Šport > Nogomet
8 ogledov

SuperNova: hat-trick prijel Vikinge za roge

Slovenija Norveška kvalifikacije za SP 2014 Kurtić Mertelj Pečnik Novaković
1/23
Anže Petkovšek
Fantastični niz zmag slovenske nogometne reprezentance je dobil novo poglavje v Ljudskem vrtu, kjer je Slovenija prvič v svoji zgodovini prepričljivo ugnala Norveško, a pred zadnjo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo ostala na tretjem mestu (3:0).

Srečko Katanec se je vrnil v Ljudski vrt, 19 let po svoji prvi in zadnji uradni reprezentančni tekmi v dresu slovenske reprezentance. Tokrat je najboljši državni kolektiv na krilih treh zaporednih zmag v kvalifikacijah pod Kalvarijo pripeljal za tekmo z Norvežani, ki jih je od prve minute skušal presenetiti z Nejcem Pečnikom.

Razigrani gostje hitro utišani

Strelec zlata vrednega gola iz zadnjih kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki je Sloveniji v Moskvi prinesel prepotreben in na koncu tudi odločilen kapital pri uvrstitvi na drugi mundial, je v konici napada začel skupaj z Milivojem Novakovićem. Razigrane tribune Ljudskega vrta tudi tokrat niso razočarale, a jih je hitro umiril poleten začetek tekme s strani gostov, ki so z novim selektorjem Perom-Mathiasom Høgmojem povsem neobremenjeni nizali obetavne akcije.

Prva nevarna situacija se je pred severnim golom v režiji slovenske reprezentance odvila šele v sedmi minuti, še takrat ja šlo le za neposrečeno podajo iz kota. Slovenija je vseeno prevzela pobudo in Mišo Brečko je po napol izbiti žogi Norvežanov (spet po podaji iz kota) lepo potegnil po desni in iskal Novakovića, ki pa s težkega položaja z glavo ni bil blizu cilju.

"Nova" dvakrat v dveh minutah

Toliko bolj vroče je bilo v deseti minuti, ko je Pečnik najprej lepo našel Kevina Kampla, mladi biser pa je po prodoru v kazenski prostor na drugi vratnici iskal Andraža Kirma, ki sta ga družno v zadnjem hipu zaprla vratar Rune Jarstein in Omar Elabdellaoui. Tudi po kotu je bil stadion na nogah, kapetan Boštjan Cesar pa se po lepem predložku Kirma ni uspel bolje znajti.

Prav nič iznajdljivosti pa ni (z)manjkalo že v naslednjem napadu Novakoviću, ki je na drugi vratnici pričakal fantastično podajo s strani Brečka in v padcu zadel za vodstvo. Delirij na tribunah se še ni dobro polegel, prve bakle so se šele prižgale, ko je slovenski nogometni hram znova eksplodiral. Kampl je vizionarsko na robu kazenskega prostora zaposlil Kirma, slednji pa za drugi gol v ravno toliko minutah po tleh idealno našel jarškega soseda Novakovića, ki je v prazno mrežo pospravil svojo 24. žogo v reprezentančnem dresu!

Pobuda nevarno v noge Vikingov

Slovenija je takrat premeteno stopila na žogo, selektor Katanec pa je z južne tribune, kjer je imel še nekaj let nazaj presneto malo somišljenikov, dobil skandiranje imena, ki je v Mariboru praviloma rezervirano le za najzaslužnejše. In Katanec to nedvomno je – skoraj točno leto dni po mučenju s Ciprom je njegovo moštvo, ki ga je podedoval od Slaviše Stojanovića, prikazalo enega izmed bolj rutiniranih polčasov nogometa, v katerem Norvežani kljub občasnim pritiskom praktično niso pretili.

Toda prepuščanje iniciative gostom bi se skorajda končalo slabo za domače, ki so jih ob strelu Daniela Braatena rešili centimetri. Po podaji s strani je Braaten s poskusom po tleh že premagal premraženega Samirja Handanovića, okroglo usnje pa se je odkotalilo za las mimo njegove daljše vratnice, kjer je bil Tarik Elyounoussi prav tako blizu uspešnemu zaključku.

Prihranjene moči eksplodirale na začetku 2. polčasa

Domača izbrana vrsta je preživela tudi nekaj poigravanja v zadnji vrsti in na odmor odšla z lepo prednostjo, še pomembneje pa tudi z nekaj prihranjene energije. To so nemudoma po začetku nadaljevanja preusmerili v hitro ofenzivo, ki bi kmalu prinesla odločilni tretji zadetek.

Novaković je z desnega krila našel Kirma, ki pa je po zaustavljanju žoge in voleju zgolj dobro pretegnil Jarsteina. Toda to je bilo zgolj zatišje pred viharjem – delavni Aleš Mertelj je na domači zelenici prestregel podajo na sredini in v prostoru idealno zaposlil Novakovića, ki s hat-trickom na nogi ni grešil in po sprehodu pred vrata s pomočjo vratnice zabil za 3:0.

To je bil znak za "čago" na tribunah, gledalci so se zabavali z mehiškim valom, ki je krožil od juga, prek vzhoda, severa in zahoda, tudi občasne nevarne akcije Norvežanov, ponesrečeno izbijanje Cesarja v noge Elyounoussija bi kmalu prineslo nepričakovan zadetek, a se je žoga odbila mimo vrat presenečenega Handanovića, naelektrenega vzdušja niso znižale niti za en volt.

Ovacije Kamplu, Novaković zapravil četrtega

Katančeva četa se je premeteno izmikala tudi morebitnemu parnemu kartonu, ki je pred zaključkom kvalifikacij v Bernu grozil več kot trem četrtinam ekipe. Slovenci so kot kobre čakali na nov smrtni udarec, kmalu bi prišel v 69. minuti, ko je po napaki Skandinavcev v protinapad stekel Kampl, našel Kirma, ki pa sam pred vrati ni zadel.

Norvežani bi na drugi strani lahko zabili najmanj častni gol, rezervist Ola Kamara je z glavo 15 minut pred koncem streljal na vrh mreže. Katanec je za zaključek tekme ponudil priložnost tudi Zlatanu Ljubijankiću in Reneju Krhinu, ob ovacijah pa sta zelenico zapustila Pečnik in še posebej štajerski "izgubljeni sin" Kampl. Novaković bi izjemnemu strelskemu večeru kmalu postavil piko na i, a v 87. minuti po lepi akciji in podaji Krhina streljal prek vrat.

Poklon tudi "Novagolu"

Zaslužene ovacije je Katanec prvemu aktivnemu strelcu reprezentance (po petkovem večeru le še za deset golov zaostaja za Zlatkom Zahovićem) priredil globoko v sodnikovem podaljšku, ko je dodobra grogirani Novaković po ostrem startu Bredeja Hangelanda zapustil zelenico ob skandiranju svojega imena.

Zmaga je Slovence ohranila v igri za dodatne kvalifikacije, kjer pa zmaga Švice in Islandije pomenita, da med gostovanjem v Bernu usoda ne bo v slovenskih rokah. Na mundial že uvrščena Švica bo resda neobremenjena, tudi Norveška pa proti Islandiji v Oslu (verjetno) ne bo imela prevelikega motiva. Upanje umira zadnje.

Kvalifikacije za SP 2014, skupina E, 9. krog:

Slovenija : Norveška 3:0 (2:0)
Novaković (13, 15, 49)

Postavi

Slovenija: S. Handanović; Brečko, Ilič, Cesar, Struna; Mertelj, Kurtić, Kampl (od 81. Krhin), Kirm; Novaković (od 90. Bezjak), Pečnik (od 70. Ljubijankić). Na klopi: J. Handanovič, Oblak; Anđelković, Milec, Bezjak, Kelhar, Lazarević, Matavž.

Norveška: Jarstein; Elabdellaoui, Bjørdal , Hangeland, Høgli; Johansen, Eikrem (od 73. Storflor), Skjelbred, Braaten (od 61. Kamara), Elyounoussi; Abdellaoue (od 80. Johnsen). Na klopi: Grytebust, Vilsvik; Reginiussen, Linnes, Gashi, Berisha, Høie, Forren.

Sodnik: Carlos Velasco Carballo (Španija).

Albanija : Švica 1:2 (0:0)
Salihi (89/11-m); Shaqiri (48), Lang (79)

Islandija : Ciper 2:0 (0:0)
Sigthorsson (60, 76)

Torek ob 18.00:
Ciper – Albanija

Ob 20.00:
Norveška – Islandija 
Švica – Slovenija

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.