Šport > Nogomet
23 ogledov

Stojanović vpoklical Oblaka, Kurtića, Šišića

stojanović selektor slovenska nogometna reprezentanca dres Saša Despot
Selektor slovenske nogometne reprezentance Slaviša Stojanović je za prijateljsko tekmo proti Grčiji, ki bo 26. maja v avstrijskem Kufsteinu, na svoj seznam igralcev premierno uvrstil vratarja Jana Oblaka in vezista Jasmina Kurtića. Ostali novinci so Gregor Balažic, Andraž Struna in Kevin Kampl, vračata pa se napadalca Etien Velikonja in Mirnes Šišić.

"V nedeljo se odpravljamo v Avstrijo, kjer bomo ostali praktično do same tekme in opravili kar nekaj treningov. Seveda je tekma pomembna, še bolj pomembno pa je dejstvo, da bomo končno imeli na razpolago malce več dni za trening," je ob objavi seznama za tekmo proti Grčiji uvodoma povedal slovenski selektor Slaviša Stojanović. Po tekmah proti Združenim državam Amerike in Škotski je Stojanović na svoj tretji spisek uvrstil kar nekaj novih imen.

Prvič v karieri se bodo članski reprezentanci pridružili vratar Jan Oblak (União Leiria), branilca Gregor Balažic (Karpati Lviv) in Andraž Struna (Cracovia) ter vezista Jasmin Kurtić (Varese) in Kevin Kampl (Osnabruck). Po dolgi odsotnosti se vračata napadalec Etien Velikonja (Maribor) in malce presenetljivo tudi Mirnes Šišić (OFI Crete). Zaradi poškodb sta izpadla Haris Vučkić (Newcastle United) in Rene Krhin (Bologna), na seznamu pa ni bilo mesta za Roka Elsnerja, ki je s poljsko Cracovio pred kratkim osvojil naslov prvaka.

"Mirnes Šišić je eden izmed tistih igralcev, ki je večji del sezone igral vidno vlogo v svojem klubu in igral praktično polno minutažo. Njegove igre so bile dokaj dobre, rad bi se prepričal na svoje oči, ne le glede njega, ampak tudi glede ostalih novih igralcev, ki so vpoklicani. Rad bi videl, kako se obnašajo, da jih osebno pogledam na igrišču. Eno je spremljanje tekem, drugo pa je delo na samem igrišču oziroma treningu," je novosti v slovenski reprezentanci pokomentiral Stojanović.

"Ne smemo narediti prevelike gužve"

Odsotnost Elsnerja je Stojanović upravičil z dejstvom, da je na položaju osrednjega branilca že zdaj velika gneča. Boštjan Cesar in Marko Šuler sta že leta nezamenljiv branilski par, prednost pred Elsnerjem pa sta dobila stari znanec Dejan Kelhar in debitant Balažic. Nekdanji član Mure, mlade ekipe Espanyola in HiT Gorice bo lahko na treningih v Avstriji prepričal selektorja, da si zasluži tudi nadaljnje vpoklice. Bojan Jokić je še vprašljiv zaradi poškodbe kolena, branilec Chieva pa se bo na poti v Slovenijo ustavil še pri reprezentančnemu zdravniku Vasji Kruhu.

"Elsner je zanimiv igralec, ki ga bom spremljal. V tem trenutku je na tem položaju kar nekaj igralcev. Ne smemo si narediti prevelike gužve, ker potem ne moremo adekvatno oceniti dela. Struno sem pogledal na dveh tekmah, pogovarjala sva se. Vidim ga na položaju desnega bočnega igralca, predvsem, ker smo na obeh bočnih položajih rahlo deficitarni. Bomo videli, kako bo lahko prenesel breme. Balažic je osrednji branilec. Rad bi ga videl, šel sem ga pogledat in vem, kakšne so njegove sposobnosti," je povedal Stojanović in pristavil:

"Vse nove obraze, razen Mirnesa, ki je malce bolj znan, vse bi rad videl, kako se obnašajo, kako sprejemajo moje ideje, tako da se dokončno po tekmi odgovori kdo, kaj, zakaj, kdo je v nadaljevanju sposoben biti v kadru. Tudi tisti, ki niso na tem spisku, niso odpadli zaradi tega, ker trenutno niso adekvatni, ampak zato, da si jaz sam odgovorim na nekatera vprašanja."

Proti Grkom kot na svetovnem prvenstvu

Slovenci bodo po piljenju taktičnih in tehničnih podrobnosti druženje zaključili s prijateljsko tekmo v Kufsteinu. Na meji z Bavarsko bo nasprotnik Stojanovićevih varovancev Grčija, udeleženka prihajajočega evropskega prvenstva, kjer se bodo prvaki iz leta 2004 v skupini A pomerili z gostiteljico Poljsko, Češko in Rusijo. Proti Poljakom bodo južnjaki 8. junija na državnem stadionu v Varšavi tudi otvorili prvenstvo.

"Grčija ima v svojih vrstah kar nekaj izkušenih igralcev, so trdi, nepopustljivi, rahlo defenzivno orientirani, kako pa bo na naši tekmi, pa je težko napovedati. Na tistih tekmah, ki sem si jih ogledal, so bili zelo odgovorni, hitro se vračajo za žogo, so kompaktni, v nekaterih trenutkih zelo agresivni, čakajo na svojo priložnost, v večini primerov tudi iz prekinitev. To je kompaktna ekipa in dober test zame in za reprezentanco," je stare znance iz kvalifikacij za svetovno prvenstvo 1998 (0:2, 0:3) in Euro 2000 (2:2, 0:3) ocenil selektor.

"Mi to tekmo jemljemo kot zelo pomembno za nas, v upanju, da se pokaže še en korak naprej v primerjavi s tekmo proti Škotski. Želimo si odgovoriti še na dodatna vprašanja, ki so v tem trenutku odprta, predvsem v sistemski postavitvi in igralskem kadru. Ta tekma je pomembna iz več razlogov in jemljemo jo, kot da je tekma svetovnega prvenstva," je še dodal Stojanović.

Seznam slovenske nogometne reprezentance za tekmo proti Grčiji:

Vratarji: Vid Belec (Crotone/ITA2), Jasmin Handanović (Maribor), Samir Handanović (Udinese/ITA), Jan Oblak (U. D. Leiria/POR);

Branilci: Gregor Balažic (Karpati Lviv/UKR), Mišo Brečko (Köln/NEM), Boštjan Cesar (Chievo/ITA), Bojan Jokić (Chievo/ITA), Dejan Kelhar (Samsunspor/TUR), Andraž Struna (Cracovia/POL), Marko Šuler (Hapoel Tel-Aviv/IZR);

Vezisti: Armin Bačinović (Palermo/ITA), Josip Iličić (Palermo/ITA), Kevin Kampl (Osnabrück/NEM3), Andraž Kirm (Wisla/POL), Jasmin Kurtić (Varese/ITA2), Darijan Matić (Krjvbas Krjvji/UKR), Aleš Mertelj (Maribor), Aleksander Radosavljević (ADO Den Haag/NIZ), Mirnes Šišić (OFI Crete/GRČ), Dare Vršič (Olimpija Ljubljana);

Napadalci: Valter Birsa (Genoa/ITA), Zlatko Dedić (Dynamo Dresden/NEM2), Zlatan Ljubijankić (Gent/BEL), Tim Matavž (PSV Eindhoven/NIZ), Etien Velikonja (Maribor).

Komentarjev 1
  • carli55 14:57 18.maj 2012.

    Samo mislim,da bi si vpoklic zaslužil Rajčevič ne pa Balažic !!!!!!!!!!!