Šport > Nogomet
8 ogledov

Tako je prepričal državne zveze

aleksander čeferin Profimedias
Evropska nogometna zveza (Uefa) bo v sredo v Atenah predvidoma že dopoldne dobila novega predsednika. Prvi favorit je predsednik NZS Aleksander Čeferin.

"Izgleda dobro. Ampak nihče še ni zmagal pred volitvami. Moramo počakati do jutri. Dvaintrideset držav je javno izrazilo podporo, ne vidim racionalnega razloga, zakaj bi to naredili, če ne bi tako razmišljali," je na druženju s slovenskimi novinarji v Atenah dan pred izrednim volilnim kongresom povedal Čeferin.

Na vprašanje, s čim je najbolj prepričal nacionalne zveze, članic Uefe je 55, te bodo tudi volile novega predsednika, je odvrnil: "Predvsem je izjemno primeren trenutek za spremembe. Če ne bi bilo takšne situacije, kot je bila s Fifo in tako naprej, mislim, da iz majhnih držav nihče ne bi imel možnosti priti blizu. Ne delam si utvar, da gre samo zame. Gre za to, da so ljudje naveličani nekih zadev, ki se vlečejo predolgo, in želijo nov obraz, novo idejo. Po mojem je to eden večjih razlogov za takšno podporo."

Prvi mož NZS kljub kandidiranju za eno najmočnejših funkcij v športu deluje mirno, nič kaj živčno. "Res je tako. Danes še nisem nič živčen. Mogoče bom jutri. Sem še sam malce presenečen nad sabo. Razen tega pa, kar sem naredil, sem naredil. Mogoče je težko biti živčen tudi zaradi tega, ker sem utrujen. Češ, saj je vseeno, samo da se naspim. Dejansko sem sam nad sabo presenečen," je povedal Čeferin, ki je še danes imel sestanke, med drugim z Armenci, Avstrijci in Irci.

Nemce zmotil Platini

Nekatere, predvsem Nemce, je zmotila odločitev Fifine etične komisije, da se bo kongresa lahko udeležil tudi suspendirani nekdanji predsednik Uefe Francoz Michel Platini. "To je bila odločitev etične komisije. Očitno oni menijo, da to ni v nasprotju s kaznijo, ki mu je bila izrečena. Jaz kot pravnik pa spoštujem odločitev etične komisije," je poudaril 48-letni odvetnik iz Grosupljega.

Dodal je, da pričakuje, da Platini ne bo govoril o volitvah. "In bi bilo prav, da ne bi govoril o volitvah. On se v to ne sme vmešavati. To je moje stališče. Mislim, da je dovolj pameten, da niti z besedico ne bo omenil volitev, saj bi bilo to slabo za organizacijo," je še povedal Čeferin in se ozrl tudi na to, da je van Praag v zadnjem obdobju udrihal tudi čez kaznovana Platinija in nekdanjega predsednika Fife Seppa Blatterja.

''Blatter je veliko naredil za svetovni nogomet''

"Najlažje je udrihati, ko ljudje padejo. Prej so 20 let sedeli v istih sobah, dvigovali roke. V trenutku, ko nekdo izgubi položaj, pa se najde ogromno ljudi, ki potem odprejo usta in napadajo. To ni moj način. Še vedno pravim, da je bil Platini zelo dober predsednik Uefe in Blatter je veliko naredil za svetovni nogomet. Kaj pa se je zgodilo po tem, o tem pa odločajo sodišča in drugi organi. V to se ne mislim vmešavati. Če bodo dokončno odločili, da je to utemeljeno, potem sledijo ustrezne sankcije," je zaključil Čeferin.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.