Šport > Nogomet
48 ogledov

Svetovni prvaki dvignili še eno lovoriko

Lars Stindl EPA
Nogometaši Nemčije so zmagovalci pokala konfederacij 2017 v Rusiji.

Finale pokala konfederacij je dobila Nemčija. Za svetovne prvake Nemce je to prva zmaga v tem tekmovanju, kjer so s štirimi slavji najboljši Brazilci, poraženi finalist Čile pa je danes prav tako iskal prvo lovoriko na tem medcelinskem tekmovanju. Zanimivo je, da sta se ti ekipi že pomerili v predtekmovanju, v Kazanu je bilo 1:1.

V ogrevanju pred večernim finalom so se v Moskvi popoldne pomerili poraženci polfinala. Portugalska, tokrat brez prvega zvezdnika Cristiana Ronalda, je osvojila končno tretje mesto, potem ko je ugnala Mehiko z 2:1 (0:0, 1:1). Mehičani so dobro začeli, Andreju Silvi je mehiški vratar Guillermo Ochoa v prvem delu ubranil strel z bele točke, prvaki Srednje in Severne Amerike ter Karibov pa so nato v obračunu z evropskimi tudi povedli; zadel je kar Portugalec Luis Neto, ki je žogo po podaji Javierja Hernandeza poslal v svoj gol. A zadnjo besedo so imeli Portugalci, najprej je že v sodnikovem dodatku izenačil Pepe, potem pa je v podaljšku, kjer sta obe ekipi dobili po en rdeč karton, zadel še Adrien Silva, ko je drugo portugalsko enajstmetrovko na tekmi izvedel bolje in poskrbel za končnih 2:1.

V St. Peterburgu pa je bil začetek povsem čilski. Južnoameriški prvaki, ki so do finala prišli samozavestno po dobrem izvajanju strelov z bele točke (3:0) proti Portugalski v polfinalu, so imeli prvih 20 minut izrazito premoč.

Vratar Nemčije Marc-Andre ter Stegen je imel polne roke dela, akcije pred njegovim golom so se kar vrstile. A ne Charles Araguiz v peti minuti po obranjenem strelu Artura Vidala, ne Eduardo Vargas v 13. in ne Mauricio Isla iz bližine v 18. minuti niso znali premagati vratarja zelo pomlajene nemške zasedbe. V 20. minuti je nato Vidal močno meril od daleč, ter Stegen je žogo le odbil, do nje je prišel Alexis Sanchez, ki pa tudi ni zadel.

Kazen je prišla takoj zatem; v obrambi je Marcelo Diaz izgubil žogo, tik pred kazenskim prostorom jo je izmaknil Timo Werner in v ogenj s podajo v sredino nesebično poslal Larsa Stindla, ki mu ni bilo težko matirati Claudia Brava.

Šokanten gol je potolkel Čile, Nemci pa so prevzeli pobudo. Ob koncu prvega dela so oni narekovali ritem, a so bili podobno neučinkoviti kot na začetku Čile. Najlepši priložnosti sta tik pred odmorom zapravila kapetan Julian Draxler in junak polfinala z Mehiko, strelec dveh zadetkov v dveh minutah, Leon Goretzka.

Nadaljevanje ni bilo več tako poletno. Čile je skušal na vsak način priti do izenačenja, Nemčija pa je spretno branila minimalno prednost in čakala na priložnosti v protinapadih. V 55. minuti je tako nevarno zapretil Draxler, Čile pa je imel prvo večjo priložnost v 71. minuti, a je Sanchez slabo končal akcijo s strelom s kakšnih 14 metrov. Le nekaj minut pozneje je bil nevaren še Vargas, ter Stegen pa je bil zbran.

Najlepšo priložnost pa je imel Čile v 85. minuti. Rezervista Edson Puch in Angelo Sagal, v igro sta vstopila le nekaj minut prej, sta zrežirala lepo akcijo; prvi je še ujel žogo na črti pred ter Stegnom in jo poslal nazaj v kazenski prostor, kjer je imel drugi dovolj prostora za strel s kakšnih petih metrov, a je zgrešil. Zadnje upanje je bil prosti strel Sancheza že globoko v sodnikovem dodatku, toda sicer dober strel je ter Stegen ubranil in nemško slavje se je lahko začelo.

Nagrado na najboljšega vratarja na turnirju je dobil Bravo, najboljši strelec je bil Nemec Werner, ki sta mu v izenačeni konkurenci v lastni ekipi do zmage ob treh golih pomagali še dve podaji. Najboljši igralec pokala konfederacij pa je postal kapetan zmagovite ekipe Draxler.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.