Šport > Nogomet
24 ogledov

Tan se ne zmeni za navijače: trener že zgodovina

Vincent Tan Cardiff City Southampton Premier League Anglija liga prvenstvo Reuters
Razvpiti spor med lastnikom Cardiff Cityja Vincentom Tanom in trenerjem premierligaškega kluba Malkyjem Mackayem se je v petek končal s pričakovanim epilogom.

Sedem mesecev po napredovanju v Premier League je škotski trener Malky Mackay že bivši. Kontroverzni lastnik Vincent Tan je v petek le zamahnil z že dalj časa naostreno sekiro in po grožnjah prek e-pošte, katerim se Mackay ni želel ukloniti, potegnil nepriljubljeno potezo, ki bo še bolj razhudila navijače Cardiff Cityja.

"Upravni odbor kluba pri Cardiff Cityju je Malkyja Mackaya razrešil dolžnosti. Novi trener prve ekipe se bo ekipi pridružil v primernem času," je na svoji spletni strani (www.cardiffcity.co.uk) zapisal velški klub.

Na ogled preveč umazanega perila

41-letni Mackay je po prihodu v klub junija 2011 v lanski sezoni končal njegovo 51-letno odsotnost med angleško elito, kamor se je tudi s slovenskim napadalcem Etienom Velikonjo klub uvrstil po prvem mestu v Championshipu (2. ligi). Škot je užival veliko spoštovanje med kolegi in navijači, ki so v zadnjih tednih protestirali proti lastniku, zaradi katerega tudi nosijo nove klubske brave in grb

"Preveč umazanega perila je bilo na ogled očem javnosti, ampak poudarjam, tega nisem storil jaz," je v izjavi sporočil Tan. "Jaz se namenoma nisem odzval na to in upal, da bi lahko klubu sodili glede na nogomet, raje kot na osebna prerekanja o tem, kdo je komu kaj rekel. Žal sem prišel do zaključka, da ni več pošteno do kluba, igralcev, navijačev in javnosti, da bi se te reči nadaljevale."

Dolga stagnacija in hiter vzpon

Cardiff je najelitnejšo otoško ligo zapustil leta 1962 in veliko časa preživel v tretjerazrednem in celo četrtorazrednem tekmovanju, nato pa se je pred 12 leti začel velik vzpon modrih "drozgov". Trener David Jones in nato Mackay sta Valižane ustalila v drugi ligi, po prihodu malezijskega mogotca Tana, ki ga je moč najti tudi na Forbesovi lestvici najbogatejših Zemljanov, pa se je začel naskok na prvo uvrstitev v Premier League.

Trener Cardiff Cityja, Malky Mackay. | Avtor: Reuters Reuters
Tan in Mackay sta lahko lani slavila uvrstitev v finalu ligaškega pokala, kjer je City klonil proti Liverpoolu po enajstmetrovkah, poraz v polfinalu play-offa za uvrstitev v Premier League proti West Ham Unitedu pa ni pokvaril načrtov, saj je naslednja sezona prinesla direktno uvrstitev med elito, kjer so tekmovanje tudi začeli s sanjsko domačo zmago nad Manchester Cityjem (3:2).

Namesto direktorja 23-letni sinov prijatelj

Odnos med Mackayem in Tanom je bil nevarno napet vse od začetka sezone, ko je Malezijec javno kritiziral okrog 40-milijonske okrepitve, ki niso prinesle želenega učinka. Poti nazaj ni bilo več, ko je Tan odpustil dolgoletnega Mackayevega sodelavca Iana Moodyja, športnega direktorja kluba, ki ga je zamenjal s 23-letnim prijateljem svojega sina, ki ni imel nikakršnih nogometnih izkušenj.

Še oktobra je Tan sicer trdil, da verjame v svojega trenerja, ki ga bo "podpiral še več let v prihodnje", toda nato je pred dnevi udarila zgodba, da je Mackayu poslal elektronsko sporočilo, v katerem mu je dal na izbiro odstop ali prisilni odhod iz kluba.

Trenerji "padajo" kot po tekočem traku

Mackay je preživel poraz v Liverpoolu (1:3) in zdelo se je, da se bo situacija umirila, toda po domačem debaklu proti Southamptonu (0:3) med tednom je prišla petkova novica o njegovem odhodu. Ekipo zapušča na 16. mestu Premier League, točko nad mesti, ki ob koncu sezone vodijo nazaj v Championship.

Škotski trener je že šesti trener, ki je v najelitnejši otoški ligi letos izgubil službo po Paolu Di Caniu (Sunderland), Ianu Hollowayu (Crystal Palace), Martinu Jolu (Fulham), Stevu Clarku (West Bromwich Albion) in Andréju Villasu-Boasu (Tottenham Hotspur).

Pred sobotno tekmo s Sunderlandom sta zgodnja favorita za prevzem prostega stolčka nekdanji angleški selektor Sven-Göran Eriksson in legenda Manchester Uniteda Ole Gunnar Solskjær. Tudi Mackay naj bi hitro našel novo službo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.