Šport > Nogomet
3987 ogledov

Superračunalnik odločil debato o Messiju in Ronaldu

superračunalnik Epa
Razprave o tem, ali je Lionel Messi boljši nogometaš od Cristiana Ronaldo in obratno, imajo že zelo dolgo brado.

Prav v tem trenutku se nekje dva nogometana navdušenca prepirata o tem, kdo je najboljši nogometaš na svetu: Lionel Messi ali Cristiano Ronaldo

Primerjava superzvezdnikov, ki sta dominirala v zadnjem desetletju, ostaja zelo priljubljena tema med navijači, podporniki enega oziroma drugega pa zelo težko najdejo skupni jezik. 

Profesorji belgijskem univerze KU Leuven so se tega večnega vprašanja lotili s pomočjo superračunalnika. V sodelovanju s strokovnjaki podjetja SciSports so pripravili formulo, s katero so izračunali, kdo je boljši nogometaš.

Znanstveni pristop ne dopušča individualnuih preferenc in subjektivnih argumentov, temveč se osredotoča le na neizbodbitna dejstva.

"Vrednost nogometaša se običajno določa s številom dosežnih golov in podaj. Gol je zelo redek pojav, glede na to, da je na tekmi približno 1600 potez. Naš model zajema vse - gole, podaje, strele, preigravanje, odvzete žoge, itd. Na podlagi tega izračunamo skupno vrednost," je pojasnil profesor Jesse Davis.

messi ronaldo | Avtor: Epa Epa

Raziskovalci so s formulo Valuing Actions by Estimating Probabilities (VAEP) analizrali podatke od začetka sezone 2013/2014 do konca sezone 2017/2018. Superačunalnik je na podlagi teh podatkov izračunal, da je Messi boljši od Ronalda.

Argentinec je dosegel VAEP oceno 1,21, medtem ko Ronaldo le 0,61. "V prvih nekaj sezonah sta Messi in Ronaldo zelo izenačena. Po sezoni 2015/2016 se je Argentinec začel oddaljevati. Messi dosega zadetka, a ima obenem tudi zelo visoko vrednost. Pri večini nogometašev gre za dva izključujoča pojava."

"Nekateri so deležni veliko akcije, vendar imajo manjši doprinos. Takšen je na primer Paul Pogba. Potem so nogometaši, ki niso veliko pri žogi, vendar odločajo tekme. To so na primer Harry Kane, Mohamed Salah in Ronaldo. Messi je v tem pogledu izjema. Veliko je pri žogi, obenem pa dosega gole," je pojasnil Tom Decroos, eden izmed študentov doktorskega študija, ki so sodelovali pri projektu.

Hazard | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Zanimivo je, da ima Eden Hazard, ki bo v prihajajoči sezoni igral za Real Madrid, zelo podobno oceno kot Ronaldo (0,64). Sodeč po tem naj bi bil Belgijec dobra alternativa za Portugalca, čeprav gre za dva različna nogometaša. "Ronaldo je klasičen strelec. Njegovo vrednost določajo dobri streli na gol. Hazard je bolj dejaven v igri. Njegovo vrednost tvorijo podaje, preigravanje in streli," pa je pojasnila Lotte Bransen.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.