Šport > Nogomet
12569 ogledov

Takšen talent morda enkrat na 20 let: "Mnogi ga primerjajo s Hålandom"

Benjamin Šeško, Elvis Bašanović osebni arhiv Benjamin Šeško in Elvis Bašanović
Mladi Slovenec sodi med največje nogometne talente na svetu.

Še ne 18-letni Benjamin Šeško je konec minulega tedna dosegel edini zadetek na tekmi 2. avstrijske lige med Wacker Innsbruckom in Lieferingom. Slednji, gre sicer za klub, kjer se kalijo mladi nogometaši serijskega avstrijskega prvaka Red Bull Salzburga, je po 18. odigranih kolih drugi na lestvici. Mladi Slovenec je v tej sezoni, gre že za njegovo drugo v članski konkurenci, dosegel šest zadetkov.

"Benjamin se odlično razvija, vse gre po načrtu. Mislim, da smo se dobro odločili pri izbiri kluba. Je še zelo mlad, ampak je na pravi poti," je dejal njegov zastopnik Elvis Bašanović.

Ta je pojasnil, zakaj je nogometaš iz Radeč po Krškem in Domžalah končal ravno pri Red Bull Salzburgu: "Za Salzburg smo se odločili, ker je to za mlade igralce eden najboljših klubov na svetu. Ko so nam predstavili njegovo individualno analizo in njegov individualni projekt razvoja, je bila odločitev enostavna. Bili so najboljši za njegov razvoj."

Benjamin Šeško | Avtor: Profimedia Profimedia

V zadnjih sezonah je Salzburg na plano potisnil kar nekaj kakovostnih igralcev, izstopa trenutni član dortmundske Borussie Erling Braut Håland. "Veljajo za klub, ki najde največje talente na svetu, ob tem pa imajo platformo in znanje, kako iz njih narediti igralce za vrhunski nivo. Ta prestop v članski nogomet je sicer zelo težek, oni pa imajo z Lieferingom določeno prednost. Ti mladi talenti tako že zelo zgodaj igrajo članski nogomet. Druga avstrijska liga je zelo kakovostna, za mladeniče je izziv, a hkrat tudi priložnost, da se dokažejo med člani."

Benjamina Šeška so pri uglednem Guardianu lani uvrstili med 60 najbolj nadarjenih mladeničev na svetu. "Za komaj 16-letnika so Avstrijci plačali 2,5 milijona evrov, a so vedeli, kaj bodo dobili. Kljub višini 194 cm (enako kot Haaland) je hiter in tehnično tako dober, da lahko povzroča težave vsakemu branilcu. Hkrati je zelo mobilen in dinamičen, pogosto se pomika nazaj in tudi pritiska na nasprotnikovo obrambo, ko njegova ekipa nima žoge v posesti. Šeško je bil član ekipe, ki je lani prišla do polfinala mladinske Lige prvakov. Igral je tudi s tri leta starejšimi nogometaši in dosegel tri gole," je za Guardian zapisal priznani hrvaški novinar Aleksander Holiga. 

In če bi naredili primerjavo druge avstrijske lige s slovenskimi tekmovanji? "Mislim, da bi Liefering lahko igral v najmočnejši slovenski ligi," meni Bašanović.

Kateri so bili ostali klubi, ki so se zanimali za mladega napadalca? V preteklosti so se sicer omenjali tudi Manchester City, Borussia Dortmund, Juventus, Ajax... "Šlo je za velika imena. Ne bi pa preveč govoril o teh klubih, nekateri so bili na koncu razočarani. Šlo je za kar nekaj klubov, ki so večji kot Salzburg, a enostavno se nam je ta zdel najboljša izbira za Benjaminov razvoj."

Velikani sicer še naprej spremljajo Šeška. Ta ima z Red Bullom sklenjeno pogodbo do konca sezone 2022/23. "Vsi najboljši svetovni klubi spremljajo igralce Red Bulla, Benjamin pa je v svojem letniku eden najbolj perspektivnih fantov. Razumljivo je, da ga največji klubi še naprej spremljajo."

O številki 2,5 milijona evrov, toliko naj bi Salzburg odštel Domžalam, Bašanović podrobneje ni želel govoriti, saj gre po njegovem mnenju predvsem za stvar med obema vpletenima kluboma. "Šlo je vsekakor za visok transfer, primeren talentu in kakovosti igralca. Salzburg je tudi s ceno pokazal resnost, ključna zadeva pa je bil vseeno njihov individualni pristop. Oni so za Benjamina pripravili podrobno analizo, njegove karakteristike primerjali s filozofijo kluba, pokazali, zakaj paše v njihov kontekst, konkretno pojasnili naslednje korake... Dejansko so bili v tem daleč, daleč najboljši. Pogovarjali smo se tudi z večjimi klubi, a nihče ni tako dobro analiziral Benjamina in tako dobro predstavil njegov individualni projekt. To je bila ključna točka za odločitev. Pri drugih tega nismo videli."

Benjamin Šeško | Avtor: dsc-photo.at/Daniel Schönherr dsc-photo.at/Daniel Schönherr

Kaj mladega napadalca sicer dela drugačnega od vrstnikov? "Ima fantastične fizične predispozicije. Res fantastične. Mislim, da je po meritvah ena najhitrejših, morda celo najhitrejša 'devetka' v evropskem članskem nogometu. Hkrati je visok 1.95 metra, tehnično je zelo dobro podkovan, premore odlično koordinacijo in je odličen v realizaciji, kar pa je izjemno pomembno, pa je tudi odličen karakter. Je zelo delaven, skromen ter prijeten fant."

Zanimala nas je še primerjava s trenutnimi napadalci. Komu je Šeško po igri najbolj podoben? "Rekel bi, da je Benjamin pač Benjamin Šeško. Je drugačen. Mnogi ga sicer primerjajo s Hålandom, vendar sam menim, da gre za različna tipa igralcev. Sta podobna po fizični konstrukciji, hitrosti, vseeno pa se razlikujeta. Benjamin je bolj 'team player', mogoče tehnično tudi boljše podkovan, Håland pa je morda v pozitivnem smislu nekoliko bolj 'divji' s svojo energijo. Takšne nima nihče. Benjamina ne bi primerjal z drugimi, ima svojo pot, svoj razvoj. Mislim, da je prav, da ostane skromen, deloven fant in da gre korak po korak naprej v svoji karieri. Ne bi mu želel ustvarjati nekega dodatnega pritiska, vseeno gre za mladega fanta, še veliko je pred njim. Treba je delati."

"Šeško je vsekakor izjemen potencial, kar je hitro spoznala vsa Evropa, zato se je zanj kmalu ogrel tudi Salzburg, ki je eden največjih in najboljših proizvajalcev kvalitetnih igralcev v zadnjih letih. Je pa Benjamin tudi pravi karakter v smislu treniranja in zmagovanja, tako da verjamem, da je pred njim svetla prihodnost," nam je dejal nekdanji trener prvoligašev Krško in Celje Tomaž Petrovič, ki je v izbrani vrsti do 17 let vodil tudi Šeška.

V slovenski nogometni stroki sicer prevladuje mnenje, da se tako nadarjen nogometaš ne pojavlja pogosto. S tem se Bašanovič strinja: "Mirno lahko rečem, da gre za enega največjih talentov v Sloveniji v zadnjih 20 letih. Res pa je, da zelo pomembno, kako se bo razvijal naprej. Pomembno je, da on ob tem procesu uživa, da je srečen, nasmejan, ker iz tega prihaja do sproščenosti in kreativnosti, ki sta pomembni, če želimo izvleči optimum iz igralca."

"Kot agent skušam pritiske nanj in pričakovanja drugih čim bolj zmanjšati. Ves ta talent, znanje in na koncu koncev tudi prepoznavnost za njegova leta, so sicer nek pritisk, a se z njim zaenkrat dobro sooča. Vedno pravim, da gre za mladega fanta in da je treba umiriti žogo. Korak za korakom in naj uživa v tem razvoju. Je v dobrem klubu, ima vrhunske pogoje, pomembno pa je, da z nasmeškom počne to, kar ima najraje. Da ni vse nagnjeno k rezultatu, ampak je prisoten tudi užitek, veselje. To je pravi način."

Benjamin Šeško | Avtor: Profimedia Profimedia

Se na splošno v mlajših selekcijah prehitro zahteva dober rezultat? "Sam sem pristaš tega, da bi vse skupaj moralo biti na splošno, morda bo zvenelo čudno, nekoliko manj resno. To ne mislim v smislu profesionalnosti. Mislim, da bi se moralo več uživati v igri, biti bolj sproščen, da bi moral biti poudarek še bolj na razvoju teh fantov. Cilj je na koncu ta, da se jih nekaj razvije za nek dober nivo nogometa, da pa drugi fantje uživajo v tem procesu. Ker če se preveč igra na rezultat, je to lahko problem, ki zavira razvoj fantov. To ničemur ne služi."

"Veliko krat opažam na igriščih preveč živčnosti, strahu in spodbujanja k obrambnemu nogometu s spodbujanjem agresivnosti, defenzive, duela, destrukcije v igri. Razumem, da je vse to tudi del nogometne igre, a mislim, da bi v Sloveniji morali stremeti predvsem k atraktivni in odprti igri, igranju 1:1, igri v kateri bomo dosegali veliko zadetkov, tudi za ceno veliko prejetih zadetkov, saj smo lahko zanimivi le kot mlada in atraktivna liga. Nihče od tujih oglednikov in direktorjev si ne želi priti v Slovenijo in gledati taktičnega nadigravanja in tega, kdo bo boljši v defenzivni postavitvi. Stremeti moramo k atraktivnem, ofenzivnem in igrivem nogometu. Kot sem omenil, vse je preveč resno, v resnici pa je kruta realnost, da ne moremo biti resna liga na evropskem nivoju, kljub temu, da se v nekaterih klubih precej dobro dela."

Benjamin Šeško Izjemen talent Šport 16-letni Slovenec za 2,5 milijona evrov odšel k tujemu velikanu

Šeško je sicer v zadnjih sezonah hitro zamenjal tri klube: Krško, Domžale, Red Bull Salzburg. "Mislim, da je bila to zdrava pot. Prihod v Domžale mu je veliko prinesel, ker je več kot leto živel v akademiji. Na nek način je doživel tujino v lastni državi. To mu ogromno pomagalo, tudi sam je to dejal ob prestopu v Salzburg. Vse mu je bilo že nekako znano, zato je bil zadnji korak precej lažji."

Benjamin Šeško | Avtor: Profimedia Profimedia

"V Domžalah imajo namreč akademijo, vsak od fantov ima svojo sobo, na razpolago imajo restavracijo, kjer se prehranjujejo, kar nekaj fantov živi skupaj v tej akademiji. Tam doživijo ta občutek akademije, tujine, vse je morda že nekoliko bolj profesionalno in ko narediš naslednji korak, je lažje. Če si navajen na to, da si vseskozi doma in ti po domače povedano 'starši vse prinesejo k riti', je odhod v tujino velik šok. Ko pa imaš, tako kot na primer Benjamin, drugačno izkušnjo že v Sloveniji, je to zelo dobrodošlo. Naredil si nek medkorak. Za nekatere stvari moraš poskrbeti sam, si samostojen, zraven ni staršev, to je en test zrelosti. Zaradi tega se je Benjamin lažje prilagodil na selitev k Salzburgu. Sicer je bil preskok ogromen, takoj je šel tudi v članski nogomet z Lieferingom. Ni enostavno, treba se je naučiti tudi novega jezika, po drugi strani pa so to sanje vsakega nogometaša. Če si to dovolj močno želiš, marsikaj lažje preneseš. Veliko je odvisno od karakterja."

Mladi Slovenec je februarja prvič zaigral tudi v dresu Red Bull Salzburga v najmočnejši avstrijski ligi. V igro je vstopil kot rezervist. "Ta debi je zelo pomemben  za Benjamina, za njegovo samozavest. Je tudi signal, da v klubu najn resno računajo Bil je zelo srečen. Na koncu koncev smo bili srečni in ponosni vsi, ki na kakršenkoli način delamo z njim. To je bila neka prelomnica, velik dosežek. Pomembno je hkrati, da to sprejme kot nekaj normalnega, vsakdanjega. Da se zave, da je to nagrada za dobro delo do zdaj, hkrati pa mora vedeti, da je še veliko treningov, odrekanj, ki so pred njim. Če bo nadaljeval tako kot doslej, me absolutno ni strah za njegovo prihodnost. Želimo si, da ostane zdrav."

Benjamin Šeško | Avtor: Profimedia Profimedia

Bi si Šeško ob vsem zgoraj povedanem in zapisanem že zaslužil poziv na evropsko prvenstvo do 21 let, kjer bo gostiteljica čez nekaj dni tudi Slovenija? "Na kratko, odločitev je takšna, mogoče sem pričakoval, da bo Benjamin glede na njegovo kakovost zraven, zato sem morda nekoliko razočaran. Ne bi pa želel, da to izpade kot kritika selektorja, saj Milenka Ačimovića izjemno spoštujem. Selektor je zato, da odloči, kaj in kako. Navsezadnje pa fantje potrebujejo od vseh nas predvsem spodbudo in pozitivno energijo, zato je prav, da jim vsem skupaj zaželimo srečo na tem velikem dogodku."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.