Šport > Nogomet
28 ogledov

Strupeni Sir Alex: "Newcastle je majčken klub"

Ferguson kapuca Manchester United Newcastle Premier League Anglija liga prvenstv EPA
Trenerja Manchestra Uniteda Sira Alexa Fergusona Angleška nogometna zveza (FA) ne bo kaznovala za njegov antologijski napad na sodniško ekipo, ki se je zgodil pred začetkom drugega polčasa tekme z Newcastlom Unitedom. Škotski trener se je zdaj še ostro odzval na besede trenerja gostov Alana Pardewa, ki meni, da bi moral stari lisjak dobiti kazen.

"Bil sem nazoren, nisem se pa vedel neprimerno," je na petkovi novinarski konferenci pred sobotno tekmo z West Bromwich Albionom dogodek obudil Sir Alex Ferguson. "Mediji so uživali. Edini, s katerim niso govorili o tem dogodku, je Barack Obama, pa še to zato, ker je bil zaposlen. Škoda, ampak jaz sem trener najslavnejšega kluba na svetu. Ne pa Newcastla, majčkenega kluba na severovzhodu."

Tako se je začel oster napad na trenerja Alana Pardewa in njegov Newcastle United, ki je na zadnji tekmi namučil domačo ekipo na Old Traffordu (4:3). Ferguson je pred začetkom drugega polčasa verbalno napadel glavnega sodnika Mika Deana in njegovega pomočnika Jaka Collina, ki sta po posvetovanju priznala sporen zadetek Newcastlu za vodstvo z 2:1.

Pardew je v četrtek dejal, da bi lahko Dean na sredini tekmi ravnal drugače. Dogodka pred začetkom drugega polčasa namreč ni vključil v svoje poročilo po tekmi. Pardew je zaradi odrivanja četrtega sodnika v letošnji sezoni že dobil denarno kazen in prepoved dveh tekem.

"Seveda je čustvena igra. Očitno sta imela prisrčen pogovor. Tudi sam sem jih imel nekaj, ampak včasih sem s tem prisrčnim pogovorom pristal na tribuni," je cinično dejal trener ekipe slovenskega reprezentanta Harisa Vučkića. Ferguson je v petek besnel.

"Pardew je najhujši"

"Bil sem nazoren. Vedno sem nazoren," je v petek govoril Ferguson. "To vsi vedo. Sem čustven fant. Ampak nisem bil žaljiv. Mika sem poklical k sebi. Hodila sva eden proti drugemu. Bil sem tri ali štiri jarde na igrišču. Tu so pretiravali. Težava pri vsem tem je, da je klub ogromen. Alan Pardew me je kritiziral. On je najhujši, ko gre za pritiskanje na sodnike. Odriva jih in iz tega naredi šalo. To, da me lahko kritizira on, je neverjetno. Poleg vsega pa pozablja na to, kako sem mu pomagal."

Manchester United bi s sobotno zmago nad West Bromwichem na vrhu angleške Premier League lahko pobegnil že na deset točk prednosti, seveda če bo pri Norwich Cityju izgubil tudi njihov prvi zasledovalec Manchester City.

Pardew je v petek dobil zaveznika v Arsenalovem trenerju Arsènu Wengerju, Fergusonovem zgodovinskem rivalu, s katerim so se besedni dvoboji v zadnjih letih precej umirili. Wengerja je Dean leta 2009 na Old Traffordu poslal na tribuno, ker je brcnil plastenko z vodo.

"To daje slab vzor"

"Zakaj bi se morali sodniki bati Fergusona?" se je v petek spraševal Wenger. "Morate vprašati njih, ali je to res, ampak to je neka ideja, ki se je razširila po državi. Imate pravila in lahko jih spoštujete ali ne. Sodniki morajo ravnati glede na to. So profesionalni ljudje in se morajo ravnati po pravilih. Sporočilo, ki ga pošiljajo s takšnimi dogodki, je, da se ni treba ravnati tako. Storili so napako, so pošteni, ampak storili so napako."

"Če se on (Ferguson, op. a.) ni vedel tako, kot bi se moral, bi moral biti kaznovan. On bo prvi, ki bo to priznal. Pravila so pravila. Niso ena pravila za nekatere, druga pa za druge. Premier League gledajo po vsem svetu, in to daje slab vzor. Bi se morali tako vesti? Ne. Tudi jaz se nisem vedno vedel primerno, ampak ko greš čez mejo, moraš biti kaznovan."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.