Šport > Nogomet
64 ogledov

Štromajer odločil primorski derbi

Luka Koper, slovenski pokal Katarina Ponjavić
Nogometaši novomeške Krke so v 17. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti Mariboru z 0:2 (0:0), primorski derbi pa je v zadnjih trenutkih dvoboja pripadel Luki Koper.

Primorski derbi se je končal z zmago koprskih nogometašev, polnemu izkupičku pa so bili bližje Novogoričani. Vseskozi so imeli pobudo in uprizorili številne nevarne akcije, a jih je pestila neučinkovitost, ob tem pa jim je sodniška trojka zaradi domnevnih prepovedanih položajev razveljavila dva zadetka. Za nameček so drugi gol prejeli v tretji minuti sodnikovega podaljška, žebelj v krsto jim je zabil Jaka Štromajer.

Prvi polčas v mestu vrtnic je minil v obojestransko privlačni predstavi. Akcije so se vrstile kot po tekočem traku, oboji so prikazali dinamično igro, v kateri ni manjkalo lepih akcij. Prvi so zagrozili Koprčani, strel Štromajerja iz nasprotnega napada pa je končal prek domačih vrat. Nato so na sceno stopili Novogoričani, Amel Džuzdanović v 11. minuti streljal prek vrat, v nasprotnem (pol)protinapadu pa je Leo Ščulac le za las zgrešil okvir domačih vrat. Gledalci so le dve minuti zatem znova videli obetavno domačo akcijo, po lepi podaji Džuzdanovića je Miran Burgić z glavo streljal mimo vrat gostov.

V 19. minuti je završalo med privrženci koprske ekipe, saj se je Albanec Hysen Memolla sijajno znašel v kazenskem prostoru in iz težkega položaja z leve strani ugnal domačega vratarja Grega Sorčana. A igralci z Obale niso dolgo časa uživali v vodstvu, le šest minut kasneje je nigerijski napadalec Blessing Chibuike Eleke z lepim diagonalnim strelom dosegel izenačujoči gol za 1:1.

Do konca prvega polčasa so bili nekoliko konkretnejši gostitelji, imeli so nekaj priložnosti po poskusih Elekeja, Džuzdanovića in Gorana Cvijanovića, a primorska tekmeca sta se na veliki odmor podala z neodločenim izidom.

Druga polovica tekme je minila v popolni prevladi izbrancev domačega trenerja Mirana Srebrniča; že v tretji minuti nadaljevanja so dosegli gol, a ga je glavni sodnik Dragoslav Perić po posvetu s svojimi pomočniki razveljavil zaradi domnevnega prepovedanega položaja. To je še bolj požgalo gostitelje, poskusi Elekeja iz bližine, "projektil" Andreja Kotnika s 30 metrov in Burgičev poskus z glavo pa so le za malo zgrešili koprska vrata.

V 73. minuti so sodniki močno oškodovali domače nogometaše, saj so jim razveljavili povsem regularen zadetek, ki ga je dosegel eden najbolj vidnih posameznikov primorskega dvoboja Džuzdanović. Gostitelji so navkljub temu nadaljevali napadalno igro, vseskozi so imeli pobudo, predvsem blizu zadetka sta bila Burgić in rezervist Marko Nunić, zmagovitega zadetka pa niso dosegli. Še več, v tretji minuti sodnikovega podaljška so Koprčani izkoristili nezbranost v domači obrambni vrsti in prej Štromajerja dosegli zmagoviti gol.

Maribor še šestič brez poraza

Krkin niz štirih domačih tekem brez poraza se je končal z obiskom Maribora. Ta je prišel do šeste zaporedne preizkušnje brez poraza. Krka tako na 14 ligaških tekmah še vedno čaka na prvo zmago proti prvakom.

Čeprav je imel Maribor rahlo pobudo, pa so prvo izjemno priložnost zapravili domači. V 20. minuti je Aleš Mertelj v svojem kazenskem prostoru storil prekršek nad Josipom Fučkom, tako da so domači prišli do enajstmetrovke. Odgovornost je prevzel kar Fuček, toda žogo poslal visoko čez mariborska vrata.

Rudar Velenje Jasmin Handanović Maribor | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Gostje so imeli terensko premoč, sprožili več strelov, še najbolj nevarna Marwan Kabha in Marko Šuler v 32. minuti, ko sta bila premalo natančna, izvedli šest kotov, toda prave priložnosti niso imeli. Tako kot tudi Dolenjci, le v 36. minuti je moral posredovati Jasmin Handanović po poskusu Filipa Dangubića.

V uvodu drugega polčasa so bili konkretnejši Novomeščani, ki so nizali priložnosti, najlepšo je imel Dangubić v 60. minuti, ko se je znašel sam pred Handanovićem, toda žoge jim ni uspelo spraviti v mrežo. Zato pa jo je dotlej dokaj nerazpoloženim Mariborčanom. V 61. minuti je po daljši akciji Petar Stojanović z desne strani podal pred vrata, kjer je za 1:0 z glavo zadel Marcos Tavares.

Sedem minut pozneje je zagrozil še Agim Ibraimi, strel s približno 15 metrov pa je dobro obranil Miodrag Mitrović, ki je malce zatem ustavil še poskus Gregorja Bajdeta z glavo. V 70. minuti je na drugi strani Leo Ejup s prostega strela le za malo zgrešil cilj. V 83. minuti pa je tekmo dokončno odločil Bajde, ki je iz bližine zadel po Tavaresovi podaji. Bajde je poskusil še enkrat v sodniškem dodatku, takrat je Mitrović preprečil novo veselje vijoličastih.

Vuk zadel za točko Domžal

Domžalčani so proti zadnjeuvrščenemu Celju pričakovali zmago, a so lahko na koncu še kako veseli tudi točke. Do nje so namreč prišli že globoko v sodniškem dodatku, rešitelj pa je bil Slobodan Vuk. Pred tem so se Celjani dvakrat znašli v vodstvu, ob koncu pa naivno zapravili že dobljeno tekmo. Tako so z 12 točkami še vedno na zadnjem mestu, medtem ko so se Domžalčani ohranili v družbi lovcev na vodilno Olimpijo.

Prvo lepo priložnost na tekmi so imeli domači, potem ko je Darko Zec sprožil s 15 metrov, izkazal pa se je celjski vratar Matic Kotnik. Nato so do vodstva prišli gosti, ko je s prostega strela z nekaj manj kot 30 metrov neubranljivo čez živi zid zadel Marko Pajač. Slednji je bil v 19. minuti v vlogi podajalca, streljal pa je Ramon Soria Alonso, toda Nejc Vidmar je bil na pravem mestu, tako kot Kotnik na drugi strani nekaj trenutkov pozneje po poskusu Benjamina Morela.

V 32. minuti so domači spet poskusili prek Zeca, ki je po protinapadu Matica Črnica sprožil s približno 20 metrov, toda preveč po sredini in prešibko. Na drugi polovici igrišča je Enis Đurković v 36. minuti meril premalo natančno za podvojitev prednosti.

Čeprav so Domžalčani večkrat prišli do zaključnih strelov, pa so jim ti, vsaj nevarni, manjkali v uvodu drugega polčasa, ko so izpeljali nekaj obetavnih akcij, zadnje podaje pa, ali niso našle želenega naslovnika ali pa so bili strelci nenatančni. Enega nevarnejših poskusov je v 68. minuti sprožil Žan Majer z 20 metrov, Kotnik pa je žogo preusmeril v kot. V 75. minuti pa so domači le izenačili, Antonio Mance je potegnil po sredini in z manjšim slalomom prišel do položaja za strel na približno 20 metrih, od koder je žogo močno poslal pod prečko celjskega gola.

Zgolj dobro minuto pozneje pa so se znova veselili gosti. Dejan Trajkovski in Kenan Horić sta slabo izvedla avt, do žoge se je dokopal Pajač in z desne strani kazenskega prostora zadel za celjsko vodstvo z 2:1. Ko se je zdelo, da bodo Celjani odnesli poln plen, pa je v tretji minuti sodniškega dodatka Vuk izkoristil zmedo in odbito žogo poslal v prazno mrežo za 2:2.

Šporar znova ključni mož

V prejšnjem krogu so Velenjčani doživeli pravo katastrofo v mariborskem Ljudskem vrtu, saj so izgubili z 1:7, medtem ko so nogometaši Olimpije s štirimi goli Andraža Šporarja v gosteh visoko premagali Celjane. Ljubljančani so rudarje v Stožicah premagali s 5:0, v vlogi favoritov so bili tudi na mestnem stadionu ob jezeru. Vodilna ekipa državnega prvenstva je svojo vlogo opravičila in v gosteh še naprej ostaja neporažena.

Gledalci na prvi gol niso čakali prav dolgo. Podajo z leve strani je v 12. minuti izkoristil Šporar, ki je naprej z glavo zadel okvir vrat, odbito žogo pa je nato z nogo spravil v mrežo. Nekaj minut pozneje je proti vratom domačih streljal Dejan Kelhar, a se je žoga od domače obrambe odbila v kot, medtem ko je strel Lucasa Elisasa Ontivera končal mimo vrat. V 21. minuti so se veselili domači navijači. Največ zaslug za izenačenje je imel Damjan Trifković, ki je z desne strani podal pred vrata, v skoku je bil najvišji Mate Eterović in premagal nemočnega Darka Brljaka.

(Domžale - Olimpija) prva liga andraž šporar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Do konca polčasa so imeli več žogo v nogah ljubljanski nogometaši, vendar so prvo priložnost za vodstvo zapravili Velenjčani, ko je po strelu Maria Babića obramba Olimpije žogo izbila izpred svojega gola. Gostje so vratarja Mateja Radana skušali premagati s streli od daleč, po napaki domače obrambe, ki je zaspala ob še enem predložku pred kazenski prostor, pa se je s svojim petnajstim golom v letošnji sezoni spet izkazal Šporar. 

Drugi polčas se je začel za zeleno-belo na najboljši možni način. Šporar je z Ontivero odigral dvojno podajo, Argentincu pa v nadaljevanju akcije ni bilo težko premagati domačega vratarja. Le dve minuti pozneje se je po Eterovićevem strelu z glavo izkazal Brljak, ki je dobro posredoval tudi po strelu Maria Babića. Velenjčani so bili še naprej nevarnejši, trener domačih Jernej Javornik pa je v končnici tekme v igro poslal Luko Prašnikarja in Denisa Grbiča, vendar se izid tekme ni več spremenil. Tudi po zaslugi Brljaka, ki je bil vedno na pravem mestu.

Olimpija bo 21. novembra v Stožicah igrala zaostalo tekmo 15. kroga z Mariborom, v 18. krogu, 25. novembra bodo gostili Krko, Rudar pa bo 22. novembra igral v Celju.

Čeh z mojstrovino poskrbel za točko

Zavrč je bil v prvi tekmi 17. kroga povsem blizu zmage, z novimi tremi točkami bi se vsaj začasno izenačil z Mariborom, Domžalami in Gorico, ki so s tekmo manj zbrali 28 točk. Z igralcem več so še v sodniškem dodatku vodili, nato pa je rezervist Tim Čeh v 93. minuti poskrbel za izenačenje in pomembno točko Krškega v boju za obstanek.

Prvi polčas ni postregel s posebej zanimivo igro. Zavrč je bil sprva bolj podjeten, v osmi minuti je z glavo čez gol streljal Toni Datković, v 11. minuti Albert Riera, nato pa je Krško vzpostavilo ravnotežje. Prvi in edini resnejši poizkus so sprožili v 19. minuti, ko je streljal Luka Volarič.

Drugi polčas je prinesel nekaj več akcije. V 57. minuti je nevarno streljal Datković, dve minuti kasneje je po podaji Riere zaključil Jure Matjašič, Marko Zalokar pa je bil na mestu. Najlepšo priložnost do tedaj je v 68. minuti zapravil David Poljanec, le nekaj trenutkov kasneje pa je njegova ekipa ostala brez Jureta Petrica. Ta je na robu kazenskega prostora zrušil Veljka Batrovića, ker je bil zadnji igralec Krškega pa je dobil rdeči karton.

V 71. minuti je Riera meril mimo gola, v 79. minuti pa je Španec z odlično podajo našel Batrovića, ki je streljal, krški blok je bil na mestu, odbito žogo pa je neoviran v gol pospravil Lovro Cvek. Batrović je bil nevaren v 82. in 83. minuti. Najprej je streljal mimo gola, v drugo pa je Zalokar odbil v kot. Vse je že kazalo, da bo Zavrč z igralcem več osvojil tri točke, a se s tem ni strinjal Tim Čeh. Rezervist Krškega je v 93. minuti preigral domačega branilca in žogo poslal za hrbet Bajze.

Zavrč bo v naslednjem krogu gostoval pri Luki Koper, Krško bo gostilo Domžale. Obe tekmi bosta v soboto, 14. novembra.

Prva Liga TS, 17. krog:

Zavrč : Krško  1:1 (0:0)
Cvek 79.; Čeh 92.

Rudar : Olimpija  1:3 (1:2)
Eterović 19.; Šporar 12., 41., Ontivero 46.

Krka : Maribor  0:2 (0:0)
Tavares 61., Bajde 83.

Domžale : Celje  2:2 (0:1)
Mance 75., Vuk 93.; Pajač 13., 77.

Gorica : Luka Koper  1:2 (1:1)
Eleke 25.; Memolla 19., Štromajer 93.

Lestvica:
1. Olimpija 38 (-1)
2. Maribor 31 (-1)
3. Domžale 29
4. Gorica 28
5. Zavrč 26
6. Rudar 18
7. Krka 18
8. Luka Koper 16
9. Krško 14
10. Celje 12

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.