Šport > Nogomet
2856 ogledov

Čeferin: "Nogomet je poraženec, toda nismo imeli izbire"

Aleksander Čeferin Epa
Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) je na letnem kongresu med drugim spregovoril tudi sankcijah zoper ruske klube in nogometaše.

Evropska nogometna zveza (Uefa) pod vodstvom predsednika Aleksandra Čeferina se je sestala na letnem kongresu na Dunaju, na katerem so sodelujoči izpostavili pomen solidarnosti in evropskega modela športa. Naloga nogometnih deležnikov je zagotoviti priložnost vsem v tem športu, je dejal Čeferin.

Dan po prižgani zeleni luči izvršnega odbora Uefe za podrobnosti reforme Uefinega elitnega klubskega tekmovanja, lige prvakov, po letu 2024, je Čeferin zbranim delegatom dejal, da je naloga nogometa biti vzor širši družbi.

Ob tem je izpostavil, da je do potrditve reforme prišlo po široki razpravi z različnimi deležniki v nogometu. "Ko Uefa prisluhne večini klubov, navijačev, trenerjev in potegne črto pod sistemom kvalifikacij za Uefina tekmovanja na podlagi koeficientov, zmaga nogomet."

Tudi sicer je nogomet v času družbenih pretresov zadnjih let naredil pomembne korake za stabilnost in pozitiven razvoj, je še ocenil.

Aleksander Čeferin | Avtor: Epa Epa

V tej luči je izpostavil zgodovinske sankcije na nogometnem področju proti Rusiji zaradi invazije Ukrajine. Ukrepi Uefe proti Rusiji so "nujne, ker tradicija športne nevtralnosti ni vzdržna v času vojne v letu 2022".

Nogomet je sicer ob sankcijah eden od poražencev, tudi ob dejstvu, da so sankcije prizadele nogometaše, trenerje in navijače, ki s trenutnim dogajanjem nimajo ničesar, je ocenil. "Vendar nismo imeli druge izbire, kot da zapustimo našo cono udobja in ukrepamo ... z namenom prispevati k temu, da bi politični voditelji v Evropi delovali v dobro miru," je dejal.

Izpostavil je še hiter odziv Uefe na lanski poskus nekaterih največjih klubov za ustanovitev konkurenčne zaprte lige. Zanj je projekt takoimenovane superlige zaključen. Hkrati je opozoril pred nadaljevanjem miselnosti, ki poganja tovrstne predloge. "Ti milijarderji ne razumejo koncepta, da na nogometnem igrišču, tako kot v življenju, lahko izgubiš proti manjšemu."

Evropska zveza ima po mnenju Čeferina nalogo, da zagovarja splošni interes nogometa pred ozkim interesom vplivne manjšine. "Skupaj z Združenjem evropskih klubov in klubi smo ostali zvesti našim vrednotam: športni uspeh na prvem mestu ... in vsebina pred dobičkom."

"Zavezani smo zagotavljati, da vsi v našem športu dobijo priložnost. Da lahko majhni igrajo proti velikim in da jih na presenečenje vseh včasih tudi premagajo. To je tisto, kar dela našo igro lepo," je dodal Čeferin.

Ocenil je, da evropski nogomet z Uefo na čelu kaže, da je možen drugačen svet. "Vsak dan dokazujemo, da v svetu odpornosti in upanja, v katerem ne tiči vse v moči, dobičku in cinizmu, je zmagovalka družba kot celota."

Aleksander Čeferin | Avtor: Epa Epa

V podporo ukrepom Uefe na področju tekmovalnega sistema je medtem v svojem nagovoru delegatom na kongresu stopil podpredsednik evropske komisije Margaritis Schinas. Ta je izpostavil evropski model športa, ki zagovarja odprtost tekmovanj in široko dostopnost športa.

"Šport v Evropi predstavlja več kot samo zabavo in dobiček," je dejal. Po njegovem je cilj takšnega modela prenesti dobičke z najvišje na nižje ravni za razvoj športa kot pomembnega družbenega podsistema. "Mi moramo prepoznati našo obvezo, da vas podpiramo v vaši pomembni misiji ... odločne zaščite evropskega modela športa," je dodal evropski komisar za evropski način življenja.

Čeferin, ki je konec lanskega leta napovedal kandidaturo za nov mandat na čelu Evropske nogometne zveze (Uefa), je na današnjem dogodku prejel tudi prvi javni izraz podpore. Tako kot leta 2016, ko se je prvič zavihtel na vrh evropskega nogometa, so mu jo prvi tudi tokrat izrekli predstavniki nekaterih nordijskih držav, in sicer danski predstavnik Jesper Moller, ki je nepričakovano prišel na oder sredi kongresa, da sporoči, da ga skupaj s švedskim delegatom Karl-Erikom Nilssonom podpirata.

S koncem kongresa na Dunaju se tako začenja odštevanje do volilnega kongresa prihodnje leto. Ta bo potekal 5. aprila v Lizboni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.