Šport > Nogomet
640 ogledov

Švedski nogometaš neozdravljivo bolan: "Videl sem samo smrt"

Jesper Björkman Print Screen
Nekdanji švedski nogometaš se počasi privaja na novo realnost, potem ko so mu konec lanskega leta postavili zastrašujočo diagnozo, ob kateri se mu je podrl svet.

Komaj 29-letni branilec Jesper Björkman je za švedski Helsingborgs Dagblad prvič javno spregovoril o diagnozi amiotrofične lateralne skleroze (ALS).

Gre za redko degenerativno bolezen živčevja, za katero ni zdravila.

Bolniki od vzpostavitve diagnoze v povprečju živijo še tri do štiri leta, nekateri tudi več, saj je potek bolezni zaradi specifičnosti vsakega primera težko predvideti.

Björkmanove težave so se začele lani z neprijetnim občutkom šibkosti v levi roki, kar je sprva pripisal stari poškodbi ključnice.

Ker se stanje ni izboljšalo, je poiskal strokovno pomoč, zdravniki pa mu sprva zmotno diagnosticirali multifokalno motorično nevropatijo (MMN). Zdravljenje ni obrodilo sadov, zato je poiskal drugo mnenje in kmalu zatem prejel najhujšo novico v svojem življenju.

"Bilo je grozno. To me je povsem zlomilo. Veliko sem prejokal, nisem mogel razumeti, kako sem lahko na smrt bolan. Pred očmi sem imel samo smrt," je povedal za švedski medij.

Amiotrofična lateralna skleroza ali ALS je ena najbolj neizprosnih bolezni današnje dobe, človeku onemogoči sposobnost gibanja, hranjenja, komuniciranja in na koncu tudi dihanja.

Vir: Društvo distrofikov Slovenije

Po začetnem šoku, ki je trajal več mesecev, je strnil svoje moči in se odločil, da ne bo vrgel puške v koruzo. V bližnji prihodnosti se namerava poročiti s svojo izbranko, s katero načrtujeta tudi družino.

Jesper Björkman | Avtor: Print Screen Print Screen

"Obiskujem psihologa. Težko najdem besede, ko me ljudje vprašajo po počutju. Glede na vse se počutim relativno dobro. Sem pod nenehnim stresom. Kot da živim v nočni mori. Medtem poskušam živeti življenje. Rad bi izpolnil nekatere svoje sanje," je odločen 29-letnik, ki je v svoji karieri igral za švedske nižjeligaše Helsingborgs, Angelholms, Gefle, Eskilstuno in Akropolis.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.