Šport > Nogomet
18 ogledov

Sunday v nedeljo prinesel naslov Nigeriji

Moses Kone Koulibaly Nigerija Burkina Faso afriški pokal narodov finale Johannes
1/26
EPA
Nigerija je z zmago v finalu afriškega pokala narodov postala šele četrta država v zgodovini tekmovanja, ki je prestižno lovoriko črne celine osvojila najmanj trikrat. Nigerijci so na finalni tekmi v Johannesburgu premagali Burkino Faso z golom enega izmed junakov turnirja v Južni Afriki, 24-letnega Sundaya Mbaja (1:0).

Po 19-letnem čakanju je Nigerija spet na vrhu črne celine. Afriški pokal narodov se je v Johannesburgu zaključil s finalno tekmo med Nigerijci in Burkino Faso, tako kot proti Slonokoščeni obali v četrtfinalu pa je zelenim veliko zmago prinesel leteči Sunday Mba.

24-letni nogometaš iz domačega prvenstva, ki se bo brez dvoma kmalu znašel na radarju evropskih klubov, je v 40. minuti zabil izjemen gol za zmago - po srečnem odboju od branilca je stekel proti golu, žogo poslal prek branilca Mohameda Koffija in z levico iz težkega položaja premagal vratarja Daoudo Diakiteja.

Burkina Faso v svojem prvem finalu v zgodovini ni pokazala veliko, pred skorajda polnim stadionom Soccer City, kjer je pred nekaj manj kot tremi leti svoj prvi naslov svetovnih prvakov osvojila Španija, pa so se zadetku približali šele v zadnjih 20 minutah.

Kapetan slavil tudi kot selektor

Naslov je na koncu vseeno zasluženo pripadel Nigeriji, ki je kljub številnim odpovedim z igralci, kot so John Obi Mikel, Efe Ambrose, Kenneth Omeruo in Elderson Echiejile, brez težav zadržala prednost.

Njihov selektor Stephen Keshi je postal šele drugi trener, ki je naslov na APN osvojil kot igralec in trener. To je bil prvi naslov za Nigerijo po letu 1994 in tretji skupno. Nazadnje jih je do naslova kot kapetan popeljal prav Keshi.

Poleg prestižnega naslova afriškega prvaka so Nigerijci osvojili tudi 1,5 milijona dolarjev denarne nagrade ter mesto na pokalu konfederacij v Braziliji, kjer se bodo med 16. in 30. junijem pomerili s svetovnimi in evropskimi prvaki Španci, Tahitijem in Urugvajem.

Blatter: "Vedno se bom boril za mojo Fifo"

Tekmo si je ogledal tudi predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Sepp Blatter, ki je ob tej priložnosti predlagal, da bi morali mandat predsedniku Fife z dosedanjih štirih podaljšati na osem let.

"Če bi predsednik dobro opravljal svoje delo, bi se po osmih letih poslovil, sicer bi se lahko potegoval še naslednja štiri leta," je dejal 76-letni Blatter, ki je na čelo Fife prišel leta 1998, za zdaj pa še ni izključil možnosti, da se bo leta 2015 potegoval še za en mandat.

"Ne me spraševati, kaj bo leta 2015. Vedno se bom boril za mojo Fifo. A zavedam se, da bom enkrat moral končati delo. Za zdaj o tem še ne razmišljam, čeprav sem v preteklosti dejal, da je to moj zadnji mandat," je dodal Blatter.

V tekmi za tretje mesto je nogometna reprezentanca Malija v malem finalu v deževnem Port Elizabethu s 3:1 premagala Gano. Pri Malijcih so zadeli Mahamadou Samassa (21.), Seydou Keita (48.) in Sigamary Diarra (90.), za Gano pa je edini gol dosegel Kwadwo Asamoah v 82. minuti.

Afriški pokal narodov, finale:

Nigerija : Burkina Faso 1:0 (1:0)
Mba (41)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.