Šport > Nogomet
11 ogledov

Stoke City prvič v finale FA pokala

Yaya Toure Nemanja Vidić Vidic gol zadetek strel
1/11
Žurnal24 main
Manchester City je v polfinalu pokala FA na Wembleyju izločil velike mestne tekmece Manchester United (1:0). V svoj prvi finale se je z zmago nad Boltonom s 5:0 uvrstil še Stoke City.
Ne spreglejte galerije z Wembleyja. TUKAJ!

Prvič po letu 1981 bo v finalu pokala FA igral Manchester City, ki je bil v dramatični tekmi na Wembleyju boljši od mestnih rivalov Manchester Uniteda. Multimilijonski vložki v sinjemodri klub bodo kot kaže končno obrodili sadove, saj Citizense v finalu čaka zmagovalec "drugorazrednega" obračuna Stoke City-Bolton, kjer bodo varovanci Roberta Mancinija veliki favoriti za osvojitev prvega kosa srebrnine po ligaškem pokalu leta 1976. United ostaja brez "trojčka".

Zmagoviti gol je bil v osmi minuti drugega polčasa delo Yaye Touréja, ki je izkoristil nespretnost vratarja Edwina van der Sarja in predvsem vezista Michaela Carricka, ki mu je podaril žogo, Touré pa se je sprehodil mimo Nemanje Vidića in hladnokrvno matiral Nizozemca v vratih Uniteda. Slab dan za rdečo polovico Manchestra je dopolnil Paul Scholes, ki je po grobem startu na stegno Pabla Zabalete nekaj manj kot 20 minut pred koncem tekme dobil direkten rdeči karton.

Vragi so sicer presenetljivo začeli s Javierjem Hernándezom na klopi (od prve minute je igral Dimitar Berbatov), a so bili vseeno mnogo boljši nasprotnik od mestnih tekmecev. Sir Alex Ferguson je tako s tribune le nemočno opazoval Bolgara, ki je v 15. minuti zapravil dve izjemni priložnosti v le nekaj sekundah, City pa je začel igrati šele v zadnji uri tekme. Po vodilnem golu Touréja je bil še najbližji zadetku Nani, čigar prosti strel je preusmeril Mario Balotelli, vratar Joe Hart pa je žogo od prečke odbil v polje.

Po zadnjem sodnikovem žvižgu je Rio Ferdinand začel loviti Balotellija, ki ga je kot kaže uspel sprovocirati, a so napad Angleža zaustavili soigralci in nasprotni nogometaši.

Stoke City prvič v finalu
Nogometaši Stoke Cityja so se prvič v svoji zgodovini uvrstili v finale FA pokala, potem, ko so visoko, s 5:0 premagali Bolton. Odločitev je padla že v prve pol ure igre, ko je Stoke zabil trikrat. Po enkrat so zadeli Matthew Etherington, Robert Huth in Kenwyne Jones in tako Boltonu, ki na nov finale čaka od leta 1958, na hitro pokopali vse upe na uspeh. Varovanci Tonyja Pulisa, ki se z uvrstitvijo v finale veselijo tudi tekem v Evropi v naslednji sezoni, so postali prvo moštvo po 72 letih, ki je v polfinalu pokala FA slavilo s petimi goli prednosti. V finalu jih na Wembleyu, kjer v svojih treh obiskih nogometaši Stokea še niso izgubili, 14. maja čakajo nogometaši Manchestra Cityja.

Pokal FA, polfinale:

Manchester City : Manchester United 1:0 (0:0)
Y. Touré (52)
RK: Scholes (72/United)

Bolton Wanderers : Stoke City 0:5 (0:3)
Etherington (11), Huth (17), Jones (30), Walters (68, 81)

Finale bo 14. maja na Webleyju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.