Šport > Nogomet
19 ogledov

Tahitijci navdušili: zabili gol, zaveslali in dobili šestico

Ujah Tehau Valler Tahiti Nigerija Belo Horizonte pokal konfederacij
1/14
EPA
Navijači v Belo Horizonteju so na zadnji tekmi prvega kroga pokala konfederacij navdušeno proslavljali zadetek Tahitija, ki je kljub visokemu porazu proti Nigeriji osvojil srca ljubiteljev nogometa po svetu (1:6). Nigerijci so že manj kot pol ure igre povedli s tremi goli naskoka, nato pa v drugem polčasu dobili zgodovinski prvi tahitijski gol na velikih tekmovanjih.

Nigerija je že v prvih minutah tekme proti Tahitiju na stadionu Mineirão v Belo Horizonteju izkoristila nekaj osnovnošolskih napak prvakov Oceanije in povedla s 3:0, amaterska ekipa otočanov pa se je na svoji prvi tekmi na velikih tekmovanjih v drugem polčasu vseeno razveselila tudi svojega prvega gola.  

Tahiti, ki je igral le z enim profesionalcem, je na zadnji tekmi skupine B začel katastrofalno in dobil nesrečen prvi gol, ko je žoga zadela sodnika in padla na nogo Uwe Echiéjiléja, slednji pa je vodilni zadetek zabil tudi po zaslugih dveh odbojev že v peti minuti.

Nigerija je po sprehodu Nnamdija Oduamadija povedla že z 2:0, vratar Xavier Samin pa je po podaji iz kota izpustil žogo in Afričanom pripravil še tretji gol že pred iztekom prvih tridesetih minut.

Tehau navdušil občinstvo

Okrog 20.000 navijačev, večinoma domačinov, je ves čas glasno vzpodbujalo otočane, pravi izbruh navdušenja pa je Tahiti zbranim gledalcem na Mineirãu pripravil v 54. minuti, ko je po podaji iz kota najvišje skakal Jonathan Tehau, ki je z glavo zabil zgodovinski zadetek in začel veliko slavje.

To je prebudilo Nigerijce, ki so do konca tekme zabili še trikrat, enkrat pa je lastno mrežo zatresel tudi edini tahitijski strelec Tehau. Oduamadi je svoj hat-trick zaključil v 76. minuti, končni rezultat pa je deset minut pred koncem s svojim drugim zadetkom postavil Echiéjilé.

Pokal konfederacij, prvi krog:

Skupina A

Brazilija : Japonska 3:0 (1:0)
Neymar (3), Paulinho (48), Jô (90)

Mehika : Italija 1:2 (1:1)
Hernández (34/11-m); Pirlo (27), Balotelli (78)

 

 

 

 

 

 Skupina B

Španija : Urugvaj 2:1 (2:0)
Pedro (20), Soldado (32); Suárez (88)

Tahiti : Nigerija 1:6 (0:3)
J. Tehau (54); Echiéjilé (5, 80), Oduamadi (10, 26, 76), J. Tehau (69/a.g.) 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.