Šport > Nogomet
93 ogledov

Stare: "Packarij je bilo zelo malo"

"Mislim, da so bili derbiji čvrsti, ostri, močni, ampak nikdar grobi," pravi And Žurnal24 main
Andrej Stare je večne derbije kar 13 let spremljal kot zdravnik Olimpije. Vilija Amerška je izbral za najboljšega igralca ljubljansko-mariborskih obračunov. Iz novejše dobe izpostavlja Klitona Bozga.

Dolgo ste bili Olimpijin zdravnik. Kakšen je bil pogled na derbije s klopi?
Povedati moram, da je vsa stvar glede sovraštva nogometašev napihnjena. Igralci so profesionalci. Bili so nekateri lokalpatrioti, ki so se obnašali neprimerno … Na derbije imam prijetne spomine. Pred mnogimi leti sem gledal tudi prvi derbi v 1. jugoslovanski ligi, bil je v Mariboru, mislim, da leta 1967.

To je 104. derbi med ekipama v zgodovini. Maribor je še vedno favorit. Imajo daleč najboljšo zasedbo igralcev. S spremembami so prišli do nove kvalitete. Po drugi strani pa je Olimpija prav tako prišla do dobre forme. Pričakujem izenačen derbi, ki ga bo odločil en gol.
Andrej Stare

Bi lahko izpostavili derbije, ki so vam posebej ostali v spominu? Najvišja zmaga, največ zadetkov ...
Olimpija je najvišje slavila s 6:1, tedaj je bila tekma v Velenju. Maribor je bil čisto na dnu, kasneje se je začel dvigovati. Ko je bila Olimpija na dnu, pa je Maribor zmagoval s 5:0, 5:1, v skupnem seštevku vseh tekem pa je izid približno izenačen, odkloni niso veliki.

Je derbi kdaj zaznamovala huda poškodba?
Mislim, da so bili derbiji čvrsti, ostri, močni, ampak nikdar grobi. Igralci se zavedajo, da je to njihov kruh, ne glede na to, ali igraš v zelenem ali vijoličnem dresu. In morda boš že jutri zamenjal dres. Packarij, nesramnosti je bilo na derbijih izrazito malo.

Kako so igralci sprejemali nogometaše, ki so iz enega prehajali v drugi rivalski klub?
V zgodovini je 52 nogometašev, ki so nastopali tako za ene kot druge. Igralci so prišleke sprejemali profesionalno. Bili pa so kaki izpadi pregretih navijačev, ki ne razumejo športa. Ko je Kliton Bozgo igral pri Mariboru, je bil tam zvezdnik, ko pa je nastopal v Ljubljani, pa v prestolnici. Nisem opazil, da ga ne bi marali, ker je prestopil iz enega v drug klub.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Športni novinar nisem iz navijaštva, ampak ker imam šport res rad. Še zdaleč nisem zamračen, kot bi nekdo mislil: 'Ti si pa Ljubljančan, p... zelena.' Navijam za katerikoli slovenski klub v kateremkoli mednarodnem tekmovanju. Pa naj bo to komu všeč ali ne.
Andrej Stare

Bi lahko določili najboljše igralce derbijev?
Zame najboljši igralec derbijev v nekdanji prvi jugoslovanski ligi je bil Vili Ameršek. Pri Mariboru je bil Tomislav Prosen izjemen nogometaš. Izpostavil bi tudi Branka Horjaka. Kliton Bozgo je bil pikica, mala utež, ki je pretehtala, ko je igral za eno ali drugo moštvo. Takšen je bil tudi Gregor Židan. To so najboljši igralci.

Kdo se vam je zdel najbolj kakovosten Olimpijin trener?
Kot pravi strokovnjak, ki je znal motivirati igralce, je bil to Jedinko Perica. Najboljši trener je bil verjetno Petar Nadoveza. Nogomet je obvladal do obisti, bil je nogometaš evropske kvalitete in je znal igralcem razlagati, tako individualno in skupinsko. Od slovenskih strokovnjakov Bojan Prašnikar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.