Šport > Nogomet
28 ogledov

Suárezov ugriz sprožil val zgražanja ... in šal

Ivanović sodnik Friend Liverpool Chelsea Premier League Anglija liga prvenstvo
1/14
EPA
Urugvajski napadalec Luis Suárez je na nedeljski tekmi s Chelseajem spet uspel osramotiti svoj klub, predvsem pa samega sebe, potem ko je član Liverpoola v roko ugriznil branilca Branislava Ivanovića. Sodnik dogodka sicer ni videl, a Suáreza gotovo čaka kazen, ki mu jo je klub že izrekel. Direktor Ian Ayre je sicer zatrdil, da se Urugvajca ne bodo odrekli.

Luis Suárez je tako kot že nekajkrat v svoji karieri prehodil pot od junaka do bedaka. Urugvajski napadalec, sposoben briljantnosti, a tudi norosti v razmaku 90 minut, je na derbiju s Chelseajem v Premier League najprej zakrivil enajstmetrovko po neumnem igranju z roko, nato ugriznil Branislava Ivanovića, na koncu pa v šesti minuti sodnikovega podaljška rešil točko Liverpoola za remi 2:2.

Suárez, nekdanji član Ajaxa, je zaradi ugriza prestal kazen že v nizozemski ligi, ko je kot grof Drakula zasadil čekane v vrat nasprotnega nogometaša, tokrat pa je bila njegova žrtev srbski branilec, s katerim sta se pri zaostanku z 1:2 prerivala v boju za žogo, Urugvajec pa je Ivanovića ugriznil, kar so kasneje razkrile televizijske kamere.

Sodnik Kevin Friend dogodka iz 66. minute namreč ni videl, potem ko mu je "bojne rane" prišel pokazat tudi Ivanović sam, Suárez pa ga je kasneje "prijateljsko" potrepljal po glavi. Urugvajca brez dvoma čaka kazen, ko bo posnetek pod drobnogled vzelo vodstvo tekmovanja. Angleška nogometna zveza (FA) je že potrdila, da bo preiskavo začela v ponedeljek zjutraj. Najprej sledi pogovor s sodnikom Friendom.

Opravičilo prek Twitterja, denar za Hillsborough

"Zelo mi je žal, za moje obnašanje danes ni opravičila," se je prek Twitterja in klubske spletne strani kasneje opravičil Suárez, medtem ko sta trener Brendan Rodgers in direktor Ian Ayre dogodek ostro obsodila.

"Poslal sem opravičilo in skušal stopiti v kontakt z Ivanovićem, da bi se z njim pogovoril tudi osebno. Opravičujem se tudi svojemu trenerju, kolegom soigralcem in vsem pri Liverpoolu, da sem jih razočaral."

Suárez je dan kasneje, prav tako prek socialnih omrežij, sporočil, da mu je klub že izrekel denarno kazen, Urugvajec pa je izrazil željo, da denar nakažejo na račun skupine za podporo družinam navijačev Liverpoola, ki so leta 1989 izgubile svojce in prijatelje v tragediji na stadionu Hillsborough.

Chelseajev trener Rafael Benítez, ki se je kot trener drugega moštva prvič vrnil k svojemu nekdanjemu klubu, dogodka ni želel preveč komentirati, so pa Suáreza ostro kritizirali nekdanji člani moštva z Merseysida, med njimi tudi kapetan Graeme Souness, ki zdaj dela kot strokovni komentator televizije Sky Sports.

Očitno ima velike težave

"Nisem prepričan, kaj naj si mislim o vsem tem," je dejal Souness. "Sram ga je lahko. Zelo si otežuje možnosti, da bi lahko ostal pri Liverpoolu, zdaj bo to zanj zadnja priložnost. Najbolj pomembno je braniti dobro ime kluba. Liverpool je priznan po vsem svetu. Ljudje bodo o tem govorili še dolgo, dolgo časa, to pa bo Liverpool prikazalo v zelo slabi luči. To ni prvič, da je ugriznil nekoga na nogometni tekmi. So meje, čez katere preprosto ne moreš, on pa je danes šel. Te podobe bodo zdaj predvajane po vsem svetu. Rodgers ga bo težko branil."

Sounessa je dopolnil Jamie Redknapp, še en nekdanji nogometaš kluba z Anfielda, ki je dejal, da s Suárezom očitno ni vse v redu, čeprav je še pred tedni prav Redknapp trdil, da bi si Suárez zaslužil osvojiti nagrado za najboljšega igralca leta: "Očitno ima velike težave. V sebi ima ta gen norosti, kar pa je storil danes, ni mogoče opravičevati. Kaj je počel? Zakaj bi želel odgrizniti del roke nekomu na igrišču?"

To seveda ni prvič, da se je Suárez znašel na prvih (in zadnjih) straneh angleških časopisov zaradi napačnih razlogov. Vse odkar je januarja leta 2011 iz Ajaxa prišel k Liverpoolu, je praktično vsako sezono vodilnim možem kluba povzročal sive lase, a je tokrat "udaril" v povsem neprimernem času, zelo blizu obletnice tragedije na Hillsboroughu, kjer je leta 1989 na tekmi polfinala pokala FA umrlo 96 navijačev Liverpoola.

Suarez Ivanović ugriz Liverpool Chelsea Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

"Sramota za Liverpool"

Klub je Suárezu stal ob strani, ko ga je rasističnega zmerjanja v prejšnji sezoni obtožil kapetan Manchestra Uniteda Patrice Evra, Urugvajec pa je moral kazensko odsedeti osem tekem. Suárez je nato še razjezil trenerja rdečih vragov Sira Alexa Fergusona, ko pred tekmo na Old Traffordu lani ni želel seči v roko francoskemu branilcu, Ferguson pa ga je označil za "sramoto Liverpoola".

Šestindvajsetletnega napadalca obtožujejo tudi, da veliko prelahko pada v kazenskem prostoru, kjer skuša izsiliti najstrožje kazni, na tekmi pokala FA v letošnji sezoni pa je proti nižjeligašu Mansfieldu zadel s pomočjo roke, s katero je v četrtfinalu svetovnega prvenstva leta 2010 ubranil tudi čisti zadetek ganski reprezentanci.

Ampak kot že rečeno gre za izjemnega nogometaša, ki je proti Chelseaju v izdihljajih tekme z glavo zabil svoj 23. ligaški gol sezone, s čimer se je še za dva zadetka oddaljil od prvega zasledovalca na vrhu lestvice Robina van Persieja. Suáreza je sindikat nogometašev (PFA) pred kratkim tudi uvrstil na seznam šestih nominirancev za naslov igralca leta.

Rodgers: "Nihče ni večji od kluba"

"Ko sem pregledal videoposnetke in govoril z Luisom, je njegovo obnašanje nesprejemljivo in to sem mu tudi jasno povedal," je po tekmi dejal trener Liverpoola Rodgers, ki je tako kot njegovi predhodniki redno branil svojega varovanca. Tokrat ne. "Gotovo nihče ni večji od kluba, kot igralec ali trener. Če kdaj izgubiš igralca, ki ga ne moreš nadomestiti, pride naslednji. Zgodovina tega kluba govori o spoštovanju in tem, kako se ravna z ljudmi.  To je nekaj, kar bomo tukaj vedno vzdrževali, tudi takrat ko me že dolgo ne bo več."

Direktor kluba Ayre je dodal, da Urugvajčevo obnašanje ni bilo vredno nekoga, ki nosi dres Liverpoola. Kapetan Steven Gerrard je sicer že pred časom zatrdil, da je njegov soigralec na lestvici najboljših igralcev takoj za Lionelom Messijem in Cristianom Ronaldom, toda nekdanji branilec Liverpoola in zdaj strokovni komentator na BBC Mark Lawrenson je dodal, da z njegovim talentom pridejo tudi težave.

Spike TV je včeraj premierno predvajal animacijo Charlie Sheen's Winningest Mome | Avtor: Reuters Reuters
"Je nogometaš svetovnega kova, ampak prinese tudi težave svetovnega kova," je dejal Lawrenson. "Če se bo FA odločila za kazen in bodo zadeve jasne, potem bo v velikih težavah."

Na "anger management"?

Iz Liverpoola so v ponedeljek popoldne sporočili, da so Suáreza res denarno kaznovali za incident na nedeljski tekmi, a natančnega zneska niso izdali. Direktor Ayre je vseeno zatrdil, da se ga klub zaradi nove sramote ne bo odrekel.

"Mislim, da je najbolj pomembno, da smo včeraj ravnali hitro," je za klubsko spletno stran povedal Ayre. "Luis je objavil opravičilo, potem pa smo z njim govorili včeraj zvečer in danes zjutraj. Sprejeli smo odločitev, da ga denarno kaznujemo zaradi njegovih dejanj. Lastniki so zadovoljni z načinom, na katerega ravnamo s to zadevo. Med soigralci je zelo priljubljen. Kot smo že dejali, je lansko poletje podpisal novo štiriletno pogodbo, mi pa bi ga zelo radi videli tukaj do konca pogodbe. Je fantastičen igralec, prvi strelec in vse, kar bi si želeli od napadalca, zato v tem pogledu ni nobenih sprememb z naše strani."

Sindikat igralcev PFA je v ponedeljek sicer sporočil, da bo Suárezu ponudil tečaje za nadziranje besa, tako imenovani "anger management". Če bo Urugvajec tako (ne)uspešen kot Charlie Sheen, pa bomo še videli ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.