Šport > Nogomet
302 ogledov

Superračunalnik napovedal zmagovalca SP v Katarju

Profimedia
Po izračunih superračunalnika bo francoska nogometna reprezentanca ubranila naslov svetovnega prvaka.

Statistični portal The Analyst je na podlagi izračunov s pomočjo superračunalnika napovedal zmagovalca letošnjega svetovnega prvensta v Katarju.

Največ možnosti (17,93%) naj bi imela francoska izbrana vrsta, ki bi s tem postala šele tretja reprezentanca po Italiji in Braziliji, ki bi ubranila naslov svetovnega prvaka.

V končnem izračunu, v katerega so bili zajeti vsi ključni parametri in kopica možnih spremenljivk, je Francija dobila prednost pred Brazilijo zaradi relativno lažje poti do polfinala.

SP v nogometu (pokal) | Avtor: Epa Epa
Varovanci Didierja Deschampsa so pred štirimi leti slavili na SP v Rusiji, kjer so v finalu s 4:2 premagali Hrvate. Galski petelini se ponašajo z izjemno globino na vseh igralnih položajih, kar bi lahko po izračunih The Analysta odločilno vplivalo na razplet prvenstva v Katarju, ki bo na sporedu od 21. novembra do 18. decembra.

Posebni algoritem, s katerim so opravili več kot 1000 simulacij celotnega turnirja, je Franciji pripisal skoraj 18-odstotno verjetnost za osvojitev naslova svetovnega prvaka. Na drugem mestu je pristala Brazilija (15,73%), na tretjem Španija (11,53%), na četrtem Anglija (8,03%), na petem pa Belgija (7,90%). Med 32 udeleženkami ima teoretične možnosti za zmago 29 reprezentanc, medtem ko so Kamerun, Savdska Arabija in Kostarika v simulaciji prejele po 0,0 odstotka.

Nekaj pomislekov glede legitimnosti končnega izračuna vzbujajo nedavne predstave francoskih nogometašev, potem ko so na štirih tekmah lige narodov osvojili le dve točki in so trenutno zadnji v svoji skupini. Zanemariti ne gre niti lanskega EP, na katerem so se aktualni svetovni prvaki poslovili že v osmini finala.

Francija lahko postane tretja država po Italiji (1934 in 1938) in Braziliji (1958 in 1962), ki bi ubranila naslov svetovnega prvaka.

 | Avtor: The Analyst The Analyst

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.