Šport > Nogomet
19 ogledov

Strokovnjaki kritizirajo Spurse: "99 % pretres"

Lloris Everton Tottenham Premier League Anglija liga prvenstvo Reuters
Odločitev trenerja Tottenhama Andréja Villasa-Boasa, da na nedeljski tekmi z Evertonom na igrišču pusti vratarja Huga Llorisa, ki je po udarcu v glavo za trenutek izgubil zavest, ni naletela na odobravanje strokovnjakov.

Francoski vratar Hugo Lloris je z glavo trčil v koleno belgijskega napadalca Romeluja Lukakuja v 78. minuti tekme med Evertonom in Tottenhamom na Goodison Parku. Po tem, ko je za nekaj sekund obležal brez zavesti, ga je zdravniška ekipa neuspešno prepričevala, da naj zapusti zelenico, medtem ko se je ob robu igrišča že ogreval rezervni vratar Brad Friedel.

Lloris se je kljub bojaznim vrnil v gol in do konca tekme (0:0) prikazal brezhibno predstavo, po tekmi v Liverpoolu pa sta se s kritikami oglasila vodja zdravniške službe Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Jiří Dvořák in predstavnik za odnose z javnostjo pri dobrodelni organizaciji za možganske poškodbe Headway, ki menita, da dobri prijatelj Luke Elsnerja in nekdanji član Nice ter Lyona nikakor ne bi smel braniti.

Tottenham jezno prek Twitterja

"Klub lahko potrdi, da je Hugo Lloris prestal preventivno slikanje in je dobil zeleno luč za povratek v London z ekipo," so prek Twitterja sporočili Londončani, ki so se jezno odzvali na očitke: "Hugo je dobil dovoljenje za igro po pregledu zdravniške ekipe."

Dvořák je za britanske medije dejal, da po pravilih Fife igralec, za katerega sumijo, da je utrpel pretres možganov, ne sme več igrati. Dodal je še, da obstaja "99 odstotkov možnosti", da je Lloris res utrpel pretres možganov, potem ko ga je Lukaku v glavo zadel s kolenom in kasneje s poškodbo slednjega tudi končal tekmo.

"Če je dvom, ga daj ven"

"Morali bi ga zamenjati. Dejstvo, da je drugi nogometaš potreboval led na kolenu, govori o tem, da je bil udarec hud. Ob takem udarcu in izgubi zavesti je 99 odstotkov možnosti, da pride do pretresa," je še dodal Dvořák, ki meni, da Llorisovega trmastega vztrajanje ne bi smeli upoštevati.

andre villas boas | Avtor: EPA EPA
"Po tem, ko je bil v nezavesti, igralec sam morda ne vidi prave slike. Ne poznam podrobnosti, toda vem, da so zdravniki v Premier League izjemno dobri, lahko pa si predstavljam, da so predlagali, da naj ga zamenjajo. Imamo slogan: če je dvom, ga daj ven."

"Neodgovorno in brezvestno"

Trener André Villas-Boas je dejal, da je odločitev ob zelenici sprejel po posvetovanju s klubskimi zdravniki, Headwayjev predstavnik za odnose z javnostjo pa je dejal, da je pokazal "neodgovorno in brezvestno obnašanje" do zdravja nogometaša.

"Ko igralec ali kateri koli drug posameznik utrpi udarec v glavo, ki je dovolj močen, da zaradi njega izgubijo zavest, je temeljnega pomena, da takoj poiščejo primerno zdravniško pomoč," je za Headway dejal Luke Griggs.

Na zelenici nemogoče oceniti resnost poškodb

"Fizioterapevt ali zdravnik, ki na igrišču pregledata igralca, preprosto ne moreta natančno oceniti resnost poškodb, ki so jih utrpeli igralčevi možgani, saj se lahko simptomi pojavijo kasneje. Ker je igral naprej, bi lahko povzročil še večjo škodo možganom. Morali bi ga povsem odstraniti iz igre in takoj odpeljati v bolnišnico, kjer bi opravili teste in opazovanje."

Villas-Boas je po tekmi dejal, da se mu je LLoris zdel odločen, da nadaljuje s tekmo, zatrdil pa je tudi, da je končna odločitev vedno njegova, čeprav se je zdelo, da Francoz nikakor ni želel poslušati nasvetov zdravnikov in soigralcev.

Arhaično prepričanje o pogumu

"Utrpel je močen udarec, ampak zdel se mi je zbran in pripravljen, da nadaljuje s tekmo. Zdel se mi je odločen, da bi še igral, pokazal pa je izjemen karakter in osebnost. Odločili smo se, da bo glede na vse to ostal v igri. Končna odločitev je vedno moja. Brad (Friedel) je bil pripravljen,d a pride v igro, ampak glede na to, kakšna oseba je Hugo, je bilo po mojem mnenju dovolj znakov, da mu dovolimo nadaljevati," je še dodal portugalski trener, a to ni navdušilo Griggsa.

"Znanost v športu je v zadnjem desetletju izjemno napredovala, še vedno pa se soočamo s arhaičnim prepričanjem, da mora biti igralec pogumen in skuša nadaljevati za vsako ceno. Komentar gospoda Villasa-Boasa o igralčevi odločnosti, da nadaljuje z igro, je bil le dokaz njegovega 'izjemnega karakterja in osebnosti', a to je preprosto narobe in nevarno," je kritiziral vodjo Tottenhamovega strokovnega štaba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.