Šport > Nogomet
23 ogledov

"Tiki-taka" še vedno tiktaka: z dirigentom Iniesto

Soldado Iniesta Španija Urugvaj Recife pokal konfederacij Facebook
Dominantna predstava Špancev na prvi tekmi pokala konfederacij v Urugvaju je spet malce umirila namigovanja o koncu neke ere, ki so se v letošnji sezoni pojavila po španskem debaklu in nemški prevladi v Ligi prvakov. "Španija je mnogo boljša od Brazilije in Argentine," je prepričan kapetan poražencev Diego Lugano.

"Težko je ustvariti kakršno koli nevarnost, če se sploh ne dotakneš žoge," se je po tekmi pridušal urugvajski zvezdnik Luis Suárez, ki je bil skupaj s svojim pribočnikom v napadu Edinsonom Cavanijem celo tekmo praktično neviden, klub temu, da je tik pred koncem rednega dela s prostega strela zadel za končnih 2:1.

Že precej ostarela reprezentanca Urugvaja morda res ni več podobna tisti ekipi, ki je s fantastičnim nizom tekem prišla vse do polfinala zadnjega svetovnega prvenstva v Južni Afriki, vseeno pa gre za aktualne južnoameriške prvake, ki so jih aktualni evropski in svetovni prvaki kot mnogo ostalih moštev pred njimi povsem "zavrteli" s svojo prepoznavno igro kratkih podaj.

Tako imenovana "tiki-taka" je po mnenju nekaterih ugašajoč trend v svetovnem nogometu, potem ko je njegova najzvestejša posnemovalka Barcelona tako senzacionalno izpadla iz polfinala Lige prvakov proti kasnejšemu prvaku Bayernu, ki mu na dveh tekmah ni zabila niti gola. 

Najboljši na svetu

"Španija je najboljše moštvo na svetu in kandidat za naslov svetovnih prvakov," je še priznal Suárez, za katerega je bila tekma tudi nekakšen reklamni spot za odhod k Real Madridu, a ob morebitnem novem soigralcu Sergiu Ramosu in tudi še vedno ne najbolj zanesljivem Gerardu Piquéju ni mogel niti zadihati.

Španska prevlada je bila na tekmi v Recifeju celo takšna, da so gledalci večkrat izrazili svoje razočaranje in z žvižgi priganjali varovance Vicenteja del Bosqueja k bolj tveganim podajam v konico napada, kjer sta izvrstni partiji odigrala strelec Roberto Soldado in njegov osebni podajalec Cesc Fàbregas.

Na prvi reprezentančni tekmi v novi Recife Arena Pernambuco je bil poleg Ikerja Casillasa, ki ga je Del Bosque za njegovo 800. tekmo v profesionalni karieri v gol postavil kljub večmesečnemu "hlajenju" pri Real Madridu, glavni španski posameznik izjemni Andrés Iniesta, ki je vlekel niti na sredini igrišča.

Ko dobiš žogo, si že utrujen

"Imamo srečo, da je Španec, ampak cela ekipa je bila spektakularna," je po tekmi dejal Iniestin klubski soigralec Sergio Busquets. "Vsi imamo enako filozofijo in enak sistem, čeprav je drugače igrati s Xabijem Alonsom in Iniesto."

"Španija je odigrala čudovito tekmo, potrebovali bi tretji gol, da bi se lahko sprostili, na koncu pa je rezultat 2:1 izgledal kot tesen, ampak glede na prikazano in glede na način igre bi si zaslužili zabiti več golov," pa je povedal Iniesta.

Španci so neporaženi že na 23 zaporednih tekmah, vse odkar jih je z 2:1 novembra leta 2011 premagala Anglija. Aktualni prvaki sveta in Evrope se bodo v četrtek v Riu de Janeiru pomerili s Tahitijem.

"Španija je mnogo boljša od Brazilije in Argentine. O tem ni dvoma. Imajo drug taktični koncept in posest, ki je v tem trenutku nima nobena druga ekipa na svetu," je bil komentar urugvajskega kapetana Diega Lugana. "Ko dobiš žogo si že utrujen, potem pa nimaš rešitev."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.