Šport > Nogomet
34 ogledov

Suárezu "dvojček" nagrad: najboljši tudi za novinarje

Liverpool - Tottenham Reuters
Liverpoolov napadalec Luis Suárez je pred nocojšnjo ligaško tekmo s Crystal Palaceom dobil še drugo nagrado za najboljšega nogometaša v letošnji sezoni na Otoku.

Luisa Suáreza so za nogometaša leta izbrali še pri Football Writers' Association (FWA), združenju otoških nogometnih novinarjev, potem ko je urugvajski napadalec Liverpoola pred kratkim slavil že v izboru sindikata nogometašev Professional Footballers' Association (PFA).

27-letni Južnoameričan je v glasovanju FWA slavil pred moštvenim kolegom Stevenom Gerrardom in vezistom Manchester Cityja Yayo Touréjem. Za nekdanjim članom Ajaxa je izjemna sezona, ki bi jo lahko Liverpool z njegovimi goli še vedno oplemenitil tudi s prvim ligaškim naslovom po letu 1990.

Lahko bi zabijal za Arsenal

Suárez je bil že večkrat na robu odhoda iz kluba, nazadnje po škandaloznem zaključku lanske sezone, ki jo je predčasno že aprila končal s suspenzom zaradi ugriza v roko branilca Chelseaja Branislava Ivanovića.

Urugvajec je bil celo poletje velika želja Real Madrida, Liverpool pa je zdržal tudi nalet Arsenala, ki je, kot se je izkazalo kasneje, res poravnal odkupno klavzulo s ponudbo 40 milijonov in enega funta, a jim je Londončane uspelo ukaniti, da ta klavzula ne obstaja.

Element odrešitve

Suárez je zaradi kazni za ugriz izpustil kar deset tekem in prvo tekmo sezone odigral šele konec septembra, a vseeno zabil rekordnih 30 golov, s čimer je kot prvi nogometaš Liverpoola izenačil dosežek mitskega napadalca Iana Rusha. Dobil je 52 odstotkov glasov okrog 300 članov FWA, ki so mu lani kljub izvrstnim predstavam namenili le dva glasova. K temu je pomembno prispevalo tudi njegovo obnašanje na zelenici.

"Lani je res dobil le dva glasova," je za Sky Sports dejal predsednik FWA Andy Dunn. "Čeprav je bilo zanj veliko podpore tudi v lanski sezoni, se je naše glasovanje začelo ravno 12 ur po ugrizu na Anfieldu, zato se je upoštevalo tudi to. Čeprav nihče ne bo rekel, da je Suárez bolj papeški od papeža, je treba priznati, da je bilo njegovo obnašanje celotno sezono zelo dobro. Mislim, da so pisci to upoštevali. Obstaja element odrešitve, kar ga je skupaj s tistimi 30 goli in senzacionalnim talentom, ki ga je prikazoval celo sezono, naredilo za popularen izbor."

Rush: Suárez vrnil Rodgersu za zaupanje

Suárez je nagrado dobil kot deseti nogometaš v zgodovini kluba, pohvalil pa ga je ravno sloviti predhodnik Rush, ki je izpostavil tudi delo trenerja Brendana Rodgersa. Severnoirskemu poliglotu, tekoče govori tudi Suárezov materni jezik, je Urugvajca uspelo zadržati, nato pa še psihično pripraviti na izjemno vrnitev.

"Treniral je na samem. Toda po tem, ko se je opravičil, ga je trener sprejel nazaj in rekel: 'Zdaj si eden izmed igralcev.' Trener bi lahko ob tem ravnal drugače, a ni, Suárez pa mu je vrnil," je dejal Rush, igralec leta 1984, ko je bil Liverpool prva angleška sila, zdaj pa že vse od nastanka Premier League čaka na novo državno krono.

"Suárez je bil absolutno neverjeten glede na količino golov in podaj, ki jih je zbral," je dodal Rush. "Toda še pomembnejše kot to je trdo delo, ki ga je vložil. Menim, da je prinesel veliko Liverpoolovim igralcem, ne le sebi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.