Šport > Nogomet
19 ogledov

Švica nosilka na SP, Italijani izpadli iz prvega bobna

Švica Slovenija kvalifikacije za SP 2014 Stade de Suisse Bern Schär Schaer EPA
Švicarska nogometna reprezentanca bo na žrebu skupinskega dela svetovnega prvenstva v Braziliji uvrščena med nosilce. Slovenska reprezentanca 30. na lestvici Fife.

Na najnovejši jakostni lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) je Švica po zmagah nad Albanijo in Slovenijo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014 v Braziliji namreč skočila na sedmo mesto.

Oktobrska lestvica bo po odločitvi Fife tudi določila nosilce na žrebu za mundial, to vlogo bo poleg gostiteljice Brazilije opravljalo še sedem najboljših ekip sveta, med katerimi pa ne bo Italije.

Francozi grozijo Hrvatom in Portugalcem

Švici bodo v prvem bobnu družbo delale še Španija, Argentina, Nemčija, Kolumbija in Belgija. Med nosilci bo tudi Urugvaj, če bodo sinjemodri pričakovano premagali Jordanijo v dodatnih kvalifikacijah.

Če Južnoameričanom ne bo uspelo, jih bo v prvem bobnu zamenjala Nizozemska, ki je skupaj z azzurri osma na lestvici Fife. Vlogo nosilcev bodo v evropskih dodatnih kvalifikacijah opravljale Portugalska, Grčija, Hrvaška in Ukrajina, medtem ko bodo v drugem bobnu na nasprotnika čakale Francija, Islandija, Švedska in Romunija.

Švici olajšana pot med nosilce

Fifa je že prej določila, da bo Brazilija in še sedem najboljših reprezentanc z oktobrske lestvice na žrebu v luksuznem letovišču Costa da Sauipe, ki bo na sporedu 6. decembra, v prvem bobnu. Preostale bobne bo Fifa določila "po geografskih in športnih merilih", so sporočili iz Berna.

Švica je iz skupine s Slovenijo, Islandijo, Norveško, Albanijo in Ciprom izšla brez poraza in si tako zagotovila vlogo nosilca, pojavljajo pa se že namigovanja, da so rojaki predsednika Fife Seppa Blatterja po zaslugi zapletenega sistema za izračun lestvice veliko prelahko prišli v prvi boben.

Pritožba Francozov neuspešna

Francozi so se že pred zadnjo tekmo kvalifikacij pritožili zaradi domnevno nepoštenega izračuna (v skupini I so ekipe odigrale dve tekmi manj), in čeprav je Fifa priznala, da so jih iz vrst galskih petelinov res kontaktirali, so jim zgolj prijazno odvrnili, da pravil ni mogoče spreminjati. Francozi bodo na nasprotnika v dodatnih kvalifikacijah tako čakali v drugem bobnu.

Med prvo petdeseterico sta na najnovejši lestvici Fife zgolj dve azijski reprezentanci, Japonska (44. mesto) in Iran (49.), najboljši Afričani pa so nogometaši Slonokoščene obale (17.). Slovenija je na najnovejši lestvici izgubila eno mesto in je trenutno 30. reprezentanca sveta. 

Največji skok so dosegli Švicarji, ki so pridobili sedem mest. Sedem mest so napredovali tudi Angleži; zdaj so na desetem mestu. Štiri mesta je izgubila Italija, ki je zdaj osma, Hrvaška pa je po dveh zaporednih porazih z desetega zdrsnila na 18. mesto.

Lestvica Fife (oktober 2013):

1. (1) Španija 1.513 točk
2. (3) Nemčija 1.311
3. (2) Argentina 1.266 
4. (5) Kolumbija 1.178 
5. (6) Belgija 1.175
6. (7) Urugvaj 1.164
7. (14) Švica 1.138
8. (9) Nizozemska 1.136
. Italija 1.136 
10. (17) Anglija 1.080
...
30. (29) Slovenija 752 
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.