Šport > Nogomet
17 ogledov

"Tekma sezone" za zmaje, Stožice čakajo na derbi

Šeliga Mendy NK Maribor Olimpija Ljubljana večni derbi polfinale Pokal Slovenije Nino Verdnik
Na znova odprtem stadionu Stožice se bosta večna rivala Olimpija in Maribor v sredo pomerila za pokalni finale. Kar je za državne prvake le še ena tekma, je za zmaje obračun leta, priznava napadalec Aleksandar Rodić.

V sredo bosta znana finalista nogometnega pokala Slovenije. Ob 15. uri se bosta v Novi Gorici merila Gorica in velenjski Rudar, ob 17.30 pa bo v Stožicah obračun med Olimpijo in Mariborom. Prednost z 1:0 s prvih tekem imajo Novogoričani in Mariborčani.

Kljub porazu v Ljudskem vrtu v ljubljanskem taboru pravijo, da je v Stožicah vse mogoče in da bodo naredili vse, da pridejo do finala. Na njihovo zadovoljstvo se v ekipo vračata Dejan Djermanović, ki mu je Nogometna zveza Slovenije znižala kazen prepovedi igranja s štirih na tri tekme, in ključni igralec zeleno-belih Nik Omladič, medtem ko Andraža Šporarja še ne bo v ljubljanskem napadu. Zato pa bo tam izkušeni Aleksandar Rodić, ki v zadnjem času še najbolj redno trese mreže ljubljanskih tekmecev.

Rodić: Za nas tekma sezone

"To bo četrta tekma z Mariborom v zadnjem mesecu. Prvo pokalno tekmo smo izgubili z 0:1, tako da imamo še aktiven rezultat. Pričakujem dobro, odprto tekmo. Dali bomo vse od sebe, saj je to za nas tekma sezone. Je najbolj pomembna tekma za Olimpijo. Upam, da bomo zmagali," je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal Rodić.

"Prišli smo do konca niza tekem z Mariborom. V teh dvobojih smo igrali kar dobro. Poskusili bomo narediti rezultat, ki nas lahko pripelje v finale pokala. To pa bo zelo težko. Maribor je še vedno najboljša ekipa v Sloveniji, ima igro, ki jo lahko imate radi ali ne. Toda obstaja in predvsem ta njihova prepoznavna igra je razlika z drugimi klubi v Sloveniji. Maribor ima gol prednosti, kar ni malo v tem tekmovanju. Po drugi strani pa je razlika le en gol, kar nam daje pravico do upanja po ugodnem rezultatu, ki bi nam zagotovil finale. Morali bomo imeti veliko energije, vložiti veliko truda, želje, biti resni, osredotočeni. Če nam to uspe, potem obstajajo možnosti za dober konec. Če ne, bomo čestitali boljšemu od nas," je dejal trener Olimpije Milorad Kosanović.

Tribune spet odprte

V Stožicah bodo tribune spet odprte za gledalce, v ljubljanskem taboru pričakujejo, da jih bo približno 5000. To bi bila lepa kulisa za nov večni derbi, v katerem Mariborčani branijo minimalno prednost.

Green Dragons NK Maribor Olimpija Ljubljana večni derbi polfinale Pokal Slovenij | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
Nogometaši Maribora so si z golom Gorana Cvijanovića v 23. minuti priigrali prednost v prvi tekmi polfinala slovenskega pokala. Prednost ni velika, saj Mariborčane drži v pripravljenosti pred povratnim dvobojem v Stožicah. V državnem prvenstvu so proti Celju osvojili zgolj točko, vendar se za nazaj ne ozirajo, v mislih jim je le obračun v Stožicah. Mariborčani bodo na povratni tekmi nastopili oslabljeni.

Vršič in Mendy vprašljiva

"Najbrž ne bomo mogli računati na obolelega Dareta Vršiča in poškodovanega Jean-Philippa Mendyja. Vršiča muči vročina, Mendy pa ima težave s poškodbo kolena," je o stanju v moštvu na novinarski konferenci v Mariboru dejal trener Ante Šimundža. Prav Jean-Philippe Mendy je bil na zadnjih večnih derbijih vedno v središču pozornosti zaradi domnevnih rasističnih žaljivk iz tabora zeleno-belih. Danes dopoldne so vijoličasti opravili zadnji trening pred potjo v Ljubljano.

"Vadimo po ustaljenem ritmu, imamo težave, ampak gremo po vozovnico za finale," je še dejal Šimundža. Branilec Aleksander Rajčević v zadnjih tekmah ni bil v igralskem kadru, na tem položaju je natopil Marko Šuler. Zdaj bo eden glavnih členov mariborske obrambe spet na preizkušnji.

Rajčević: Pripravljeni tudi na možni podaljšek

"Ta počitek je bil dobrodošel, ker se je v zadnjem času nabralo veliko tekem. Moramo narediti vse, da ne dobimo gola, imamo pa kvaliteto, da ga bomo zabili. Rezultat iz prve tekme ni idealen, je pa pozitiven, imamo dovolj izkušenj, da ga bomo zadržali," je povedal Rajčević. Na vprašanje, kako se pripraviti na na morebiten podaljšek, je Rajčević povedal:

"Pripravljeni smo tudi na možni podaljšek, ampak se pripravljamo, da bomo v 90 minutah rešili vse."

Brez branjenja rezultata

Tako kot dvoboj Maribora in Olimpije se je z 1:0 končal tudi obračun Rudarja in Gorice, s to razliko, da so Novogoričani prišli do prednosti v gosteh. V tem prvenstvu sta se moštvi v novogoriškem športnem parku srečali dvakrat, obakrat je bilo neodločeno (1:1, 0:0). Precej izenačena je tudi statistika v zgodovini pokalnih dvobojev. Obe moštvi imata po dve zmagi, ena tekma se je končala neodločeno, razlika v zadetkih pa je 5:5.

"Verjamem, da se bomo dobro pripravili in se predstavili s pravo igro. Normalno je, da po zmagi na prvi tekmi vsi pričakujejo napredovanje v finale, vendar pa se zavedamo, da nas čaka še ena trda tekma, kajti Rudar je dobra ekipa, ki vedno igra do konca. Ne glede na prednost bomo spet igrali tako kot na prvi tekmi. Branjenje rezultata ne pride v poštev. Poskušali bomo igrati svojo igro in čim prej zadeti," je za spletno stran novogoriškega kluba povedal strelec zmagovitega gola na prvi tekmi Gianvito Misuraca, ki bo v sredo praznoval 24. rojstni dan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.