Šport > Nogomet
45 ogledov

Tavares odločil: krvavi derbi Mariboru

Tavres Zarifović Olimpija Maribor večni derbi
1/28
Jaka Dimc
Maribor je z golom Marcosa Tavaresa v 89. minuti dobil drugi ligaški derbi letošnje sezone (1:0). Obračun z Olimpijo Ljubljano je poleg nekaj neverjetnih obramb Aleksandra Šelige kljub vsemu minil v znamenju hudih neredov na tribuni z ljubljanskimi navijači. Olimpija je več kot en polčas igrala tudi brez izključenega Arisa Zarifovića.

Do sobote nepremagani gostujoči trener Andrej Razdrh je v postavo Olimpije Ljubljane ob odsotnosti kar nekaj standardnih nogometašev prvič v karieri uvrstil komaj 18-letnega vezista Nika Kapuna. Domači Maribor je pred velikim obračunom s Tottenhamom začel s preverjeno enajsterico.

Debitant Olimpije je v peti minuti tekme sprožil tudi prvi strel v okvir gola, a Jasmin Handanović ni imel nikakršnih težav. V veliko priložnost je Vicenteja v deveti minuti znova poslal mladi Kapun, ki se očitno ni ustrašil pomembnosti tekme, brazilski napadalec pa je sam pred Handanovićem reagiral slabo in sploh ni ustrelil.

Olimpija je še naprej prihajala do nevarnejših priložnosti, po eni izmed takšnih je v kazenski prostor prodrl Matic Fink in močno udaril, spet pa je bil na mestu Handanović. Kapetan zeleno-belih Aleksander Šeliga je bil prvič na resni preizkušnji v 13. minuti, ko je izpod prečke izbil močen strel Agima Ibraimija od daleč.

Vijoličasti so več kot očitno začeli prevzemati pobudo na sredini igrišča, kar jim je tri minute kasneje prineslo novo lepo priložnost. Robert Berić je podajo z leve strani preusmeril za las mimo daljše vratnice Šelige, ki je žogo le pospremil s pogledom.

Šeliga prebral namero Tavaresa

Prav Berić je bil v 22. minuti najbližje zadetku, ko je Šeliga uspel le odbiti podajo po prodoru Aleša Mejača, Berića pa sta na golovi črti družno ustavila in v gol-avt žogo izbila Antonio Delamea Mlinar in Aris Zarifović, medtem ko je napadalec Maribora ob glasnih protestih domače klopi končal v mreži.

Popolna prevlada domačih se je nadaljevala in v 29. minuti je z izvrstno diagonalno podajo Mezgo našel Goran Cvijanović, hrvaškega vezista s slovenskim potnim listom pa je pred Šeligo podrl Zarifović in dobil direktni rdeči karton. Slavje kljub vsemu ni bilo popolno za domače, saj je Šeliga v dvoboju kapetanov z izvrstno obrambo ubranil enajstmetrovko Marcosu Tavaresu.

navijač Green Dragons FInk Maribor Olimpija Ljubljana večni derbi Prva liga | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Navijač potreboval zdravniško pomoč

Že dolgo ne tako številčni navijači Olimpije so pokvarili sicer odlično navijaško vzdušje z nenehnim metanjim pirotehničnih sredstev na igrišče, posebne enote policije pa so njihov sektor obkolile v 34. minuti, ko je eden izmed navijačev padel prek ograje, na pomoč pa mu je priskočila zdravniška služba.

Berić je v 39. minuti priboril prosti strel na idealnem mestu za strel levičarja Ibraimija, poskus makedonskega reprezentanta pa je ob letečem Šeligi za malo zgrešil zgornji kot južnega gola. Berić je pet minut pred koncem polčasa padel v kazenskem prostoru pod startom Kapuna, Damir Skomina pa tokrat ni pokazal na belo točko.

Incidenti med polčasom

Vroče je bilo tudi med polčasom, ko je kmalu po odhodu nogometašev v slačilnice celotno igrišče pretekel navijač Maribora in neoviran med ljubljanske pristaše vrgel baklo. Navijači Olimpije so odgovorili z metanjem pirotehnike in ruvanjem stolov, ki so leteli v policiste. Ti so nato začeli prazniti severno tribuno in se medtem spustili v odprt spopad z navijači, ki so po dolgem pretepanju le začeli zapuščati tribuno.

Drugi polčas se je z manjšo zamudo le pričel. Aleksander Rajčević je v 48. minuti dodobra pretegnil Šeligo, ki je bil spet na mestu in izbil žogo v kot. Nekdanji reprezentant je z novo izjemno obrambo nekako uspel zadržati izid pri 0:0, ko je Berić v 54. minuti ustrelil z glavo, ljubljanski čuvaj mreže pa je z zadnjimi močmi ubranil njegov strel.

Šeliga kot Superman

Olimpija je zaostanku spet srečno ušla že v naslednjem napadu, ko je strel Dejana Mezge po odboju le za las zgrešil vrata. Šeliga je uspel ubraniti tudi poskus Ibraimija, ki je lepo prodrl v kazenski prostor in poskusil s strelom na njegovo bližnjo vratnico. Igra na zelenici je nato povsem zbledela, kot tudi vzdušje, saj so se Viole zavile v 15-minutni protestni molk, ki mu je sledila "bakljada".

Tavares Milec Maribor Olimpija Ljubljana večni derbi Prva liga | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Po lepi dvojni podaji s Tavaresom je bil Cvijanović v 64. minuti naslednji, ki je z roba kazenskega prostora za las zgrešil zadetek za vodstvo Maribora. Šeliga je bil v naslednjih dveh minutah spet na mestu, medtem ko so člani Viol, očitno kot protest proti pregonu navijačev Olimpije, v večini začeli zapuščati svoj sektor.

Mariborčani so v 72. minuti izpeljali izvrsten protinapad, po katerem je sam pred Šeligo ostal Ibraimi, ki je vratarja že uspel premagati, žogo pa je z golove črte izbil Delamea Mlinar.

Rezervist Anže Zorc bi v 77. minuti nato iz praktično ničesar kmalu postal instantni heroj Ljubljančanov, saj je moral Handanović njegov nevaren strel z roba kazenskega prostora z zadnjimi močmi odbiti v kot.

Tavares le zatresel uročeno mrežo

Severni gol Olimpije je bil več kot očitno začaran, saj je Berić v 78. minuti spet prišel do izjemne priložnosti in zadel le vratnico, po odboju pa je Šeliga s svoje najboljše prijateljice izbil še poizkus Tavaresa. Šeliga je najboljše prihranil za zaključek in tri minute pred koncem rednega dela v situaciji ena na ena ustavil še rezervista Alena Ploja.

Ljubljanski vratar je minuto kasneje s konicami prstov v kot preusmeril še en odbit strel Tavaresa, nič pa ni mogel storiti po podaji, ki je sledila. Povsem sam je v sredini ostal prav Tavares in končno le zatresel mrežo gostov in začel delirij na domačih tribunah.

Milanič: "Povsem zaslužena zmaga"

"Moram čestitati Mariboru in kolegu Milaniču za zasluženo zmago. V polju so bili veliko boljši, nas je malce presekala izključitev. Maribor je dovolj kvalitetna ekipa, da jim je z igralcem manj do 90 minute zelo težko parirati. Žal mi je, da v polju nismo zmogli odgovoriti. Na koncu smo se fantastično branili z veliko sreče in fantastičnim vratarjem. Skoraj bi se nam posrečilo, na koncu pa smo po napaki prejeli gol. Bili smo blizu, po eni strani pa tudi zelo daleč," je po tekmi dejal trener Olimpije Andrej Razdrh.

"Povsem zaslužena zmaga, bili smo bistveno boljši nasprotnik, razen morda v uvodnih minutah, ko smo se malce lovili. Kmalu smo prevzeli pobudo in bili tudi do izključitve boljši nasprotnik. Bili smo razigrani in tako smo nadaljevali tudi takrat, ko se je nasprotnik povlekel in branil. Veliko priložnosti je na žalost ostalo neizkoriščenih, a zmaga je super. Lahko smo zelo zadovoljni z našim obnašanjem in gremo naprej. Čestitke fantom za to kar kažejo," pa je dejal Darko Milanič.

Prva liga, 14. kolo:

Maribor : Olimpija Ljubljana 1:0 (0:0)
Tavares (89)
RK: Zarifović (29/Olimpija)
Tavares (Maribor) je v 30. minuti zapravil enajstmetrovko.

Postavi

Maribor: Handanović; Mejač, Vidović, Rajčević, Milec; Mezga, Cvijanović, Mertelj (od 77. Ploj), Ibraimi (od 87. Črnic); Berić, Tavares (od 90. Dodlek). Na klopi: Pridigar; Filipović, Komazec, Ploj, Viler, Dodlek, Črnic.

Olimpija Ljubljana: Šeliga; Fink, Zarifović, Delamea Mlinar, Salkić; Božič, Lovrečič, Omladič, Kapun (od 74. Zorc); Šporar (od 80. Škerjanc), Vicente (od 90. Valenčič). Na klopi: Ivačič; Kovačevič, Sarasola, Valenčič, Škerjanc, Zorc, Nunič.

Sodnik: Damir Skomina (Koper).

Gorica : Aluminij 4:1 (1:1) 
Praprotnik (13, 64), Kadrija (54), N'Diaye (75); Jeleč (40)
RK: N'Diaye (80/Gorica); Kožar (48/Aluminij)

Rudar Velenje : Luka Koper 0:0

Domžale : Triglav 2:1 (0:1)
Vancaš Požeg (67, 90); Đurković (7)

Mura 05 : Celje 2:2 (2:1)
Bohar (13), Jelić (21); Žitko (17), Gobec (61)

Komentarjev 4
  • uporabno 23:09 03.november 2012.

    http://www.uporabi.net/

  • vico 18:58 21.oktober 2012.

    p...pohorke p...vi kej druzga se

  • bla_blabla 00:34 21.oktober 2012.

    HA HA HA HA HAaxl kaj kadis...jaz bi tudi rad tako robo mel :D