Šport > Nogomet
33 ogledov

Stojčkov spet doma: prevzel Litex

Stojčkov Stojckov Stoichkov Litex trener Bolgarija
1/4
EPA
Legendarni bolgarski nogometaš Hristo Stojčkov je v četrtek postal novi trener državnega prvaka Litexa Loveča. Zdaj 45-letni nekdanji nogometaš Barcelone je od junija 2004 naprej že enajsti trener nepotrpežljivega lastnika Griše Gančeva.

Hristo Stojčkov, ki ni še nikoli treniral kluba v svoji domovini, bo na vročem stolčku Litexa Loveča zamenjal Atanasa Džambazkija. Omenjeni trener je v nekdanjem klubu Milivoja Novakovića zdržal le 71 dni in klub zapustil pred dvema dnevoma, Stojčkov pa je nemudoma postal favorit za prevzem funkcije pri trikratnem bolgarskem prvaku.

"Naš cilj je osvojiti bolgarski pokal in naslednjo sezono igrati v Evropi," je povedal nekdanji as Barcelone. "Brez dvoma bomo na vsaki tekmi iskali zmago. Nikomur mi ni potrebno ničesar dokazati, razen Bogu. Veste, da je Litex velika ekipa in mi bomo tako močni, kot nas tudi poznate," je še pristavil Stojčkov, ki je Litex med zimskim premorom prevzel na sedmem mestu na lestvici, z enajstimi točkami zaostanka za presenetljivo vodilnim Ludogorecom. To bo tretja trenerska služba za nekdanjega nogometaša iz Plovdiva, saj je bil tri leta selektor Bolgarije, kratki epizodi pa je preživel tudi pri španski Celti Vigo in južnoafriškem Mamelodi Sundowns.

Stojčkov bo februarja dopolnil 46 let, v srca bolgarskih navijačev in navijačev po svetu pa se je vsidral s predstavami v Barceloninem "Dream Teamu", ki na začetku 90. let prejšnjega stoletja osvojil štiri zaporedne naslove državnih prvakov in premierni evropski naslov pod trenerjem Johanom Cruyffom. Stojčkov je bil tudi idejni vodja bolgarske reprezentance, ko so Balkanci na svetovnem prvenstvu leta 1994 v Združenih državah Amerike prišli vse do polfinala, kar je še vedno njihov največji dosežek v zgodovini. "Bodalo", kot se glasi njegov bolgarski vzdevek, je bil kot trener praviloma neuspešen, saj se z Bolgarijo ni uspel uvrstiti na SP 2006, Celto pa je zapustil po le nekaj mesecih. S Sundowns je osvojil drugo mesto v ligi, a mu nove pogodbe nato niso ponudili.

"Lahko ostane dokler hoče," je dejal lastnik kluba Griša Gančev. "Ta mož mi je prinesel toliko veselja, da ga ne morem primerjati z ničemer na svetu. Vedno sem sanjal, da bi bil Stojčkov trener naše ekipe in upam, da bo mladim igralcem pomagal priti blizu njegovi 'klasi'," je še pristavil Gančev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.