Šport > Nogomet
147 ogledov

Takšen je odziv zvez v ekipnih športih na koronavirus

Darko Mišić Profimedia
Vse zveze so po usklajevanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) pripravile obsežne zdravstvene protokole.

NOGOMET

- Nogometna zveza Slovenije (NZS) je državno prvenstvo v članski kategoriji začela 22. avgusta.

- Tudi nekatere mednarodne tekme so se začele v drugi polovici avgusta, s 3. septembrom se je začela še liga narodov. So pa po navodilih Mednarodne nogometne zveze (Fife) trenutno dovoljene reprezentančne tekme le v Evropi.

- NZS je izdelala obsežen protokol zdravstvenih in varnostnih ukrepov za zajezitev epidemije, ki so omogočile zaključek prejšnje sezone kot edini ekipni panogi pri nas. V domačem nogometnem prvenstvu ob teh navodilih veljajo več ali manj ista pravila kot za druge državljane. Pri reprezentančnih tekmah je izjema pri potovanjih za nogometaše, da sploh lahko pridejo na zbor oziroma se vrnejo v klube.

- Nogomet je edini ekipni šport pri nas, ki izvaja testiranja na novi koronavirus, ki v evropskih tekmovanjih potekajo pred vsakim krogom.

- Tekme potekajo z gledalci na domači ravni, število je omejeno v skladu z omejitvami NIJZ, klubi pa se lahko odločijo tudi za tekme s praznimi tribunami. Na reprezentančni ravni so tekme brez gledalcev. Prav slednje, torej tekme brez gledalcev, najbolj moti tako vodstvo zveze kot tudi navijače.

NK Maribor Coleraine | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

 

KOŠARKA

- Državno prvenstvo v 1. SKL, 2. SKL in 3. SKL za moške ter 1. SKL za ženske se bo začelo 26. septembra. Še pred tem je, kot uvod v novo sezono na praznik slovenske košarke, 17. septembra, sporedu tekma superpokala med Cedevito Olimpijo in Koprom Primorsko.

- Mednarodna košarkarska organizacija (Fiba) je v teh dneh sporočila, da bo s svojimi klubskimi tekmovanji začela decembra oziroma v začetku januarja prihodnje leto. Ulebova tekmovanja, evroliga in evropski pokal, naj bi se predvidoma začela konec septembra oziroma v začetku oktobra. Za zdaj ni jasen datum začetka regionalne lige Aba.

- Košarkarska zveza Slovenije je za izvedbo tekem in dogodkov pripravila higienska priporočila in podrobne protokole, klubi so jih prejeli 24. avgusta.

- Testiranja niso obvezna in jih KZS ne pogojuje za nastop v državnem prvenstvu.

- KZS je ocenila sodelovanje z NIJZ pri pripravi ukrepov za dobre.

liga ABA žoga | Avtor: Reševalni pas/Twitter Prizor z ogrevanja pred tekmo lige ABA. Reševalni pas/Twitter

 

ROKOMET

- Rokometna zveza Slovenije (RZS) bo v tem tednu začela s tekmami državnega prvenstva v konkurenci članic in članov, večina tekem uvodnega kroga pa bo v soboto, 5. septembra. Mednarodne tekme se bodo začele naslednji teden.

- Celoten protokol in pogoje tekem narekuje NIJZ. Na tem temelju je RZS klubom pripravila krajša navodila za preventivno ravnanje na treningih in tekmah. Edino navodilo RZS v primeru neljubega dogodka je, da mora biti, v kolikor je karantena odrejena za celotno ekipo enega izmed moštev, tekma, ki je odpadla iz tega razloga, odigrana v prvem razpoložljivem terminu po petih dnevih od konca karantene.

- RZS zaradi visokih stroškov testiranja ne bo izvajala.

- V RZS si najbolj želijo, da bi bili stroški testiranj bistveno nižji, klubi pa bodo, odvisno od pogojev v dvoranah in določil NIJZ, odločali, kako bo z gledalci na tekmah.

RK Gorenje Velenje | Avtor: Profimedia Profimedia

 

ODBOJKA

- Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) bo začelo državno prvenstvo v soboto, 19. septembra.

- Na mednarodni ravni bodo s kvalifikacijami za ligo prvakov prve nastopile kamniške odbojkarice med 22. in 24. septembrom.

- Zaenkrat je jasno, da bodo na tekmah lahko prisotni gledalci, seveda v skladu s priporočili NIJZ, OZS klubov pri tem ne bo omejevala.

- OZS nima finančnih sredstev za testiranja. Če se bo pri kakšnem igralcu pokazalo, da je okužen z novim koronavirusom, bo morala v karanteno vsa ekipa, tekme pa bodo prestavljene. Igralci in igralke klubov, ki bodo igrali na enem izmed treh evropskih pokalov, se bodo za razliko od domačih tekmovanj morali testirati.

- OZS zanima, kaj pomeni izjema pri 14 dnevi karanteni za poklicne športnike. Problem je pri igralkah U-17, ki bi morale nastopiti na evropskem prvenstvu v Črni Gori, saj še niso poklicne športnice, da bi zanje veljala izjema. Če bi morale v karanteno, bi s podrl celoten sistem. Vprašanje so posredovali na več naslovov, a zaenkrat odgovora niso dobili.

Nova KBM Branik : Calcit Volley | Avtor: Klemen Brumec Klemen Brumec

 

HOKEJ NA LEDU

- Hokejske zveza Slovenije (HZS) je začetek DP v članski kategoriji predvidela 22. septembra, medtem ko je pokal Slovenije 2020 načrtovan med 16. in 19. septembrom v Hali Tivoli.

- V članski kategoriji se bodo mednarodna tekmovanja, torej alpska hokejska liga, predvidoma začela 3. oktobra. ICE HL liga v mlajših kategorijah (na začetku samo z avstrijskimi klubi) pa se bo pričela 12. septembra.

- Na HZS so pripravili podrobna navodila in pravilnik za igralce in vse ostale, ki so sodelujejo pri organizaciji in izvedbi hokejske tekme. Dokument v najboljši možni meri upošteva priporočila in pravila NIJZ.

- Testiranj ne bo, v državnem prvenstvu in ligi ICE HL se bo igralcem merila zgolj telesna temperatura.

- Tekme z gledalci so odvisne od dovoljenja NIJZ.

- V HZS pogrešajo predvsem, da ni enotnih pravil za šport. Obrnili so se na NIJZ in jih prosili za informacije glede pogojev za začetek tekmovanja. Tam so jih napotili na MNZ. HZS je pisala tudi na ministrstvo za notranje zadeve, a še do danes ni dobila odgovora. Najbolj HZS moti, da nimajo konkretnega sogovornika, ki bi razložil, kaj je obvezno, kaj je priporočljivo in kaj ni potrebno. Odgovor, ki so ga prejeli od NIJZ, pa ni vseboval nobenih kontaktnih podatkov, kjer bi lahko dobili dodatna pojasnila.

Acroni Jesenice SŽ Olimpija | Avtor: Facebook Facebook

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice