob polčasu gotovo ni bil nezadovoljen.

"Starček" še ni prerasel zabijanja golov

Oscar, ki morda presenetljivo ni začel tekme, je bil prvi adut, ki ga je na začetku nadaljevanja iz rokava potegnil Mourinho, na klop pa je Portugalec posadil neprepričljivega Franka Lamparda. Chelsea je znova začel odločno in André Schürrle je po dolgi podaji in ponesrečenem ustavljanju žoge Eto'oja povsem zgrešil s svojim strelom znotraj kazenskega protora, Younès Kaboul pa je le nekaj sekund prej visoko skakal po kotu na drugi strani, a z glavo meril točno v Čecha.

Eto'o Chelsea Tottenham Premier League Anglija liga prvenstvo kot zastavica | Avtor: EPA EPA
Povsem nepotrebno se je v 56. minuti v poigravanje na levem boku zapletel Jan Verthongen in zakuhal vodilni gol modrih. Belgijcu je spodrsnilo, pri reševanju žoge pa jo je podal točno do Eto'oja, ki jo je med nogami Llorisa poslal v mrežo, zadetek pa proslavljal kot starček, ki ga muči hrbet. 

Enajstmetrovka dvomljiva, izključitev pretirana

Tottenham je kot bi mignil hitro mučil višji zaostanek – tekma se je obrnila na glavo v manj kot petih minutah, ko je Kaboul po lepi podaji Hazarda trčil v Eto'oja pred golom in zakrivil najstrožjo kazen, ki jo je s strelom po sredini izkoristil ravno Hazard. Glavni sodnik Michael Oliver je branilca Spursov Kaboula malce prestrogo tudi izključil in upov gostov iz severnega Londona je bilo praktično konec.

Oscar bi lahko po akciji in podaji Williana še malce polepšal končni rezultat, a je Brazilec v 83. minuti meril preko gola. A to ni ustavilo Chelseaja v lovu za izdatno zmago, ki mu jo je z dvema goloma v dobri minuti prinesel rezervist Demba Ba. Senegalec je najprej izkoristil padec Sandra, po katerem se mu je žoga idealno odbila za strel med nogama Llorisu, katastrofalno pa je že takoj po izvajanju udarca s sredine nato reagiral še Kyle Walker, ki je z velike razdalje vračal žogo svojemu vratarju, Francoza pa je prehitel prisebni Ba in za 4:0 zatresel prazno mrežo.

Mourinho, večno v središču pozornosti, je morda malce nespoštljivo že dolgo pred koncem sodnikovega dodatka začel pozdravljati celotno klop Tottenhama in nasploh komaj čakal, da se je lahko zapodil v tunel.

United zadihal z zmago pri WBA

Četrtfinalne tekme angleškega FA pokala so razredčile tekmovalni spored 29. kola angleškega državnega prvenstva. Vseh pet tekem je bilo tako na sporedu že v soboto, prva pa sta se pomerila West Bromwich Albion in zmage lačni Manchester United. Domačini, ki se borijo za obstanek v prvi ligi so bili tokrat brez moči proti aktualnim prvakom, ki so slavili s 3:0.

Začelo se je v prvem polčasu z branlcem Philom Jonesom. Ta je goste deset minut pred odmorom popeljal v vodstvo po zadetku z glavo, kakršnih smo od njega tudi vajeni. V drugem delu igre so se nato nekoliko bolj razigrali tudi napadalci rdečih vragov in dokončno zapečatili usodo domačinov. Njaprej je bil natančen Wayne Rooney, ob koncu tekme pa še Danny Welbeck

Mel želel rdeči karton za Van Persieja

Trener David Moyes se je med tednom v pismu zahvalil navijačem Uniteda za potrpežljivost v, kot je priznal, tako težki debitantski sezoni na klopi rdečih vragov, kakršne si ni mogel niti predstavljati, a so na stadionu The Hawthorns njegovi varovanci le pokazali reakcijo po debaklu v Pireju.

United ni imel večjih težav z varovanci nekdanjega Betisovega stratega Pepeja Mela. Je pa ljubiteljski pisatelj po tekmi hitel zatrjevati, da bi moral biti Robin van Persie izključen po ostrem prekršku nad Stevenom Reidom, ko je Nizozemec že imel rumeni karton, Moyes pa ga je nato hitro taktično zamenjal.

Angleška liga, 28. kolo:

West Bromwich Albion : Manchester United 0:3 (0:1)
Jones (34), Rooney (65), Welbeck (82)

Cardiff City : Fulham 3:1 (1:0)
Caulker (45, 67), Riether (71/a.g.); Holtby (59)

Crystal Palace : Southampton 0:1 (0:1)
Rodriguez (37)

Norwich City : Stoke City 1:1 (0:0)
Johnson (56); Walters (73/11-m)
RK: Walters (78/Stoke)

Chelsea : Tottenham Hotspur 4:0 (0:0)
Eto'o (56), Hazard (60/11-m), Ba (88, 90)
RK: Kaboul (59/Tottenham)

Postavi

Chelsea: Čech; Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta; Lampard (od 46. Oscar), Matić, Ramires, Hazard, Schürrle (od 66. Willian); Eto'o (od 76. Ba). Na klopi: Schwarzer; Mikel, Kalas, Salah.

Tottenham: Lloris; Naughton, Dawson (od 72. Fryers), Kaboul, Vertonghen; Sandro, Bentaleb, Walker, Sigurdsson (od 61. Paulinho), Lennon; Adebayor. Na klopi: Friedel; Soldado, Townsend, Chadli, Kane.

Sodnik: Michael Oliver (Northumberland).

Prestavljeno:
Manchester City – Aston Villa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.