Šport > Nogomet
20 ogledov

Tekma SP 2006 nameščena?

Žurnal24 main
Nemški tednik Der Spiegel poroča, da naj bi bila tekma med Brazilijo in Gano na svetovnem nogometnem prvenstvu leta 2006 nameščena. Pod vprašajem tudi druga srečanja.

Na svetovno nogometno prvenstvo, ki ga je od 9. junija do 9. julija 2006 gostila Nemčija, je legla senca korupcije. Nemški tisk je namreč objavil zgodbo, da naj bi bila tekma med Brazilijo in Gano v osmini finala svetovnega prvenstva nameščena. Nameščeni naj bi bili tudi dve tekmi nemške zvezne lige, v ozadju naj bi bile nogometne športne stave.

Znameniti "prirejevalec" Robert Hoyzer © AFP

 
Nemški tednik Der Spiegel je tako v najnovejši izdaji poročal o velikih vložkih za stavo v primeru zmage brazilskih nogometašev za vsaj dva gola prednosti, kot posrednik v tem "poslu" med nogometaši Gane in organizatorji stav v Bangkoku pa se omenja neimenovani nekdanji ganski reprezentant.

Moštvi Brazilije in Gane sta se v osmini finala svetovnega prvenstva pomerili v Dortmundu 27. junija 2006, ko je brazilska nogometna reprezentanca premagala Gano s 3:0 (2:0) in se uvrstila v četrtfinale, kjer jo je nato premagala reprezentanca Francije.

Glavni vir informacij nemškega tednika o prirejanju izidov nogometnih tekem je kanadski raziskovalni novinar Declan Hill , ki je v teh dneh v Nemčiji izdal knjigo o nepravilnostih pri nogometnih športnih stavah. Po mnenju novinarja je Gana "morala" izgubiti tekmo za najmanj dva gola razlike.

Nemški tednik pa ni ostal le pri mundialu. Z nadaljnjim vrtanjem v to za nogomet izjemno neprijetno temo so namreč na površje prišle še druge domnevne nepravilnosti. Tako naj bi padel sum o prirejanju izidov tudi na dve tekmi Bundeslige, in sicer prvoligaško tekmo med Kaiserslauternom in Hannovrom , ki je bila 26. novembra 2005, ter drugoligaško tekmo med moštvoma Karlsruhe in Sportfreunde Siegen 7. avgusta 2005.

Da naj bi bili tekmi sumljivi, časnikarji sklepajo na podlagi velikih zneskih denarja (operira se z večmilijonskimi številkami), vplačanih pri azijskih prirediteljih športnih stav. Nakazila in izplačila dobitkov naj bi izvrševal malezijski državljan, že obsojen prirejanja izidov tekem v nemški nižji ligi ter avstrijski prvi ligi.

Na nemški nogometni zvezi zahtevajo podrobno raziskavo. © AFP

 
Na omenjene najnovejše obtožbe sta se odzvali tako v Nemški nogometni zvezi (DFB) kot tudi v Združenju prvoligašev Nemčije (DFL), ki sta v skupni izjavi zahtevali temeljito preiskavo. Obenem pa so v obeh organizacijah zagotovili, da za zdaj ne razpolagajo prav z nobenimi dokazi, ki bi kazali na prirejanje izidov omenjenih dveh tekem.

Nemški nogomet je že dodobra pretresel korupcijski škandal iz leta 2004, ko je zdaj že nekdanji nogometni sodnik Robert Hoyzer moral zaradi vpletenosti v afero s prirejanjem izidov v nemški (drugi in tretji) nogometni ligi prestati zaporno kazen. Hoyzer je bil obsojen, ker je na več tekmah nemškega prvenstva s sodniškimi odločitvami poskrbel za končni razplet tekme, za kar mu je Hrvat Ante Šapina plačal 70.000 evrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.